x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bulgaria - Drapelul gastronomic

Bulgaria - Drapelul gastronomic

17 Mai 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • GARGANTUA SI PANTAGRUEL
  • Astazi va facem o propunere cat se poate de apetisanta: haideti sa hoinarim, ca de’, asa mai "gustam" si noi din bucuria vietii, prin Bulgaria! De ce "apetisanta"? Pentru ca nu o sa umblam fara rost de colo-colo, ci, dimpotriva, calatoria noastra are o tinta bine stabilita: deliciile gastronomiei bulgare. Cu siguranta va vor impresiona si nu ne indoim de faptul ca veti pleca de aici cu o "traista" de retete care mai de care mai interesante.

    TRADITIE. Fundamental traditionala, bucataria bulgara este adepta respectarii marilor principii gastronomice ce dau o savoare incontestabila mancarurilor. Mirodenii, carne, condimente , branzeturi - toate acestea, combinate in retete inedite, dar foarte gustoase, te vrajesc ori de cate ori le incerci. Micul-dejun este realmente copios si constituie pentru bulgari principala masa a zilei. Cina se serveste mult mai tarziu, fiind formata in mare parte din aperitive.

    Iaurtul si branza alba sunt "la ele acasa", insa simbolul gastronomiei bulgare ramane "SOPSKA", o delicioasa combinatie alba-verde-rosie - ceapa, rosii si castraveti - ce poarta culorile drapelului national. Pentru bulgari nu este placere mai mare decat sa "devoreze" aceasta salata in compania unui pahar cu rakia. Bucataria bulgara este o adevarata ispita pentru gurmanzi, astfel incat pastrama, musacaua si supa de iaurt sunt tentatii carora putini le rezista.

    GUST. Viticultura este una dintre ocupatiile principale ale bulgarilor. Fertilitatea solurilor si conditiile climaterice favorizeaza producerea diverselor soiuri de vin. Si, ca sa nu credeti ca exageram cu ceva, aflati ca in Bulgaria se cultiva nici mai mult, nici mai putin decat 1.300 soiuri de vita-de-vie. Rakia si Mastika sunt doua bauturi foarte apreciate aici, dar extrem de tari. Asa ca aveti mare grija! Nu mai mult de un paharel!

    DULCE. Si dupa ce am mancat si am baut cate ceva din "bunataturile" bulgarilor, nu ne ramane decat sa ne indulcim, ca, Slava Domnului, avem din belsug. Prajitura cu crema de banane, placinta creata, un amestec inconfundabil din branza de oaie si lapte, nuga bulgareasca si cate si mai cate! Daca Belgia se mandreste cu celebrele praline, Olanda cu sortimentele de branzeturi, Marocul cu al sau cus-cus, va intrebati poate, printre atatea bunatati culinare, cu ce se mandreste Bulgaria in mod special. E timpul sa aflati: muraturile bulgaresti sunt de senzatie, asa ca nu incercati cumva sa treceti pe acolo fara sa le gustati. V-am convins, nu-i asa? Atunci drum bun si sa va intoarceti cu cat mai multe retete! Pentru schimb de experienta - nu de alta!

    CLATITA DIN PLOVDIV
  • INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi, 500 gr mere,75 gr slanina, doua cepe, 300 gr salam, untura.
  • PREPARARE:
  • Cartofii se taie cuburi si se pun in apa clocotita cu sare. Se lasa la fiert cateva minute. Se adauga merele curatate si taiate cuburi si se lasa totul la foc mic. Dupa ce au fiert, se scurge apa, se zdrobesc cartofii si se amesteca si cu merele. Ceapa se taie solzisori, iar slanina si salamul cubulete, apoi se prajesc. Se adauga totul peste compozitia de mere si cartofi. Se da forma unei clatite care se rumeneste in untura pe ambele parti.
    ×