x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele Invierii

0
26 Apr 2005 - 00:00

  • de MONICA ANDRONESCU
  • MENIU DE SARBATOARE
  • E vremea primenirii, e timpul bucuriei, al meselor incarcate, e Sarbatoarea Sfanta a Pastilor. Acum, in fiecare casa, arde lumanarea Invierii, iar bucate dintre cele mai alese impodobesc masa fiecarui crestin. Oua rosii, cozonac, pasca si miel. Dar cum ziua aceasta nu e o zi ca toate celelalte, totul in jur e imbracat in haine de sarbatoare. Iar la masa din aceasta zi sfanta exista traditia ca intreaga familie sa se adune, sa se veseleasca impreuna de marea bucurie a Invierii Domnului si sa guste din bunatatile pregatite special, fie ca au postit sau nu in Postul cel Mare. Si dupa ce fiecare ciocneste un ou rostind "Hristos a inviat!", masa se umple de minunate feluri de mancare, ca intr-o poveste incarcata de magie… Traditionalul bors de miel, drobul, stufatul plin cu toate verdeturile primaverii, friptura de miel cu untisor si, la sfarsit, vedeta oricarei mese de Pasti… cozonacul. Se spune ca la masa din duminica Invierii mancarea are o savoare speciala. Gustul fiecarui preparat, daca e facut cu dragoste si cu sufletul incarcat de lumina lui Hristos, va fi cu adevarat dumnezeiesc.

    FRIPTURA DE MIEL CU UNTISOR
  • Ingrediente: un piept de miel, cu tot cu coaste (aproximativ un kg), 3-4 catei de usturoi, o lingurita cu pulbere de cimbru, o lingurita cu piper alb macinat, sare (dupa gust), o legatura de untisor, doua linguri cu ulei de masline, 3 linguri cu otet de mere, o ceapa uscata.

  • Preparare: Se curata carnea de pielite, se sareaza, se cresteaza din loc in loc si se impaneaza cu usturoi. Se presara deasupra cimbru si piper, se stropeste cu o lingura cu otet de mere si se lasa o jumatate de ora deoparte, sa se patrunda. Se pune apoi in tava la cuptor, la foc mic, stropind carnea din cand in cand cu sosul care se formeaza in tava. Daca e nevoie, se mai adauga putina apa. Se spala untisorul, se taie nu foarte marunt, se taie pestisori ceapa uscata. Se adauga sare, piper, ulei de masline, restul de otet de mere si se lasa putin impreuna, sa se patrunda. Se amesteca si se serveste ca o salata, alaturi de friptura.
  • CIORBA DE MIEL
  • un kg de carne de miel
  • 4 legaturi de ceapa verde
  • doua legaturi de patrunjel
  • doua legaturi de leustean
  • o legatura de telina verde
  • doua oua
  • doi litri de bors
  • un morcov
  • sare, piper
  • 1 Pentru aceasta ciorba este indicat sa folositi gatul, capul de miel, dar si picioarele si coada. In cazul in care folositi capul, este bine sa il crapati inainte si apoi sa-l legati, pentru a nu se imprastia creierul in ciorba.

    2 Carnea se spala si se curata. Intr-o oala se pun apa la fiert si un pic de sare. Cand apa clocoteste, se adauga carnea de miel. Cu o spumiera se ia spuma din cand in cand. Morcovul se curata si se adauga atunci cand carnea este aproape fiarta. Separat se pune borsul la fiert, iar dupa ce da in cateva clocote, se strecoara. Ouale se bat ca pentru omleta. Patrunjelul, leusteanul si telina verde se spala si se toaca marunt.

    3 Cand carnea este fiarta, se adauga borsul si ceapa tocata marunt. Se mai lasa sa dea in doua-trei clocote si apoi se drege cu ou batut. Deasupra se presara verdeata proaspata tocata. Pentru a i se pastra aroma, este indicat sa se acopere oala cu un capac, pentru cateva minute, imediat dupa ce se stinge focul.
    SFAT
    Se serveste calda, cu smantana sau cu ardei iute.

