x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bun si sanatos pentru ficat

Bun si sanatos pentru ficat

17 Noi 2004   •   00:00

RETETA CU ADRESA
In tratamentul bolilor de ficat, regimul alimentar este unul dintre factorii principali care contribuie la vindecarea sau ameliorarea starii pacientului. Pentru ca unul dintre cititorii nostri, domnul Dumitru C., ne-a intrebat ce ii este permis sa manance in situatia in care sufera de o afectiune a ficatului, noi ii raspundem.

Bors cu patratele

Ingrediente:
  • 100 g carne de vita
  • doua linguri de zarzavat ras (morcov, patrunjel)
  • o lingurita cu taitei
  • iaurt
  • sare
  • leustean
  • o jumatate de pahar cu bors.

    Preparare: Se fierbe carnea pe jumatate, se adauga zarzavatul dat pe razatoare, zeama de ceapa si, cand este gata, se adauga iaurtul si o lingurita cu taitei taiati in forma de patratele. Se lasa sa fiarba inca 5-10 minute, se potriveste de sare si, inainte de ultimele clocote, se adauga borsul si leusteanul. Se serveste cu iaurt.

    Cartofi la cuptor cu branza si smantana

    Ingrediente:
  • doi-trei cartofi
  • doua linguri cu branza de vaci
  • o lingura cu telemea rasa
  • 10 g de unt
  • patrunjel verde tocat
  • sare
  • 3 linguri cu smantana.

    Preparare: Se curata cartofii, se taie in doua pe lung si se scobesc. Se scoate o parte din miez si se amesteca cu branza, verdeata si putina sare. Se umplu cartofii cu aceasta compozitie si se pun intr-un vas cu apa. Se fierb la cuptor pana scade apa si se rumenesc cartofii usor. Se servesc cu unt deasupra si smantana.

    Salau cu legume fierte

    Ingrediente:
  • 150 g de salau
  • doua-trei felii de morcov
  • un cartof
  • un dovlecel
  • 5-6 pastai de fasole verde
  • doua rosii
  • sare
  • verdeata
  • 10 ml de ulei

    Preparare: Se fierbe salaul in zeama in care au fiert feliile de morcov, pana cand se inmoaie bine, fara sa se sfarame. Legumele se fierb separat si se scurg. Se asaza pestele cu legumele fierte pe farfurie. Deasupra se pun feliile de rosii curatate si apoi se toarna uleiul. Se serveste cu verdeata.

    Rasol de pasare cu legume

    Ingrediente:
  • 200 g carne de pui
  • un morcov
  • un patrunjel
  • o telina
  • doi cartofi
  • un dovlecel
  • o lingurita cu mazare
  • sare
  • doua felii de sfecla
  • doua frunze de salata verde

    Preparare: Reteta este potrivita pentru doua portii. Pentru a le prepara, se pune carnea de pui la fiert in apa rece cu un praf de sare (sau dupa gust, dar nu prea multa), se lasa sa fiarba la inceput la foc mai tare, pana cand da in clocot, si apoi la foc incet. Cand carnea de pui este pe jumatate fiarta, se pune zarzavatul (morcovul, telina, cartofii si dovlecelul), curatat si taiat in patru bucati, si se lasa sa fiarba in continuare. Cand atat carnea de pui, cat si zarzavatul sunt bine fierte, se scot din supa si se asaza pe farfurie. Se servesc cu legumele care au fost fierte separat, drept garnitura. Pentru varietate si aspect se adauga feliile de sfecla fierte separat si salata verde. Se serveste fierbinte, cu crutoane.

    DESPRE PUI
    Medicina traditionala chineza recomanda carnea de pui pentru stoparea diareei si a urinarilor prea frecvente, dar si pentru refacerea lactatiei la proaspetele mame. Adesea, carnea de pui este prescrisa ca un remediu impotriva anorexiei si pentru cresterea in greutate a celor subponderali. Are efect de relaxare a sistemului nervos si de reducere a tensiunilor nervoase. Ea tonifiaza circulatia sangvina, imbunatatind calitatea sangelui, fiind un stimulent puternic al energiei fizice si indepartand anemia si starea generala de slabiciune.
  • ×
    Subiecte în articol: sare