x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate pentru jumatatea ta

0
Autor: Simona Chiriac 22 Feb 2006 - 00:00
Bucate pentru jumatatea ta
TRADITII DE DRAGOBETE
Dragostea pluteste in aer, se agata firav de ramura copacului din fata geamului, strecoara un zambet pe fata unui trecator, intinereste inimile, lumineaza chipurile si incremeneste timpul. Un singur fior poate face ceea ce alchimia si stiinta nu au reusit niciodata, sa ne elibereze de constrangerile realitatii. Nu mai exista "aici" sau "acum", ci doar "noi doi". "Tu" si "eu" , doua fiinte care trec dincolo de timp. "Tu" si "eu", doi demiurgi ai unei lumi care nu inceteaza niciodata sa uimeasca.

Asadar, in aceasta zi a iubirii, a Dragobetelui, a tainicei logodne de odinioara, sa redescoperim impreuna cu cel drag primul suras, primul fior si prima imbratisare, acel mister care ne face sa fim doi. Si, nu in ultimul rand, sa nu uitam sa ne bucuram de micile placeri ale vietii, asa cum obisnuim sa le numim. O plimbare in parc, o floare strecurata intre paginile unei carti, o masa pregatita acasa in doi. Mancaruri romanesti, usor de preparat si, in acelasi timp, gustoase. In aceasta zi, important este jocul.

FRIPTURA CU LEGUME


  • INGREDIENTE: 500 g carne de porc, condimente dupa preferinta (oregano, boia de ardei, cimbru, coriandru etc.), sare, piper, doi ardei grasi galbeni, un ardei capia, 100 g ciuperci, 100 g mazare, ulei.
  • PREPARARE: Carnea de porc se taie felii si se condimenteaza pe ambele parti. Se lasa deoparte cateva minute, apoi se taie in cubulete. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se prajeste carnea de porc. Separat, se taie ardeii felioare si ciupercile lamele. Pe un platou se asaza bucatele de carne de porc si legumele (inclusiv mazarea). Dupa preferinta, se pot acoperi cu sos de smantana sau unt.

    SUPA CU GALUSTE


  • INGREDIENTE: un pui intreg, zarzavat pentru supa (morcovi, pastarnac), 4 cartofi, o legatura de patrunjel, sare, piper, doua oua, 200 g gris.
  • PREPARARE: Puiul se fierbe intr-o oala cu apa si putina sare. Cand puiul este aproape fiert, se adauga zarzavatul pentru supa si cartofii taiati in sferturi. Pentru galuste se amesteca ouale bine cu grisul si putina sare, obtinandu-se o crema de consistenta smantanei. Cantitatea de gris poate sa difere de la caz la caz. Intr-o oala cu apa care fierbe se toarna o lingura cu compozitie pentru galuste. Daca nu se imprastie, se poate pune si restul compozitiei. Dupa ce au fiert legumele si carnea de pui, se scot din oala si se adauga galustele. Se condimenteaza, se mai lasa sa dea in cateva clocote, apoi se presara patrunjel tocat.
  • PAPANASI


  • INGREDIENTE: 250 g unt, 400 ml lapte, 50 g drojdie, un pahar cu ulei, sare, faina cat cuprinde, dulceata, smantana.
  • PREPARARE: Drojdia se desface intr-un pahar cu lapte caldut si se lasa un sfert de ora sa dospeasca. Intr-un castron se toarna faina, iar in mijlocul ei se pun untul topit, laptele, drojdia, uleiul si putina sare. Se amesteca pana cand compozitia se ingroasa si se dezlipeste de pe peretii castronului. Aluatul potrivit de moale se lasa la crescut. Dupa o ora, se framanta din nou si se imparte in mai multe bucati, formandu-se mingiute scobite in interior. Se coc intr-o oala cu ulei foarte bine incins. Papanasii se umplu cu dulceata si se toarna deasupra smantana.

    PESTE PRAJIT


  • INGREDIENTE: un crap de un kilogram, lapte rece, faina, malai, sare, piper, ulei.
  • PREPARARE: Crapul se curata de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. Se taie in bucati potrivite si se tine timp de un sfert de ora in lapte rece. Apoi se scurg, se presara sare si piper, apoi se prajesc in uleiul incins. Dupa preferinta, pestele poate fi trecut inainte de prajire prin faina, ou si malai sau chiar prin smantana. Se serveste cu mujdei sau felii de lamaie.

