x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

17 Mai 2006   •   00:00

Preparate din carne


PUI IN CRUSTA DE MAC

INGREDIENTE:
• doua bucati de piept de pui mai mari • doi ardei grasi • doi dovlecei • patrunjel uscat • gogosari murati • doua oua • mac • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • sos alb picant
MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se dezoseaza, se taie in felii si se bate un pic cu ciocanul pentru snitele. Dovleceii se spala, se indeparteaza codita si se fierb in apa timp de 10 minute. Se scot, se scurg, se taie felii, se condimenteaza cu sare si piper si se prajesc in ulei incins. Ouale se bat bine cu un praf de sare si unul de piper, pana cand isi maresc volumul. Pe o farfurie se pune macul amestecat cu putin piper si patrunjel uscat.
Se incinge uleiul intr-o cratita, se dau feliile de carne prin ou, apoi prin mac si se prajesc, avand grija sa nu se desprinda macul de pe carne. Se scot feliile de carne pe un servet de hartie, ca sa absoarba un pic uleiul. Se pune carnea pe o farfurie si se serveste alaturi de gogosari murati, dovlecei si ardei grasi.
BAUTURA:
Traminer
SFAT
Se poate servi cu un sos alb picant.
PUI CU ANDIVE SI SOS DE PIPER

INGREDIENTE:
• un pui • 4 andive • 100 g smantana • sare • piper macinat • piper rosu boabe • o lingura cu delikat • o legatura de patrunjel verde tocat • ulei de masline • 3 catei de usturoi • suc de lamaie
MOD DE PREPARARE
Puiul se spala, se curata de grasime, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Din cand in cand se ia spuma si se adauga o lingura cu delikat. Dupa ce a fiert, carnea se scoate, se scurge si se lasa sa se racoreasca.
Andivele se spala si se pun la oparit in apa cu sare si putin suc de lamaie. Se scot si se lasa la scurs. Se face un sos din smantana, sare, piper, ulei de masline si patrunjel tocat (optional).
Intr-o cratita se pune ulei de masline sa se incinga, se adauga usturoiul pisat si carnea de pui. Se prajeste cate cinci minute pe fiecare parte. Se pune carnea de pui pe farfurii, alaturi andivele, iar deasupra se toarna sos si se presara boabe de piper rosu.
BAUTURA:
Cramposie
SFAT
Puiul poate fi servit fiert sau fript.
SUPA DE VITA

INGREDIENTE:
• 500 g carne de vita • o lingura cu delikat • doi morcovi • doua cepe • o telina • doua oua • o legatura de patrunjel • sare • piper • smantana
MOD DE PREPARARE
Morcovii si telina se spala, se curata si se dau pe razatoarea mare. Cepele se curata de foile de la suprafata si se taie in doua.
Carnea scoasa de pe oase se taie bucati de 70-80 de grame si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se ia spuma de cate ori este nevoie, apoi se adauga delikatul, legumele rase, cepele taiate in doua si se lasa la foc potrivit pana cand carnea este fiarta.
La sfarsit se bat ouale cu un praf de sare si piper si se toarna incet in supa. Se presara patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
Se poate servi cu smantana.
OMLETA CU SUNCA SI LEGUME

INGREDIENTE:
• 6 oua • 200 g sunca • o legatura de ceapa verde • doua fire de usturoi verde • doua rosii • o legatura de patrunjel • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • kaiser
MOD DE PREPARARE
Ouale se sparg, se pun intr-un castron si se bat bine cu o furculita. Sunca se taie fasii sau cubulete. Ceapa si usturoiul verde se taie marunt, iar patrunjelul se toaca fin. Ouale se amesteca impreuna cu sunca, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se incinge ulei intr-o tigaie si se toarna pe rand din aceasta compozitie, ca sa rezulte patru omlete. Rosiile se spala si se taie in felii si se presara sare.
Omletele se asaza pe farfurii alaturi de rondelele de rosii si se orneaza cu frunzulite de patrunjel verde.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
Sunca se poate inlocui cu kaiser.

Preparate din peste


CIORBA DE PESTE

INGREDIENTE:
• un kg pastrav • o jumatate de cana cu bors • doua cepe • o lingura cu supa • doua salate • un morcov • o legatura de patrunjel • ulei de floarea-soarelui
MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala si se taie dupa cum urmeaza: morcovul se da pe razatoarea mare, ceapa se taie in doua, frunzele de salata se rup in doua. Se pune apa la fiert, se adauga ceapa si morcovul.
Pestele se spala, se curata de solzi, se eviscereaza si se presara sare. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga pestele taiat bucati, uleiul, supa, borsul si, dupa cinci minute, frunzele de salata. Ciorba este gata cand a fiert pestele.
BAUTURA:
Feteasca Alba
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.
:
CALAMAR CU SALATA

