x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bunătăţi din peşte

0
Autor: Maria Belu 16 Apr 2008 - 00:00

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

 

 

 

Îndemn înţelept

 

 Aşteptaţi ca peştele să “tragă”, mă­car unul mic, dar el nu vrea “neam” să se arate? Ziua nu este pierdută! Mergeţi la o crescătorie şi cumpăraţi peşte proas­păt atît cît vă doreşte ­sufletul sau atît cît pu­teţi căra. Reveniţi pe malul apei şi fa­ceţi un foc bun, apoi ocupaţi-vă de peştii “prinşi”. Curăţaţi-i şi spintecaţi-i cu în­demînare, punînd deoparte icrele, da­că au, şi preparaţi din ele o sălătuţă delicioasă, adică: stropiţi icrele cu sifon, tre­ceţi-le printr-o sită, pentru a în­de­părta pieliţele, şi faceţi din ele o pastă îm­preună cu o bucată de pîine înmuiată în apă şi fărîmiţată, la care adăugaţi ulei, zeamă de lămîie şi frecaţi bine. Pu­neţi alături şi cîteva măs­line şi ceapă verde şi totul va fi îmbietor. Şi asta nu-i tot! Tot mărindu-se jerati­cul, nu ar fi delicioasă o fri­gă­ruie hai­­ducească de peş­te la pro­ţap? Peştii cură­ţaţi, spălaţi şi tăiaţi în felii se înfig într-o ţepuşă, ală­turi de bucăţele de slană afu­mată, stropite din bel­şug cu sos preparat din us­turoi, mentă, cimbru şi vin. Cum sună?

 

 

 

Ghiveci de peşte

Ingrediente: 1,5 kg peşte, 200 g ­morcovi, 150 g albitură, 200 g ceapă, un kg vinete, 500 g dovlecei,

200 g ardei graşi, 300 g fasole verde, 300 g mazăre, 1,5 kg roşii, 300 ml ulei, 200 ml vin, cimbru, sare.

Preparare: Peştele de curăţă, se dă cu sare, iar în interior se presară cimbru. Morcovii, albitura, vinetele şi dovleceii se spală, se curăţă, se taie feliuţe şi se călesc în ulei. Se adaugă fasolea ruptă în bucăţi, mazărea, ceapa, ardeii graşi, tăiaţi feliuţe, sarea şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei şi se aşază în ea jumătate din cantitatea de legume. Deasupra lor se pune peştele, iar peste el restul de legume. Se toarnă vinul, mujdeiul şi sosul rămas de la călirea legumelor. Se dă vasul la cuptor timp de 20 de minute, se scoate după expirarea timpului, se aşază deasupra roşiile tăiate în două şi se dă tava din nou la cuptor pentru încă 20 de minute. Se mănîncă, de preferinţă, a doua zi.

 

 

 

Păstrăvi rasol

Ingrediente: 1,2 kg peşte, 100 g morcov, 150 g ceapă, 40 ml oţet, sare.

Preparare: Într-un vas special pentru peşte se fierb morcovii şi ceapa cu puţină apă, sare şi două linguri de oţet. Păstrăvii se curăţă şi se aşază pe grătarul vasului şi se cufundă în apă. Se lasă să fiarbă opt minute la foc domol, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Se aşază apoi pe un platou. Se servesc cu maioneză dietetică.

Peşte cu usturoi

Ingrediente: un kg peşte alb,

125 ml ulei, 150 ml vin alb,

40 g usturoi, cimbru, piper, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se usucă, se dă cu sare,  piper, cimbru şi se trece prin usturoi. Se aşază bucăţile într-o tavă unsă cu ulei şi se frig la foc domol în cuptor. Cînd peştele este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă tava la cuptor încă 15 minute.

 

 

Şalău parizian

Ingrediente: un şalău de un kilogram, 75 g făină, 5 ouă, 150 ml ulei, sare.

Preparare: Şalăul se spală, se curăţă, i se scot pieliţele, se taie de-a lungul şirei, se scot fileurile, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se dau cu sare. Se amestecă gălbenuşurile cu două linguri de apă, făina şi uleiul. Albuşurile se bat bine şi se încorporează în gălbenuşuri. Se trec fileurile de şalău prin această compoziţie şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc alături de cartofi natur.

 

 

 

File de cod pescăresc

Ingrediente: două kg cod, 175 ml ulei, 500 g roşii, 100 ml vin, 30 g usturoi, 100 g bulion, cimbru, piper, sare.

Preparare: Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se pun fileurile într-o tavă cu ulei, se condimentează cu piper, sare, usturoi tocat şi cimbru. Se toarnă restul de ulei peste peşte şi se dă tava la cuptor pentru 25 de minute. Se scoate  din cuptor, se toarnă deasupra lui bulionul diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu cîte o jumătate de roşie şi se dă tava la cuptor pentru un sfert de oră.

Citeşte mai multe despre:   sare,   peste,   ulei,   cuptor,   cimbru,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de