x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate pentru jumatatea ta

Bucate pentru jumatatea ta

de Simona Chiriac    |    22 Feb 2006   •   00:00
Bucate pentru jumatatea ta
TRADITII DE DRAGOBETE
Dragostea pluteste in aer, se agata firav de ramura copacului din fata geamului, strecoara un zambet pe fata unui trecator, intinereste inimile, lumineaza chipurile si incremeneste timpul. Un singur fior poate face ceea ce alchimia si stiinta nu au reusit niciodata, sa ne elibereze de constrangerile realitatii. Nu mai exista "aici" sau "acum", ci doar "noi doi". "Tu" si "eu" , doua fiinte care trec dincolo de timp. "Tu" si "eu", doi demiurgi ai unei lumi care nu inceteaza niciodata sa uimeasca.

Asadar, in aceasta zi a iubirii, a Dragobetelui, a tainicei logodne de odinioara, sa redescoperim impreuna cu cel drag primul suras, primul fior si prima imbratisare, acel mister care ne face sa fim doi. Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam sa ne bucuram de micile placeri ale vietii, asa cum obisnuim sa le numim. O plimbare in parc, o floare strecurata intre paginile unei carti, o masa pregatita acasa in doi. Mancaruri romanesti, usor de preparat si, in acelasi timp, gustoase. In aceasta zi, important este jocul.

FRIPTURA CU LEGUME


  • INGREDIENTE: 500 g carne de porc, condimente dupa preferinta (oregano, boia de ardei, cimbru, coriandru etc.), sare, piper, doi ardei grasi galbeni, un ardei capia, 100 g ciuperci, 100 g mazare, ulei.
  • PREPARARE: Carnea de porc se taie felii si se condimenteaza pe ambele parti. Se lasa deoparte cateva minute, apoi se taie in cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajeste carnea de porc. Separat, se taie ardeii felioare si ciupercile lamele. Pe un platou se asaza bucatele de carne de porc si legumele (inclusiv mazarea). Dupa preferinta, se pot acoperi cu sos de smantana sau unt.

    SUPA CU GALUSTE


  • INGREDIENTE: un pui intreg, zarzavat pentru supa (morcovi, pastarnac), 4 cartofi, o legatura de patrunjel, sare, piper, doua oua, 200 g gris.
  • PREPARARE: Puiul se fierbe intr-o oala cu apa si putina sare. Cand puiul este aproape fiert, se adauga zarzavatul pentru supa si cartofii taiati in sferturi. Pentru galuste se amesteca ouale bine cu grisul si putina sare, obtinandu-se o crema de consistenta smantanei. Cantitatea de gris poate sa difere de la caz la caz. Intr-o oala cu apa care fierbe se toarna o lingura cu compozitie pentru galuste. Daca nu se imprastie, se poate pune si restul compozitiei. Dupa ce au fiert legumele si carnea de pui, se scot din oala si se adauga galustele. Se condimenteaza, se mai lasa sa dea in cateva clocote, apoi se presara patrunjel tocat.
  • PAPANASI


  • INGREDIENTE: 250 g unt, 400 ml lapte, 50 g drojdie, un pahar cu ulei, sare, faina cat cuprinde, dulceata, smantana.
  • PREPARARE: Drojdia se desface intr-un pahar cu lapte caldut si se lasa un sfert de ora sa dospeasca. Intr-un castron se toarna faina, iar in mijlocul ei se pun untul topit, laptele, drojdia, uleiul si putina sare. Se amesteca pana cand compozitia se ingroasa si se dezlipeste de pe peretii castronului. Aluatul potrivit de moale se lasa la crescut. Dupa o ora, se framanta din nou si se imparte in mai multe bucati, formandu-se mingiute scobite in interior. Se coc intr-o oala cu ulei foarte bine incins. Papanasii se umplu cu dulceata si se toarna deasupra smantana.

    PESTE PRAJIT


  • INGREDIENTE: un crap de un kilogram, lapte rece, faina, malai, sare, piper, ulei.
  • PREPARARE: Crapul se curata de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. Se taie in bucati potrivite si se tine timp de un sfert de ora in lapte rece. Apoi se scurg, se presara sare si piper, apoi se prajesc in uleiul incins. Dupa preferinta, pestele poate fi trecut inainte de prajire prin faina, ou si malai sau chiar prin smantana. Se serveste cu mujdei sau felii de lamaie.

    CIUPERCI CU SOS ALB


  • INGREDIENTE: 750 g ciuperci, trei linguri cu unt, o lingura cu faina, un paharel cu smantana, pesmet, sare.
  • PREPARARE: Ciupercile se taie lamele si se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare. Dupa ce au fiert, se lasa la scurs. Sosul se prepara dintr-o lingura cu faina si una cu smantana. Se stinge cu putina zeama in care au fiert ciupercile. Un vas de Jena se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Alternativ, se pun un strat de sos alb, unul de ciuperci si altul de sos. Deasupra se toarna restul de smantana si se asaza cateva bucatele de unt. Se introduce vasul in cuptor. Se servesc calde, cu unt sau cascaval ras deasupra.

    PLACINTA CU PUI


  • INGREDIENTE: Aluatul: 750 g faina, 250 ml ulei, 20 g drojdie, un pahar cu apa minerala. Umplutura: 1.500 g carne de pui, 300 g bacon, 5 ficatei de pui, un ou, sare, piper, ulei, unt.
  • PREPARARE: Se face un aluat din 500 g faina, 175 ml ulei, apa minerala, drojdie si putina sare. Se framanta foarte bine si se lasa in frigider. Restul de faina si ulei se freaca, pana cand se obtine o crema de consistenta unei smantani mai groase. Se intinde aluatul pe o planseta si se acopera cu un strat uniform din compozitia de ulei si faina. Se ruleaza, se taie in doua parti inegale si se pun din nou in frigider. Intre timp, se pregateste umplutura. Carnea de pui si sunca se taie cubulete si se prajesc in ulei incins. Ficateii de pui se dau prin masina de tocat si apoi se amesteca impreuna cu oul, carnea de pui si baconul prajite, sarea si piperul. Se unge cu unt o tava si se intinde bucata de aluat mai mare, astfel incat marginile sa depaseasca peretii tavii. Se asaza umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se inteapa deasupra din loc in loc cu o furculita. Se coace in cuptorul preincalzit. Se serveste fierbinte, cu smantana sau salata.

    CLATITE CU DULCEATA


  • INGREDIENTE: doua oua, 250 g faina, 500 ml lapte, o lingura cu ulei, sare, unt sau ulei pentru prajit, dulceata.
  • PREPARARE: Peste faina se adauga pe rand ouale, uleiul, sarea si putin lapte. Se amesteca bine si se toarna treptat restul de lapte, obtinandu-se un aluat de consistenta unei smantani mai subtiri. Se tine vasul in frigider cateva ore. Daca este subtire, aluatul se mai poate ingrosa cu faina. Daca este gros, se dilueaza cu putin lapte. Se toarna intr-o tigaie o cantitate de aluat suficient de mare pentru a acoperi intr-un strat subtire fundul tigaii. Se coace clatita pe ambele parti. Dulceata se intinde intr-un strat uniform si apoi se ruleaza. Deasupra se presara zahar pudra.
  • ×