x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bunătăţi din peşte

0
Autor: Maria Belu 16 Apr 2008 - 00:00

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

V-ar plăcea să mergeţi la pescuit pe ma­lul unei ape, unde să vă bucuraţi de linişte şi de sen­timentul de li­bertate pe care aceasta vi-l dă? Sînt si­gură că mulţi dintre dvs. vă doriţi acest lu­cru: să staţi cel puţin o zi ferit de agi­ta­ţie şi zgomot, cu undiţa în mînă, să vă pier­deţi în nesfîrşita linişte, iar dacă sîn­teţi împreună cu nişte prieteni e şi mai bine.

 

 

 

Îndemn înţelept

 

 Aşteptaţi ca peştele să “tragă”, mă­car unul mic, dar el nu vrea “neam” să se arate? Ziua nu este pierdută! Mergeţi la o crescătorie şi cumpăraţi peşte proas­păt atît cît vă doreşte ­sufletul sau atît cît pu­teţi căra. Reveniţi pe malul apei şi fa­ceţi un foc bun, apoi ocupaţi-vă de peştii “prinşi”. Curăţaţi-i şi spintecaţi-i cu în­demînare, punînd deoparte icrele, da­că au, şi preparaţi din ele o sălătuţă delicioasă, adică: stropiţi icrele cu sifon, tre­ceţi-le printr-o sită, pentru a în­de­părta pieliţele, şi faceţi din ele o pastă îm­preună cu o bucată de pîine înmuiată în apă şi fărîmiţată, la care adăugaţi ulei, zeamă de lămîie şi frecaţi bine. Pu­neţi alături şi cîteva măs­line şi ceapă verde şi totul va fi îmbietor. Şi asta nu-i tot! Tot mărindu-se jerati­cul, nu ar fi delicioasă o fri­gă­ruie hai­­ducească de peş­te la pro­ţap? Peştii cură­ţaţi, spălaţi şi tăiaţi în felii se înfig într-o ţepuşă, ală­turi de bucăţele de slană afu­mată, stropite din bel­şug cu sos preparat din us­turoi, mentă, cimbru şi vin. Cum sună?

 

 

 

Ghiveci de peşte

Ingrediente: 1,5 kg peşte, 200 g ­morcovi, 150 g albitură, 200 g ceapă, un kg vinete, 500 g dovlecei,

200 g ardei graşi, 300 g fasole verde, 300 g mazăre, 1,5 kg roşii, 300 ml ulei, 200 ml vin, cimbru, sare.

Preparare: Peştele de curăţă, se dă cu sare, iar în interior se presară cimbru. Morcovii, albitura, vinetele şi dovleceii se spală, se curăţă, se taie feliuţe şi se călesc în ulei. Se adaugă fasolea ruptă în bucăţi, mazărea, ceapa, ardeii graşi, tăiaţi feliuţe, sarea şi se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei şi se aşază în ea jumătate din cantitatea de legume. Deasupra lor se pune peştele, iar peste el restul de legume. Se toarnă vinul, mujdeiul şi sosul rămas de la călirea legumelor. Se dă vasul la cuptor timp de 20 de minute, se scoate după expirarea timpului, se aşază deasupra roşiile tăiate în două şi se dă tava din nou la cuptor pentru încă 20 de minute. Se mănîncă, de preferinţă, a doua zi.

 

 

 

Păstrăvi rasol

Ingrediente: 1,2 kg peşte, 100 g morcov, 150 g ceapă, 40 ml oţet, sare.

Preparare: Într-un vas special pentru peşte se fierb morcovii şi ceapa cu puţină apă, sare şi două linguri de oţet. Păstrăvii se curăţă şi se aşază pe grătarul vasului şi se cufundă în apă. Se lasă să fiarbă opt minute la foc domol, se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert. Se aşază apoi pe un platou. Se servesc cu maioneză dietetică.

Peşte cu usturoi

Ingrediente: un kg peşte alb,

125 ml ulei, 150 ml vin alb,

40 g usturoi, cimbru, piper, sare.

Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se usucă, se dă cu sare,  piper, cimbru şi se trece prin usturoi. Se aşază bucăţile într-o tavă unsă cu ulei şi se frig la foc domol în cuptor. Cînd peştele este aproape gata se adaugă vinul şi se mai lasă tava la cuptor încă 15 minute.

 

 

Şalău parizian

Ingrediente: un şalău de un kilogram, 75 g făină, 5 ouă, 150 ml ulei, sare.

Preparare: Şalăul se spală, se curăţă, i se scot pieliţele, se taie de-a lungul şirei, se scot fileurile, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se dau cu sare. Se amestecă gălbenuşurile cu două linguri de apă, făina şi uleiul. Albuşurile se bat bine şi se încorporează în gălbenuşuri. Se trec fileurile de şalău prin această compoziţie şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc alături de cartofi natur.

 

 

 

File de cod pescăresc

Ingrediente: două kg cod, 175 ml ulei, 500 g roşii, 100 ml vin, 30 g usturoi, 100 g bulion, cimbru, piper, sare.

Preparare: Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se pun fileurile într-o tavă cu ulei, se condimentează cu piper, sare, usturoi tocat şi cimbru. Se toarnă restul de ulei peste peşte şi se dă tava la cuptor pentru 25 de minute. Se scoate  din cuptor, se toarnă deasupra lui bulionul diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu cîte o jumătate de roşie şi se dă tava la cuptor pentru un sfert de oră.

Citeşte mai multe despre:   sare,   peste,   ulei,   cuptor,   cimbru,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei

Activitățile care îi ajută pe oameni să treacă peste neplăcerile din timpul pandemiei
Pandemia a schimbat viața multor persoane. Lockdown-urile i-au forțat pe mulți adulți să lucreze de acasă, iar pe copii să facă școală online. Chiar și în perioadele în care se putea ieși din casă,...

(P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro

(P) La mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, vă urează cu drag DiAmanti.ro
Specializat în comercializarea unora dintre cele mai apreciate cadouri pentru doamnele din viața noastră - bijuterii, poșete și încălțăminte, magazinul online DiAmanti.ro are bucuria de a ura La mulți ani...

(P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

(P) Orsini.ro vă urează la mulți ani cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii
Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei. Iar bijuteriile cu diamante de la Orsini sunt prietene pe viață ale femeilor din România și din întreaga lume. Cu o tradiție de peste 50 de ani și o...

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...
Serviciul de email marketing furnizat de