x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Butoiul cu varza - Lemnul de stejar aromeaza muraturile

Butoiul cu varza - Lemnul de stejar aromeaza muraturile

de Cristina Andreea Calin    |    05 Noi 2006   •   00:00
Butoiul cu varza - Lemnul de stejar aromeaza muraturile

Nu mai este mult si va da bruma, asa ca trebuie sa sa ne grabim sa punem varza la murat.

Cel mai bine ar fi sa avem la dispozitie un butoi din lemn de stejar. Acesta trebuie spalat foarte bine, oparit si lasat la zvantat inainte de a-l folosi. Cum nu se poate intotdeauna sa avem la mana un astfel de recipient, ne putem folosi si de butoaiele din plastic, care sunt mult mai usor de manevrat.

Apoi trebuie sa alegem verzele, care trebuie sa fie indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Dupa aceea vom indeparta frunzele vestede si vom cresta in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare gronjoasa. Dupa ce am terminat aceasta operatiune, vom aseza verzele in butoi, formand mai multe straturi. Pentru a da o aroma cat mai placuta verzei murate, trebuie sa adaugam la o suta de verze doi pumni de boabe de porumb, doua-trei fire de hrean si trei-patru gutui spalate si curatate de puf.

ZEAMA DE VARZA. Saramura se pregateste din 500 de grame de sare mare de bucatarie la fiecare 10 litri de apa.
Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Cand se asaza varza in dreptul cepului, se pune un manunchi de marar uscat, care lasa loc apei sa curga mai usor pe canea si impiedica sa se aseze vreo capatana de varza care ar face sa curga apa cu greu.

Deoarece varza se lasa, dupa doua-trei zile se mai adauga cateva verze, pana se umple din nou butoiul. Apoi, dupa alte doua zile, incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact, se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat, iar teascul bine spalat. Varza se va pastra astfel tare.

In butoiul cu varza se mai pot adauga jumatati de gogosari. In felul acesta, aromele se vor intrepatrunde, iar gustul muraturilor va fi mult mai bun. Zeama de varza va capata si ea o culoare si un gust mult mai apetisant.

RETETA

Varza speciala

  • Ingrediente: doua picioare de porc, o jumatate de ceapa tocata, 6 cesti de apa, o jumatate de varza murata tocata, o lingurita de zahar, o jumatate de lingurita de sare, piper, coriandru, ceapa verde.
  • Preparare: Intr-un vas se pun la fiert picioarele de porc, ceapa si apa. Apoi se adauga varza. Dupa aceea, se pun zaharul, sarea si piperul negru. Se mai lasa sa dea un clocot, dupa care se adauga coriandrul si ceapa verde.

    LA BORCAN - Acrita in alt fel
    Varza se mai poate pune la murat si in borcane. Procedeul de murare si mirodeniile necesare sunt aceleasi ca in varianta clasica. In acest caz, trebuie tocata marunt. Murata in acest fel, varza se foloseste la salate, pentru garnituri sau pentru prepararea verzei calite.

    SANATATE - Bogata in vitamine
    Varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Este bogata in special in vitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.

    TRADITIONAL - Umpluturi pentru sarmale In afara de umplutura cu carne, pentru sarmale se mai pot prepara si alte compozitii. In functie de diferitele zone ale tarii se pot folosi pentru umplutura ciuperci, seminte de dovleac, nuci, urda si marar. De asemenea, se poate folosi doar orez in combinatie cu sos de rosii, cimbru, sare si alte mirodenii.
  • ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end varza