x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele ecologice de la "Neromulos"

0
31 Oct 2007 - 00:00

Thassos, septembrie 2007. Urcăm prin livezile de măslini, urmărind in stănga şi-n dreapta indicatoarele turistice către situri arheologice care adăpostesc ferme antice ori vechi mori de ulei.

Thassos, septembrie 2007. Urcăm prin livezile de măslini, urmărind in stănga şi-n dreapta indicatoarele turistice către situri arheologice care adăpostesc ferme antice ori vechi mori de ulei. Şi, după ce trecem de bătrănul şi pitorescul sat Theologos (introdus de Ministerul Culturii din Grecia, integral, pe o listă a monumentelor arhitectonice de patrimoniu), tăiem un colţ dintr-o pădure de platani spre a ajunge, in sfărşit, la destinaţia noastră: o tavernă liniştită, lăngă care susură un izvor. Acolo ne aşteaptă Melina şi Vasilis Stamos, doi tineri thassioţi care vor să ne impărtăşească proiectul lor.

Moara de apă

Suntem la "Neromulos" (sau "Moara de apă"; deşi turiştii o ştiu mai mult după numele său englezesc: "Watermill"), lăngă izvorul Sfăntului Vasile. In insulă, cele mai multe dintre sursele de apă au o legendă, căci au apărut datorită unei minuni. Majoritatea sunt infăptuite de Arhanghelul Mihail. Dar aceasta de aici a fost facută de Sfăntul Vasile, intr-o zi de inceput de an. Mai multe nu ştiu să ne desluşească Melina şi Vasilis, căci legendele, aici, in Thassos, sunt tot atăt de multe căte boabe de nisip pe plaja insorită.

Ne refugiasem in munţii joşi ai Thassosului, la umbră, dar şi pentru că la "Neromulos" cei doi tineri au iniţiat un proiect care vizează folosirea, in bucătăria tavernei, doar a ingredientelor ecologice, proiect despre care voiam să ştim mai multe. "Aici, lăngă izvorul Sfăntului Vasile, la umbra platanilor, noi am imaginat acest loc superb, unde te poţi bucura de liniştea zonei, la un pahar de uzo sau ţipuro şi la o ceaşcă de cafea grecească. Iar dacă, zăbovind, ajungi la ora prănzului, atunci poţi gusta din măncărurile noastre tradiţionale, pregătite numai din ingrediente locale, ecologice. Legumele sunt crescute in grădina proprie, avem o microfermă de animale (hrănite ecologic), dulciurile sunt pregătite in casă, iar peştele este intotdeauna proaspăt, un dar al Mării Egee", ne-a mărturisit Vasilis.

Taverna sub cerul liber este compusă de fapt din mai multe terase, in stăncă, podite cu lemn de pin roşu şi cedru. Luăm şi noi loc la o masă, unde degustăm mai intăi, pe indelete, un ţipuro (băutura locală), impreună cu mezedes (căteva gustări), brănză coaptă in folie de aluminiu şi tzatziki. Facem abstracţie de zecile de viespi care ne inconjoară, zumzăind, căci Melina le ştie leacul: pune puţină cafea răşnită intr-un vas şi-i dă foc, lăsănd-o să fumege. "Sunt puţin derutate, bietele de ele, n-am avut iarnă anul acesta şi n-au avut timp de odihnă", le scuză, avertizăndu-ne să nu facem gesturi bruşte, pentru a nu le speria. Scăpăm, incet-incet, de tovarăşele noastre de masă (nepoftite) şi primim apoi o porţie de "horiatiki" (celebra salată ţărănească grecească), urmată de "souvlaki" (supranumit şi "hamburgerul grecilor") cu garnitură de… "fasolada". Desertul: pur şi simplu iaurt cu miere şi nuci. Delicios!

Inainte de plecare, Melina ne-a dat şi reţetele promise. Vi le oferim şi noi.

Varietate culinară

In Insula Thassos, cea mai mare din nordul Mării Egee, vei găsi o bucătărie locală variată, gustoasă şi foarte sănătoasă. Bazată pe ceea ce dăruieşte natura - care multora aici poate să le pară aridă şi neprimitoare - , gastronomia thassiană are preparate simple. Peştele se face in special la grătar. Carnea de miel, de oaie, de berbec se pregăteşte la rotisor tot timpul anului. Sunt foarte agreate frigăruile - souvlaki - , care ţin locul fripturilor noastre de purcel. Salata de legume proaspete, de sezon - ca şi tzatziki (iaurt local, foarte gras, cu castraveciori raşi, usturoi şi condimente speciale) - este nelipsită. Mesele se incheie cu fructe proaspete in miere, iaurt cu miere şi nuci, halva grecească (din griş fiert cu ulei de măsline şi miere), sarailii sau alte preparate de patiserie extrem de dulci.

Fasolada

Ingrediente: o cană de fasole boabe, o ţelină mică, un morcov, o ceapă, 3 linguri de pastă de tomate, o legătură de pătrunjel verde, 5 căţei de usturoi, piper măcinat, sare, o linguriţă de oregano uscat, 75 ml ulei de măsline.

Preparare: Fasolea se pune la muiat in trei căni de apă. Se schimbă apa de două-trei ori. Se toarnă apoi peste fasole doi litri şi jumătate de apă rece şi se pune la fiert, la foc mic. Rădăcinoasele şi ceapa se taie in cubuleţe şi se adaugă in zeamă după 30 de minute de la inceputul fierberii. Se lasă să fiarbă incă două ore, pănă cănd fasolea se inmoaie şi apa a scăzut bine. Se adaugă uleiul de măsline, sarea, piperul, pasta de tomate, pătrunjelul, usturoiul pisat şi oregano şi se mai dă o dată in clocot. Se poate servi alături de souvlaki (frigărui greceşti din carne de porc sau miel), tzatziki şi legume proaspete (vezi foto), dar şi impreună cu măsline negre, fetta, sardine in ulei etc. Un pahar de vin este intotdeauna binevenit.

Saganaki

Ingrediente: 4 felii de brănză grecească (feta, kefalograviera etc.), 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, o linguriţă de oregano proaspăt tocat mărunt (se poate inlocui cu oregano uscat), o linguriţă de pulbere de usturoi, căteva rondele de ardei, două felii de roşie, două linguri de lapte, două linguri de făină de grău, căteva fire de pătrunjel verde tocat, o lămăie.

Preparare: Se aşază o folie de aluminiu intr-un vas, cu marginile ridicate in sus. Se pune in ea o parte din uleiul de măsline, se aşază feliile de brănză, se presară deasupra oregano, se aşază feliile de roşii şi rondelele de ardei. Se bat impreună laptele, uleiul de măsline, pulberea de usturoi şi făina de grău şi se toarnă conţinutul deasupra. Se strănge folia de aluminiu ca o pungă sau gura unui sac şi se dă la cuptor pentru 10-15 minute. Cănd se scoate preparatul, se aduce la masă in folia de aluminiu, desfăcută la gură şi aşezată pe o farfurie. Se presară peste "saganaki" pătrunjel verde tocat şi se serveşte alături de felii de lămăie şi un pahar de vin alb.

Citeşte mai multe despre:   măsline,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de