x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate pe placul buzoienilor

Bucate pe placul buzoienilor

de Simona Chiriac    |    10 Dec 2009   •   00:00
Bucate pe placul buzoienilor
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

Sărbătorile buzoiene sunt mereu un prilej pentru un răsfăţ culinar. Fie că te afli la Gura Teghii, la Pietroasele, Breaza, Varlaam, Săpoca sau Sărata Monteoru, spectacolul gastronomic este la înălţime.

Gospodine îmbrăcate în costume populare te îmbie să guşti din reţetele lor, unele mai vechi, de pe vremea bunicilor, altele mai noi, descoperite în reviste sau cărţi de bucate. Iar pentru ca să savurezi şi mai bine mâncărurile, ţi se pun la îndemână un pahar cu vin nou sau căni cu suc de fructe culese din munte, despre care se spune că-l ţin pe om sănătos cu anii.

SĂRMĂLUŢE ÎN... DOVLEAC
Cea de-a treia ediţie a sărbătorii "Căsuţa cu pridvor" a reprezentat şansa redescoperirii tradiţiilor culinare buzoiene. Pensiunea Casa cu Tei, gazda sărbătorii, a pregătit sărmăluţe de curcan în foi de varză murată, puse la fiert nu într-o oală de pământ cum poate v-aţi fi aşteptat, ci într-un frumos dovleac roşu şi dolofan. Alături de el, o musaca din carne şi varză, aşezată într-o tavă mare de tot. Un strat de varză dulce amestecată cu varză acră, peste care se pune un altul de carne tocată amestecată cu verdeaţă din belşug, orez şi ceapă.

Se mai aşază un strat de varză şi, după ce se scoate din cuptor, se taie în porţii generoase cât să-i ajungă unui pofticios venit de departe. Iar ca desert - "Roata vieţii" -, o prăjitură care are în compoziţie două feluri de brânză sărată. Una albă şi alta colorată cu praf de cacao.

DE LA IED LA PREPELIŢĂ
Mama Lice, din Chiojdu, a adus un ied tomnatic aşa cum se face prin părţile Buzăului. După ce se eviscerează, iedului i se scot coastele astfel încât carnea să păstreze forma şi dimensiunea animalului. Se condimentează din plin cu muguri de pin, coriandru, cătină şi boabe de ienupăr (că doar e zonă de munte!). Se serveşte obligatoriu cu Ţuică mortală de Chiojdu, ca să mai prindă şi iedul niţică putere, după cum spunea hâtru Mama Lice, consoarta lui Tata Lice. Ouăle de prepeliţă au fost ingredientele unei terine pregătite de Emilia Dragu.

Mai întâi se toacă pieptul de pui şi se amestecă bine cu o mână de ceapă verde şi pătrunjel, sare, pastă de ardei făcută în casă şi vreo 20-30 de ouă micuţe de prepeliţă (pentru două forme ca de chec). Pentru crustă se bat ouă cu puţină făină, piper şi pastă de ardei pentru culoare, şi se unge terina înainte de a o băga în cuptor.

 

Găină cu ierburi
Găina de curte, pregătită cu multe ierburi aromate este specialitatea Aureliei Avramescu din Chiojdu. Mai întâi se unge găina pe dinăuntru şi pe dinafară cu unt de casă, de cât mai multe ori ca să iasă carnea fragedă. Se toacă mărunt salvie şi levănţică proaspete, care se îndeasă în interiorul găinii. Deşi mulţi oameni le folosesc mai degrabă în scop medicinal, aceste plante pot însoţi foarte bine preparatele pe bază de carne de pui, dar şi sosurile. Se pune găina în cuptor, ca să se rumenească, iar când se serveşte se aduce la masă mămăligă sau murături, dar obligatoriu cu ţuică cu multe focuri.

 

Rulade speciale
Nu lipsesc niciodată din meniul cu care îşi aşteaptă oaspeţii Alina Udroiu. Se servesc şi la evenimente importante, pentru că au un aspect deosebit şi sunt foarte gustoase. Pentru prima variantă, se bate pieptul de pui, se subţiază şi se pune într-o formă dreptunghiulară. Se presară sare şi piper, iar deasupra se pune o compoziţie obţinută din piept de pui amestecat cu smântână, piper, sare şi usturoi. În mijloc se aşază o a doua umplutură de spanac (doar cu sare, piper, usturoi şi unt). Se rulează şi se lasă în cuptor 35-40 de minute. Se taie când este rece. Cea de-a doua ruladă se face din ouă bătute aşezate într-o tavă subţire în cuptor. După 10 minute, când se formează o foaie, se scoate şi se rade brânză sărată. Se presară umplutură de spanac (pregătită similar, dar fără usturoi). După ce se rulează, se lasă la rece o zi, apoi se taie felii. Alături de rulade se pot servi şi struguri în... must. După ce se face mustul dulce, se toarnă peste struguriii proaspeţi culeşi şi se închide foarte bine vasul. Gustul dulce-acrişor este într-adevăr deosebit.

 

Raţă pe varză
Este o reţetă cu totul specială, căci această "raţă asortată pe varză cocoţată" este un deliciu dacă se pregăteşte ca la Berca. După ce raţa se curăţă şi se spală, se sărează şi se piperează atât în interior, cât şi în exterior, şi se lasă aşa câteva ore la rece ca să intre aromele în carne. Se unge cu ulei de măsline şi se ţine la cuptor (180-200ŢC), acoperită. După 30 de minute se îndepărtează folia, se reduce temperatura şi se mai lasă până când prinde o culoarea aurie. În timp ce raţa este în cuptor se stropeşte cu vin alb şi cu sucul ei propriu, iar la sfârşit de tot, când se scoate, se toarnă şi puţin coniac. Se umple cu orez, morcov, ceapă, ardei gras, mazăre şi la urmă stafide. Pentru garnitură se desărează puţin varza murată, se toacă foarte fin şi se căleşte în ulei încins, fără a se adăuga apă.

 

Piept de pui cu dovleac
Aceasta este o reţetă pe care o ştie a găti Daniela Roşca din Pietroasele. Pipetul de pui se pune la cuptor, stropindu-se şi cu vin. Se condimentează cu sare, piper, şi se lasă aşa în cuptor cât să se rumenească foarte bine. Înainte de a fi gata se toacă praz şi se presară uniform peste pui. Feliile de dovleac se dau doar cu sare, piper şi scorţişoară. Pe un platou se aşază bucăţile de pui, iar alături feliile de dovleac. Se decorează cu pătrunjel proaspăt şi se serveşte cu vin nou de Pietroasele.

 

Găluşte de Monteoru
Muşa Iuliana îşi aminteşte această reţetă de când era mama ei mică. Se face un aluat din cartofi fierţi şi zdrobiţi, amestecaţi cu făină. În interiorul fiecărui guguloi se aşază câte o prună sau o bucată de prună din dulceaţă. Se pun la opărit, iar când ies la suprafaţă se scot şi se trec sub un jet de apă rece. Pesmetul se căleşte în tigaie, se adaugă zahăr şi ulei, apoi se tăvălesc găluştele prin această compoziţie. Este o reţetă veche, dar delicioasă!

×
Subiecte în articol: caiet de retete