x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele postului

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 09 Dec 2008 - 00:00

Cum ţine românul post? "Trebuie să ţinem seama că românul are de trecut o perioadă destul de lungă de post, pe parcursul unui an" – ne spune, pentru început, Maria Cristea Şoimu, autoarea volumului "Reţete de post şi sărbători creştine" (Editura Cartex, Bucureşti). "Pentru cele şase săptămâni de post dinainte de Crăciun omul are nevoie de o mulţime de alimente, pe care, prin tradiţie, şi le pune la adăpost către sfârşitul toamnei".



Ce se poate mânca, în această perioadă, "când nu mai este lobodă, nu mai sunt multe alte verdeţuri?" "Specifică bucătăriei româneşti – mai ales celei ţărăneşti – este fiertura de legume. Aceasta poate fi acrită cu roşii – pentru că nu există gospodină să nu aibă puse roşii la murat, la sare sau, pur şi simplu, strânse împreună cu alte legume, tocate şi păstrate pentru iarnă în recipiente mici, în beci. Fiertura de legume se mai poate acri cu zeamă de varză sau cu zeamă de murături." Maria Cristea Şoimu ne împărtăşeşte apoi şi câteva dintre secretele deprinse de la bunica sa, "care a slujit ca bucătăreasă la o curte boierească din zona Odobeştiului": "Eu fac ciorba acrită cu zeamă de murături. Pun în ciorbă şi o sfeclă roşie, tăiată în patru, sau pun chiar felii dintr-o sfeclă acrită alături de murături. Bunica ţinea adevărate discursuri despre aceste tradiţii de post. Îmi spunea: «Mamă, înainte se ţinea post cu mămăligă cu prune verzi, cu chisăliţă de corcoduşe, cu fasole, cu cartofi, cu arpacaş». Am de la bunica vreo cinci reţete diferite cu arpacaş, şi nu sunt reţete de colivă, ci de arpacaş cu prune uscate, cu prune afumate, cu ciuperci uscate, ori reţete de sarmale care au în umplutură arpacaş în loc de orez".

Varza pentru sărmăluţe…

Cam tot acum, pe final de an – de fapt, până la Sfântul Andrei, ce abia trecu – se pune şi varza la murat. Varza cea bună pentru "învălit" sarmale, în zilele de post ori "de dulce". "Am încercat într-un an să pun varza în recipiente mici. N-au încăput căpăţâni cu frunză mare şi, de câte ori trebuia să fac sarmale, eram nevoită să mă duc în piaţă", mărturiseşte interlocutoarea noastră, confirmându-ne apoi că anul acesta a respectat întocmai tradiţia, punând varza la murat taman în intervalul dintre Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. "Abia am pus ultimul butoi şi de azi încep să vântur varza din primul butoi. Scot zeama şi o torn de sus, aşa cum făcea şi bunica".

Încercăm împreună să desluşim de ce tocmai în această perioadă din an se pune cea mai bună varză la murat? "Acum leguma este coaptă. După Sfântul Andrei, începe să fie atacată de ger, începe să se deshidrateze, se usucă şi nu mai este gustoasă".

Iată şi reţeta: "Pun 3-4 căpăţâni de usturoi, necurăţaţi. Este conservant natural, la fel ca şi mărarul uscat. Ca să iasă o zeamă limpede şi astringentă, mai pun în butoi boabe de porumb şi gutui. Sare se pune câte o lingură de 40 de grame la un litru de apă. Scobesc însă cotorul verzei şi pun şi acolo puţină sare – cu cât e căpăţâna mai mare, cu atât absoarbe mai multă sare. Aşez toate verzele cu cotorul în sus şi torn deasupra saramura".