    STUFAT DE MIEL
  • un kg carne de miel
  • o ceapa
  • 7 legaturi de ceapa verde
  • 7 legaturi de usturoi
  • doi catei de usturoi
  • marar
  • patrunjel
  • 50 gr faina
  • 100 gr pasta de tomate
  • un pahar cu ulei
  • o jumatate de lamaie
  • sare, piper
  • 1 Legaturile de ceapa si de usturoi verde se curata, se spala si se calesc in ulei. Se pot cali fie taiate in 3 sau 4 bucati, in functie de marime, fie fiecare fir de ceapa si de usturoi innodat. Cand sunt gata, se scot deoparte pe o farfurie.

    2 Lamaia se taie felii, se caleste si se pune alaturi de ceapa si de usturoi. Carnea se taie cubulete, iar ceapa uscata se toaca. In acelasi ulei in care s-au calit ceapa verde si usturoiul, se rumenesc ceapa tocata si carnea. Cand s-au rumenit putin, se adauga apa si se mai lasa sa fiarba inabusit cam o jumatate de ora, pana se patrunde carnea.

    3 Se dizolva faina in putina apa calda si se adauga in vas, impreuna cu pasta de tomate si cateii de usturoi zdrobiti. Se mai lasa sa dea in cateva clocote impreuna. Se adauga lamaia calita, legaturile de ceapa verde si de usturoi calite, condimentele si se mai lasa cateva minute.
    SFAT
    Inainte de a stinge focul se presara mararul si patrunjelul verde tocate.

    COZONAC TRANDAFIR
  • 3 kg faina
  • 12 oua
  • 750 gr zahar
  • 3 pachete cu unt
  • doua lamai
  • doua sticlute cu esenta rom
  • 120 gr drojdie
  • 1,5 l lapte
  • rahat
  • sare
  • vanilie
  • 1 Se sfarama drojdia intr-un vas si se adauga 250 ml lapte caldut si faina, pana se face o coca moale, se presara faina si se lasa la dospit. Se pun la fiert doua cesti cu lapte. Intr-un vas mare se pune faina si se face in mijloc o adancitura in care se toarna putin cate putin laptele dat in clocot, amestecandu-se cu o lingura de lemn, pana se obtine o compozitie ca o smantana groasa.

    2 Maiaua se adauga peste aceasta plamadeala si se amesteca. Separat se freaca galbenusurile cu sare si se adauga si ele peste compozitie impreuna cu romul, coaja de lamaie, vanilia si apoi restul de lapte caldut, in care s-a topit zaharul. Se framanta pana cand apar basicute.

    3 Se lasa la dospit. Apoi se ia cate o bucata, se intinde, se unge cu unt din abundenta, se adauga rahatul si se asaza intr-un vas rotund, se lasa la crescut in forma, dupa care se unge cu galbenus si se da la cuptor aproximativ 45 de minute.
    SFAT
    Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
    Citeşte mai multe despre:   sare,   usturoi,   carnea,   verde,   ceapa,   miel,   lasa,   adauga

     



    Mai multe titluri din categorie

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
    Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
    Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
    Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...

    Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”

    Stand-upperi din toate colţurile ţării, roast pe regiuni la „Râzi cu RoaST, de Sărbătoare!”
    Galerie Foto De ziua ei, Antena 1 sărbătoreşte în familie, cu un festival de râs şi distracţie, oferindu-le telespectatorilor trei ediţii speciale de roast – Râzi cu RoaST! Astfel, pe 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie, de...

    Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile

    Mihai și Elwira Petre au câștigat Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul a avut record de audiență pe toate targeturile
    Galerie Foto Asia Express sezonul 4 și-a desemnat aseară căștigătorii. Marele titlu, amuleta de 30.000 de Euro și coroanele de pe Drumul Împăraților au ajuns la Mihai și Elwira Petre....

    Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi

    Pescuitul cu magnet - un hobby pe care trebuie să îl descoperi
    Galerie Foto Pescuitul cu magneţi este unul dintre hobby-urile practicate cu pasiune de mulţi dintre români, pasionați de comori. Este relaxant, provocator şi aduce satisfacţii numeroase celor ce îl practică. Această formă...

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

    Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
    Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

    The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
    Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

    Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
    Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

    Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
    A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

    Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
    Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

    Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
    Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

    UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
    Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

    Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
    Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...
    Serviciul de email marketing furnizat de