INGREDIENTE:
• 400 g calamar • o salata verde • doi ardei capia • doi morcovi • o telina • un fir de praz • doua rosii • o legatura de patrunjel • sare • piper • ulei de masline • suc de lamaie
MOD DE PREPARARE
Se pune calamarul la fiert in apa clocotita cu sare. Salata verde se desface frunza cu frunza, se spala si se taie in fasii. Ardeii capia se spala, se curata de cotoare si de seminte si se taie rondele. Morcovii si telina se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare. Prazul si rosiile se spala si se taie rondele.
Legumele se sareaza, se pipereaza, se stropesc cu ulei de masline si suc de lamaie, se presara patrunjel verde tocat marunt si se amesteca bine.
Calamarul se scoate din apa, se lasa sa se raceasca si apoi se taie fasii sau cerculete. Se pune salata pe farfurii si deasupra se asaza calamarul stropit cu ulei de masline si suc de lamaie.
BAUTURA:
Votca
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.
SALATA DE HAMSII

INGREDIENTE:
• un fir de praz • un castravete verde mare • o salata verde • o legatura de marar • una-doua cutii cu hamsii afumate • ulei de masline • doua lamai • sare • piper • un ardei gras
MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala si se taie astfel: prazul rondele, castravetele pe jumatate si apoi in felii subtiri, salata fasii, iar mararul se toaca marunt.
Hamsiile se scot din cutie, li se indeparteaza capul si coada si se taie in jumatati. Intr-un castronel se amesteca suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper. Prazul, castravetele, salata si mararul tocat se asaza intr-un castron, iar deasupra se toarna vinegreta obtinuta mai sus. Se adauga si bucatile de hamsii si se amesteca usor. Se pune pe farfurie si se serveste.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se poate adauga si ardei gras taiat cubulete.
COD CU SOS DE SOIA SI STAFIDE

INGREDIENTE:
• 4 fileuri de cod • 4-5 ardei capia • stafide • patrunjel • ulei de masline • delikat • piper • sos de soia
MOD DE PREPARARE
Se spala fileurile de peste, se presara putin delikat si se lasa 10 minute sa se patrunda. Ardeii se spala, se sterg de apa cu un prosop, se taie in doua pe lungime, se curata de seminte si vinisoare.
Intr-o cratita se incalzeste putin ulei de masline si se calesc ardeii, avand grija sa nu se rupa. Pestele se scurge de apa lasata si se pune la prajit in ulei incins, cate 4-5 minute pe fiecare parte. Se scoate din tigaie si se presara piper deasupra.
Jumatatile de ardei se cresteaza sub forme diferite. Se pune pestele pe farfurii, se presara patrunjel tocat si stafide.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se serveste cu sos de soia.

Preparate din legume


LEGUME GRATINATE

INGREDIENTE:
• doua vinete • doi morcovi • doua legaturi de ceapa verde • doi ardei grasi • 200 g varza de Bruxelles • o legatura de patrunjel • unt • sare • piper • cascaval
MOD DE PREPARARE
Vinetele se spala, se taie in doua pe lungime si se oparesc in apa cu sare timp de 10 minute. Morcovii se curata, se spala si se taie in doua. Se pun la fiert in apa cu sare si se scot dupa ce s-au inmuiat. Ardeii se spala, se taie pe jumatate si se curata de seminte si vinisoare. Varza de Bruxelles se fierbe in apa cu sare, se scurge si se lasa sa se raceasca. Vinetele, morcovii, ardeii si ceapa verde se taie cubulete, iar patrunjelul se toaca marunt.
Se incinge untul intr-o tigaie, se pun legumele taiate cubulete si varza de Bruxelles, se condimenteaza cu sare si piper si, cand s-au calit legumele, se pune si patrunjelul tocat. Se scoate compozitia si se imparte pe farfurii.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Se servesc cu cascaval ras.
SALATA CU MASLINE

INGREDIENTE:
• 3 ardei grasi • 200 g masline verzi • o legatura de ceapa verde • o varza rosie • o salata verde • o legatura de patrunjel • sare • piper • ulei de masline • suc de lamaie • branza feta
MOD DE PREPARARE
Ardeii se spala, se curata de seminte si vinisoare. Maslinele se taie feliute sau se lasa intregi, ceapa verde se spala si se taie in bucati mai mici, iar varza se spala, se curata de frunzele ofilite si se taie fideluta. Salata se spala si ea si se taie fasii subtiri. Se face o vinegreta din suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
Se pun legumele intr-un castron, se adauga vinegreta si patrunjelul tocat marunt. Se amesteca usor, ca sa nu se farame legumele.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Salata se poate servi cu branza feta taiata cubulete.
SPAGHETE CU LEGUME