… Şi sărmăluţele bătrâneşti

Ca să înţelegem cât de gustoase sunt sărmăluţele pregătite după reţeta cea veche a bunicii, ne îmbie să gustăm. Decelăm un gust special, mai puţin obişnuit… "Sunt sarmale de post, aromate cu mentă", răspunde Maria Cristea Şoimu nedumeririi noastre. După care, fără alte comentarii, ne şi dă reţeta (publicată, mai demult, într-o altă carte a domniei sale, "Bucătăria iernii", Editura Ametist ’92, redactată în colaborare cu actriţa Adriana Trandafir). "Ai nevoie de un sfert de kilogram de orez, două cepe, trei-patru morcovi, un păstârnac, o varză mare murată, o ţelină, două rădăcini de pătrunjel, o ceaşcă de ulei, o lingură cu bulion, sare, mentă măcinată. Speli orezul în mai multe ape, după ce l-ai ales bob cu bob, îl laşi acoperit cu apă rece atâta timp cât prăjeşti legumele. Cureţi cepele şi le toci, le căleşti în ulei cald îndoit cu apă. Lucrezi cu vasul acoperit, la foc mic, până se înmoaie ceapa. Cureţi de coaja de deasupra ţelina, morcovii, pătrunjelul şi păstârnacul, le speli, le treci prin răzătoarea mică, le pui peste ceapă, acoperi vasul, laşi să se călească împreună 10-15 minute. Scurgi orezul, îl răstorni peste legume, amesteci şi laşi pe foc alte 5 minute. Condimentezi cu sare, mentă măcinată, bulion şi cimbru, omogenizezi şi faci sarmale în foi de varză. Aşezi un strat de varză tocată în oală adâncă, un strat de sarmale, o creangă de cimbru, alt strat de varză şi iar sarmale. Acoperi cu foi întregi de varză, umpli oala cu apă încălzită şi fierbi la foc mic o oră. Scazi la cuptor până când nu mai au zeamă, serveşti cu pâine sau mămăliguţă rece".

Neconvenţional

Ultima apariţie editorială a Mariei Cristea Şoimu – "Reţete de post şi sărbători creştine" – a avut parte de o lansare în lume mai puţin obişnuită. "Am ales să prezint cartea nu în librărie, ci în biserică", ne spunea autoarea, care a primit în acest sens sprijinul părintelui Zaharia, de la biserica din Ghermăneşti, Snagov. Ineditul eveniment a avut loc în ziua de Sfântul Andrei, nu întâmplător: "Este momentul în care sămânţa germinează, începe o nouă viaţă în noaptea aceasta". Cartea a ajuns astfel în mâinile locuitorilor din Ghermăneşti, împreună cu o "pomană" (autoarea a respectat astfel ritualurile creştine despre care relatează în carte), din pachet nelipsind sarmalele de post, în foi de varză şi aromate cu mentă, şi pâinea cu ierburi.

Hribi uscaţi cu usturoi

Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sare

Preparare:
Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă la forma iniţială. Din 4 linguri cu făină, o cană cu sifon, sare şi usturoi pisat se face un aluat ca de clătite. Se scot hribii din apă, se sărează, se storc, se trec prin făină, apoi prin aluat şi se prăjesc în ulei fierbinte. Se întorc des pentru a se rumeni pe toate părţile, se scot pe şerveţele de hârtie pentru un sfert de oră, se trec pe un platou mare şi se servesc cu cartofi prăjiţi sau copţi în cuptor şi salată de varză acră.

Dovlecei umpluţi cu varză

Ingrediente: 8-10 dovlecei, 1 varză mică, cimbru, 2-3 roşii sau 1 lingură cu bulion, 1 ceapă, 3-4 linguri cu ulei, sare.

Preparare:
Se spală dovleceii, se rad de coaja albă, se taie un capac larg şi se golesc de seminţe. Se spală iar şi se lasă la scurs pe un prosop curat. Se toacă varza mărunt, se presară cu multă sare, se freacă uşor până când se strânge zeamă în vas. Se spală cu apă rece, se scurge şi se pune în cratiţă cu ulei şi cu ceapă tocată. Se căleşte o jumătate de oră, se adaugă bulionul sau roşiile fără coajă şi tocate mărunt, cimbru, apoi se mai lasă câteva minute pe foc. Se umplu dovleceii cu varza călită, se pun în formă, se acoperă cu apă caldă şi se introduc la cuptor o jumătate de oră. Se servesc calzi, cu pâine proaspătă.

"Având la îndemână varză, orez, conopidă, cartofi, fasole, ceapă – românului nu îi este foarte greu să ţină post"
Maria Cristea Şoimu - autoare de cărţi de bucate
Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   post,   varza,   sarmale,   bucate cercate

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de