    CIUPERCI CU SOS ALB


  • INGREDIENTE: 750 g ciuperci, trei linguri cu unt, o lingura cu faina, un paharel cu smantana, pesmet, sare.
  • PREPARARE: Ciupercile se taie lamele si se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare. Dupa ce au fiert, se lasa la scurs. Sosul se prepara dintr-o lingura cu faina si una cu smantana. Se stinge cu putina zeama in care au fiert ciupercile. Un vas de Jena se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Alternativ, se pun un strat de sos alb, unul de ciuperci si altul de sos. Deasupra se toarna restul de smantana si se asaza cateva bucatele de unt. Se introduce vasul in cuptor. Se servesc calde, cu unt sau cascaval ras deasupra.

    PLACINTA CU PUI


  • INGREDIENTE: Aluatul: 750 g faina, 250 ml ulei, 20 g drojdie, un pahar cu apa minerala. Umplutura: 1.500 g carne de pui, 300 g bacon, 5 ficatei de pui, un ou, sare, piper, ulei, unt.
  • PREPARARE: Se face un aluat din 500 g faina, 175 ml ulei, apa minerala, drojdie si putina sare. Se framanta foarte bine si se lasa in frigider. Restul de faina si ulei se freaca, pana cand se obtine o crema de consistenta unei smantani mai groase. Se intinde aluatul pe o planseta si se acopera cu un strat uniform din compozitia de ulei si faina. Se ruleaza, se taie in doua parti inegale si se pun din nou in frigider. Intre timp, se pregateste umplutura. Carnea de pui si sunca se taie cubulete si se prajesc in ulei incins. Ficateii de pui se dau prin masina de tocat si apoi se amesteca impreuna cu oul, carnea de pui si baconul prajite, sarea si piperul. Se unge cu unt o tava si se intinde bucata de aluat mai mare, astfel incat marginile sa depaseasca peretii tavii. Se asaza umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se inteapa deasupra din loc in loc cu o furculita. Se coace in cuptorul preincalzit. Se serveste fierbinte, cu smantana sau salata.

    CLATITE CU DULCEATA


  • INGREDIENTE: doua oua, 250 g faina, 500 ml lapte, o lingura cu ulei, sare, unt sau ulei pentru prajit, dulceata.
  • PREPARARE: Peste faina se adauga pe rand ouale, uleiul, sarea si putin lapte. Se amesteca bine si se toarna treptat restul de lapte, obtinandu-se un aluat de consistenta unei smantani mai subtiri. Se tine vasul in frigider cateva ore. Daca este subtire, aluatul se mai poate ingrosa cu faina. Daca este gros, se dilueaza cu putin lapte. Se toarna intr-o tigaie o cantitate de aluat suficient de mare pentru a acoperi intr-un strat subtire fundul tigaii. Se coace clatita pe ambele parti. Dulceata se intinde intr-un strat uniform si apoi se ruleaza. Deasupra se presara zahar pudra.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   lapte,   ulei,   făină,   ingrediente,   taie,   smantana,   preparare

     



    Mai multe titluri din categorie

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

    Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
    Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

    Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
    În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

    Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
    Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

    Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

     Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
    Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

    Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
    Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

    Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
    Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

    Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
    Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

    Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
    Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

    Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
    Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

    Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
    Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

    Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
    Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

    Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
    Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului

    Cum să îți protejezi casa în timpul concediului
    Numeroase studii arată că numărul furturilor și al pătrunderilor prin efracție crește în timpul vacanțelor, mai ales în perioada verii. Acesta este motivul pentru care, dacă pleci în concediu, ar trebui să...

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?

    Care sunt cele mai în vogă modele de rochii ale verii?
    Piese de bază incontestabile din dressing, rochiile verii sunt cele mai frumoase și cele mai versatile. Sunt piese vestimentare de purtat fără moderație în această vară. Iată însă care sunt cele mai frumoase...

    Cotele de pariuri de astăzi

    Cotele de pariuri de astăzi
    Atunci când îți place să joci la pariuri sportive, cu siguranță vrei să fii la curent cu cotele de pariuri de astăzi. Astfel poți ști ce casa de pariuri oferă cele mai bune cote și unde să plasezi biletul...
    Serviciul de email marketing furnizat de