x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bunătăţi din peşte

Bunătăţi din peşte

de Maria Belu    |    16 Apr 2008   •   00:00

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

 

 

 

Îndemn înţelept

 

 Aşteptaţi ca peştele să “tragă”, mă­car unul mic, dar el nu vrea “neam” să se arate? Ziua nu este pierdută! Mergeţi la o crescătorie şi cumpăraţi peşte proas­păt atît cît vă doreşte ­sufletul sau atît cît pu­teţi căra. Reveniţi pe malul apei şi fa­ceţi un foc bun, apoi ocupaţi-vă de peştii “prinşi”. Curăţaţi-i şi spintecaţi-i cu în­demînare, punînd deoparte icrele, da­că au, şi preparaţi din ele o sălătuţă delicioasă, adică: stropiţi icrele cu sifon, tre­ceţi-le printr-o sită, pentru a în­de­părta pieliţele, şi faceţi din ele o pastă îm­preună cu o bucată de pîine înmuiată în apă şi fărîmiţată, la care adăugaţi ulei, zeamă de lămîie şi frecaţi bine. Pu­neţi alături şi cîteva măs­line şi ceapă verde şi totul va fi îmbietor. Şi asta nu-i tot! Tot mărindu-se jerati­cul, nu ar fi delicioasă o fri­gă­ruie hai­­ducească de peş­te la pro­ţap? Peştii cură­ţaţi, spălaţi şi tăiaţi în felii se înfig într-o ţepuşă, ală­turi de bucăţele de slană afu­mată, stropite din bel­şug cu sos preparat din us­turoi, mentă, cimbru şi vin. Cum sună?

 

 

 

Ghiveci de peşte

Ingrediente: 1,5 kg peşte, 200 g ­morcovi, 150 g albitură, 200 g ceapă, un kg vinete, 500 g dovlecei,

200 g ardei graşi, 300 g fasole verde, 300 g mazăre, 1,5 kg roşii, 300 ml ulei, 200 ml vin, cimbru, sare.

Preparare: Peştele de curăţă, se dă cu sare, iar în interior se presară cimbru. Morcovii, albitura, vinetele şi dovleceii se spală, se curăţă, se taie feliuţe şi se călesc în ulei. Se adaugă fasolea ruptă în bucăţi, mazărea, ceapa, ardeii graşi, tăiaţi feliuţe, sarea şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei şi se aşază în ea jumătate din cantitatea de legume. Deasupra lor se pune peştele, iar peste el restul de legume. Se toarnă vinul, mujdeiul şi sosul rămas de la călirea legumelor. Se dă vasul la cuptor timp de 20 de minute, se scoate după expirarea timpului, se aşază deasupra roşiile tăiate în două şi se dă tava din nou la cuptor pentru încă 20 de minute. Se mănîncă, de preferinţă, a doua zi.

 

 

 

Păstrăvi rasol

Ingrediente: 1,2 kg peşte, 100 g morcov, 150 g ceapă, 40 ml oţet, sare.

Preparare: Într-un vas special pentru peşte se fierb morcovii şi ceapa cu puţină apă, sare şi două linguri de oţet. Păstrăvii se curăţă şi se aşază pe grătarul vasului şi se cufundă în apă. Se lasă să fiarbă opt minute la foc domol, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Se aşază apoi pe un platou. Se servesc cu maioneză dietetică.

Peşte cu usturoi

Ingrediente: un kg peşte alb,

125 ml ulei, 150 ml vin alb,

40 g usturoi, cimbru, piper, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se usucă, se dă cu sare,  piper, cimbru şi se trece prin usturoi. Se aşază bucăţile într-o tavă unsă cu ulei şi se frig la foc domol în cuptor. Cînd peştele este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă tava la cuptor încă 15 minute.

 

 

Şalău parizian

Ingrediente: un şalău de un kilogram, 75 g făină, 5 ouă, 150 ml ulei, sare.

Preparare: Şalăul se spală, se curăţă, i se scot pieliţele, se taie de-a lungul şirei, se scot fileurile, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se dau cu sare. Se amestecă gălbenuşurile cu două linguri de apă, făina şi uleiul. Albuşurile se bat bine şi se încorporează în gălbenuşuri. Se trec fileurile de şalău prin această compoziţie şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc alături de cartofi natur.

 

 

 

File de cod pescăresc

Ingrediente: două kg cod, 175 ml ulei, 500 g roşii, 100 ml vin, 30 g usturoi, 100 g bulion, cimbru, piper, sare.

Preparare: Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se pun fileurile într-o tavă cu ulei, se condimentează cu piper, sare, usturoi tocat şi cimbru. Se toarnă restul de ulei peste peşte şi se dă tava la cuptor pentru 25 de minute. Se scoate  din cuptor, se toarnă deasupra lui bulionul diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu cîte o jumătate de roşie şi se dă tava la cuptor pentru un sfert de oră.

×
Subiecte în articol: sare peste ulei cuptor cimbru caiet de retete