PAPANASI
INGREDIENTE: 250 g unt, 400 ml lapte, 50 g drojdie, un pahar cu ulei, sare, faina cat cuprinde, dulceata, smantana.
PREPARARE: Drojdia se desface intr-un pahar cu lapte caldut si se lasa un sfert de ora sa dospeasca. Intr-un castron se toarna faina, iar in mijlocul ei se pun untul topit, laptele, drojdia, uleiul si putina sare. Se amesteca pana cand compozitia se ingroasa si se dezlipeste de pe peretii castronului. Aluatul potrivit de moale se lasa la crescut. Dupa o ora, se framanta din nou si se imparte in mai multe bucati, formandu-se mingiute scobite in interior. Se coc intr-o oala cu ulei foarte bine incins. Papanasii se umplu cu dulceata si se toarna deasupra smantana.
PESTE PRAJIT
INGREDIENTE: un crap de un kilogram, lapte rece, faina, malai, sare, piper, ulei.
PREPARARE: Crapul se curata de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. Se taie in bucati potrivite si se tine timp de un sfert de ora in lapte rece. Apoi se scurg, se presara sare si piper, apoi se prajesc in uleiul incins. Dupa preferinta, pestele poate fi trecut inainte de prajire prin faina, ou si malai sau chiar prin smantana. Se serveste cu mujdei sau felii de lamaie.
CIUPERCI
CU SOS ALB
INGREDIENTE: 750 g ciuperci, trei linguri cu unt, o lingura cu faina, un paharel cu smantana, pesmet, sare.
PREPARARE: Ciupercile se taie lamele si se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare. Dupa ce au fiert, se lasa la scurs. Sosul se prepara dintr-o lingura cu faina si una cu smantana. Se stinge cu putina zeama in care au fiert ciupercile. Un vas de Jena se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Alternativ, se pun un strat de sos alb, unul de ciuperci si altul de sos. Deasupra se toarna restul de smantana si se asaza cateva bucatele de unt. Se introduce vasul in cuptor. Se servesc calde, cu unt sau cascaval ras deasupra.
PLACINTA CU PUI
INGREDIENTE: Aluatul: 750 g faina, 250 ml ulei, 20 g drojdie, un pahar cu apa minerala. Umplutura: 1.500 g carne de pui, 300 g bacon, 5 ficatei de pui, un ou, sare, piper, ulei, unt.
PREPARARE: Se face un aluat din 500 g faina, 175 ml ulei, apa minerala, drojdie si putina sare. Se framanta foarte bine si se lasa in frigider. Restul de faina si ulei se freaca, pana cand se obtine o crema de consistenta unei smantani mai groase. Se intinde aluatul pe o planseta si se acopera cu un strat uniform din compozitia de ulei si faina. Se ruleaza, se taie in doua parti inegale si se pun din nou in frigider. Intre timp, se pregateste umplutura. Carnea de pui si sunca se taie cubulete si se prajesc in ulei incins. Ficateii de pui se dau prin masina de tocat si apoi se amesteca impreuna cu oul, carnea de pui si baconul prajite, sarea si piperul. Se unge cu unt o tava si se intinde bucata de aluat mai mare, astfel incat marginile sa depaseasca peretii tavii. Se asaza umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se inteapa deasupra din loc in loc cu o furculita. Se coace in cuptorul preincalzit. Se serveste fierbinte, cu smantana sau salata.
CLATITE
CU DULCEATA
INGREDIENTE: doua oua, 250 g faina, 500 ml lapte, o lingura cu ulei, sare, unt sau ulei pentru prajit, dulceata.
PREPARARE: Peste faina se adauga pe rand ouale, uleiul, sarea si putin lapte. Se amesteca bine si se toarna treptat restul de lapte, obtinandu-se un aluat de consistenta unei smantani mai subtiri. Se tine vasul in frigider cateva ore. Daca este subtire, aluatul se mai poate ingrosa cu faina. Daca este gros, se dilueaza cu putin lapte. Se toarna intr-o tigaie o cantitate de aluat suficient de mare pentru a acoperi intr-un strat subtire fundul tigaii. Se coace clatita pe ambele parti. Dulceata se intinde intr-un strat uniform si apoi se ruleaza. Deasupra se presara zahar pudra.
|