RETETA CU ADRESA
In tratamentul bolilor de ficat, regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii pacientului. Pentru ca unul dintre cititorii nostri, domnul Dumitru C., ne-a intrebat ce ii este permis sa manance in situatia in care sufera de o afectiune a ficatului, noi ii raspundem.
Bors cu patratele
Ingrediente:
100 g carne de vita
doua linguri de zarzavat ras (morcov, patrunjel)
o lingurita cu taitei
iaurt
sare
leustean
o jumatate de pahar cu bors.
Preparare: Se fierbe carnea pe jumatate, se adauga zarzavatul dat pe razatoare, zeama de ceapa si, cand este gata, se adauga iaurtul si o lingurita cu taitei taiati in forma de patratele. Se lasa sa fiarba inca 5-10 minute, se potriveste de sare si, inainte de ultimele clocote, se adauga borsul si leusteanul. Se serveste cu iaurt.
Cartofi la cuptor cu branza si smantana
Ingrediente:
doi-trei cartofi
doua linguri cu branza de vaci
o lingura cu telemea rasa
10 g de unt
patrunjel verde tocat
sare
3 linguri cu smantana.
Preparare: Se curata cartofii, se taie in doua pe lung si se scobesc. Se scoate o parte din miez si se amesteca cu branza, verdeata si putina sare. Se umplu cartofii cu aceasta compozitie si se pun intr-un vas cu apa. Se fierb la cuptor pana scade apa si se rumenesc cartofii usor. Se servesc cu unt deasupra si smantana.
Salau cu legume fierte
Ingrediente:
150 g de salau
doua-trei felii de morcov
un cartof
un dovlecel
5-6 pastai de fasole verde
doua rosii
sare
verdeata
10 ml de ulei
Preparare: Se fierbe salaul in zeama in care au fiert feliile de morcov, pana cand se inmoaie bine, fara sa se sfarame. Legumele se fierb separat si se scurg. Se asaza pestele cu legumele fierte pe farfurie. Deasupra se pun feliile de rosii curatate si apoi se toarna uleiul. Se serveste cu verdeata.
Rasol de pasare cu legume
Ingrediente:
200 g carne de pui
un morcov
un patrunjel
o telina
doi cartofi
un dovlecel
o lingurita cu mazare
sare
doua felii de sfecla
doua frunze de salata verde
Preparare: Reteta este potrivita pentru doua portii. Pentru a le prepara, se pune carnea de pui la fiert in apa rece cu un praf de sare (sau dupa gust, dar nu prea multa), se lasa sa fiarba la inceput la foc mai tare, pana cand da in clocot, si apoi la foc incet. Cand carnea de pui este pe jumatate fiarta, se pune zarzavatul (morcovul, telina, cartofii si dovlecelul), curatat si taiat in patru bucati, si se lasa sa fiarba in continuare. Cand atat carnea de pui, cat si zarzavatul sunt bine fierte, se scot din supa si se asaza pe farfurie. Se servesc cu legumele care au fost fierte separat, drept garnitura. Pentru varietate si aspect se adauga feliile de sfecla fierte separat si salata verde. Se serveste fierbinte, cu crutoane.
DESPRE PUI
|
Medicina traditionala chineza recomanda carnea de pui pentru stoparea diareei si a urinarilor prea frecvente, dar si pentru refacerea lactatiei la proaspetele mame. Adesea, carnea de pui este prescrisa ca un remediu impotriva anorexiei si pentru cresterea in greutate a celor subponderali. Are efect de relaxare a sistemului nervos si de reducere a tensiunilor nervoase. Ea tonifiaza circulatia sangvina, imbunatatind calitatea sangelui, fiind un stimulent puternic al energiei fizice si indepartand anemia si starea generala de slabiciune.
|