V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe malul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sentimentul de libertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt sigură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lucru: să staţi cel puţin o zi ferit de agitaţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pierdeţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sînteţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.
V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe malul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sentimentul de libertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt sigură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lucru: să staţi cel puţin o zi ferit de agitaţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pierdeţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sînteţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.
Îndemn înţelept
Aşteptaţi ca peştele să “tragă”, măcar unul mic, dar el nu vrea “neam” să se arate? Ziua nu este pierdută! Mergeţi la o crescătorie şi cumpăraţi peşte proaspăt atît cît vă doreşte sufletul sau atît cît puteţi căra. Reveniţi pe malul apei şi faceţi un foc bun, apoi ocupaţi-vă de peştii “prinşi”. Curăţaţi-i şi spintecaţi-i cu îndemînare, punînd deoparte icrele, dacă au, şi preparaţi din ele o sălătuţă delicioasă, adică: stropiţi icrele cu sifon, treceţi-le printr-o sită, pentru a îndepărta pieliţele, şi faceţi din ele o pastă împreună cu o bucată de pîine înmuiată în apă şi fărîmiţată, la care adăugaţi ulei, zeamă de lămîie şi frecaţi bine. Puneţi alături şi cîteva măsline şi ceapă verde şi totul va fi îmbietor. Şi asta nu-i tot! Tot mărindu-se jeraticul, nu ar fi delicioasă o frigăruie haiducească de peşte la proţap? Peştii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în felii se înfig într-o ţepuşă, alături de bucăţele de slană afumată, stropite din belşug cu sos preparat din usturoi, mentă, cimbru şi vin. Cum sună?
Ghiveci de peşte
Ingrediente: 1,5 kg peşte, 200 g morcovi, 150 g albitură, 200 g ceapă, un kg vinete, 500 g dovlecei,
200 g ardei graşi, 300 g fasole verde, 300 g mazăre, 1,5 kg roşii, 300 ml ulei, 200 ml vin, cimbru, sare.
Preparare: Peştele de curăţă, se dă cu sare, iar în interior se presară cimbru. Morcovii, albitura, vinetele şi dovleceii se spală, se curăţă, se taie feliuţe şi se călesc în ulei. Se adaugă fasolea ruptă în bucăţi, mazărea, ceapa, ardeii graşi, tăiaţi feliuţe, sarea şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei şi se aşază în ea jumătate din cantitatea de legume. Deasupra lor se pune peştele, iar peste el restul de legume. Se toarnă vinul, mujdeiul şi sosul rămas de la călirea legumelor. Se dă vasul la cuptor timp de 20 de minute, se scoate după expirarea timpului, se aşază deasupra roşiile tăiate în două şi se dă tava din nou la cuptor pentru încă 20 de minute. Se mănîncă, de preferinţă, a doua zi.
Păstrăvi rasol
Ingrediente: 1,2 kg peşte, 100 g morcov, 150 g ceapă, 40 ml oţet, sare.
Preparare: Într-un vas special pentru peşte se fierb morcovii şi ceapa cu puţină apă, sare şi două linguri de oţet. Păstrăvii se curăţă şi se aşază pe grătarul vasului şi se cufundă în apă. Se lasă să fiarbă opt minute la foc domol, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Se aşază apoi pe un platou. Se servesc cu maioneză dietetică.
Peşte cu usturoi
Ingrediente: un kg peşte alb,
125 ml ulei, 150 ml vin alb,
40 g usturoi, cimbru, piper, sare.
Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se usucă, se dă cu sare, piper, cimbru şi se trece prin usturoi. Se aşază bucăţile într-o tavă unsă cu ulei şi se frig la foc domol în cuptor. Cînd peştele este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă tava la cuptor încă 15 minute.
Şalău parizian
Ingrediente: un şalău de un kilogram, 75 g făină, 5 ouă, 150 ml ulei, sare.
Preparare: Şalăul se spală, se curăţă, i se scot pieliţele, se taie de-a lungul şirei, se scot fileurile, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se dau cu sare. Se amestecă gălbenuşurile cu două linguri de apă, făina şi uleiul. Albuşurile se bat bine şi se încorporează în gălbenuşuri. Se trec fileurile de şalău prin această compoziţie şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc alături de cartofi natur.
File de cod pescăresc
Ingrediente: două kg cod, 175 ml ulei, 500 g roşii, 100 ml vin, 30 g usturoi, 100 g bulion, cimbru, piper, sare.
Preparare: Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se pun fileurile într-o tavă cu ulei, se condimentează cu piper, sare, usturoi tocat şi cimbru. Se toarnă restul de ulei peste peşte şi se dă tava la cuptor pentru 25 de minute. Se scoate din cuptor, se toarnă deasupra lui bulionul diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu cîte o jumătate de roşie şi se dă tava la cuptor pentru un sfert de oră.