INGREDIENTE:
• un pachet de spaghete • 100 g masline negre • 200 g broccoli • 100 g conopida • doi ardei capia • o legatura de marar • sare • piper • ulei de masline • unt • cascaval • sos dulce
MOD DE PREPARARE
Conopida si broccoli se spala, se rup buchetele si se pun la fiert in apa cu sare. Ardeiul capia se spala, se curata de seminte si se taie in bucati mai mici. Mararul se spala si se toaca marunt.
Pastele se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca. Legumele fierte se scurg de apa si se pun la calit in putin unt pentru circa 5-10 minute. Pastele se scurg de apa, se pun pe farfurii si deasupra se pun conopida si broccoli calite in unt, ardeiul capia crud, mararul tocat, maslinele si putin piper.
BAUTURA:
Riesling
SFAT
Se pot servi cu cascaval ras sau un sos dulce.

Preparate dulci


BUZUNARE CU FRISCA

INGREDIENTE:
• 3 oua • 120 g zahar • 100 g faina • jumatate de plic cu praf de copt • un varf cutit cu sare • un pliculet cu zahar vanilinat • frisca • topping de capsune • frunzulite de menta verde • budinca de capsune
MOD DE PREPARARE
Ouale se scot din timp din frigider, ca sa fie la temperatura camerei. Se separa galbenusurile de albusuri si se mixeaza cu sarea pana isi maresc volumul. Separat se bat albusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, apoi se pun galbenusurile. Se adauga faina amestecata cu praful de copt.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si cu o lingura se toarna compozitie in tava, sub forma unor discuri cu diametrul de 6-7 centimetri, lasand spatiu intre ele pentru ca isi maresc volumul.
Dupa ce s-au copt, se lasa la racit. Se umplu cu frisca spritata si se decoreaza cu topping de capsune si frunzulite de menta.
BAUTURA:
Suc de portocale
SFAT
Frisca se poate inlocui cu budinca de capsune.
TORT SARLOTA

INGREDIENTE:
• 6 oua • 7 linguri cu zahar • 7 linguri cu faina • 3-4 linguri cu ulei de floarea-soarelui • un pliculet cu gelatina • doua plicuri cu praf de budinca • un litru de lapte • un borcan cu gem mai gros de caise • un varf cutit sare • caise confiate • frisca • zahar vanilinat
MOD DE PREPARARE
Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea. Se adauga uleiul, faina si se amesteca usor, de sus in jos, cu o lingura. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru prajituri, se unge cu ulei si se toarna compozitia. Se coace in cuptorul fierbinte. Blatul se scoate pe un prosop umed si se ruleaza. Rece, se scoate blatul de pe prosop, se unge cu gem de caise si se ruleaza din nou. Se da la rece pentru 30 de minute.
Se face budinca dupa instructiunile de pe plic, se lasa sa se raceasca, se pune gelatina inmuiata in putin lapte si se amesteca. Rulada de la rece se taie in felii de 2 cm. Se tapeteaza un castron cu folie, se pun feliile de rulada pe fundul si peretii castronului, se toarna budinca si se acopera cu felii de rulada. Rece, se scoate din castron, se indeparteaza folia si se decoreaza cu caise confiate.
BAUTURA:
Lacrima lui Ovidiu
SFAT
Se poate servi cu frisca amestecata cu zahar vanilinat.
:
COSULETE CU MERE

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 40 g drojdie • 200 ml lapte dulce • o lamaie • 80 g unt • un ou pentru aluat • un ou pentru uns • 100 g zahar pentru aluat • 120 g zahar pentru mere • un varf cutit cu sare • ulei pentru tava • 5-6 mere • scortisoara • branza de vaci
MOD DE PREPARARE
Se face o maia din drojdie, o lingurita cu zahar, putina faina, lapte si se lasa la crescut. Se rade coaja de la o lamaie. Untul se alifiaza, se amesteca impreuna cu coaja de lamaie, restul de zahar, sarea, oul si laptele ramas. Se toarna compozitia peste maiaua din castron si se amesteca bine. Faina ramasa se cerne intr-un castron si in mijlocul ei se toarna compozitia cu drojdie. Se framanta pana rezulta un aluat omogen.
Merele se rad, se amesteca impreuna cu zaharul si scortisoara. Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza cerculete cu un pahar, se pune umplutura de mere la mijloc, se aduna marginile si se rasucesc putin. Se unge o tava cu ulei, se pun cosuletele in tava, se ung cu ou batut si se coc.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
In loc de mere, cosuletele se pot umple cu branza de vaci.
:
MINIFURSECURI CU MENTA

INGREDIENTE:
• 380 g faina • 200 g unt • 100 g zahar tos • un ou • o lingurita cu praf de copt • coaja rasa de lamaie • doua pliculete cu zahar vanilinat • esenta de migdale • 3-4 lingurite cu lichior de menta • colorant alimentar verde • sare • gem de caise
MOD DE PREPARARE
Zaharul se amesteca bine cu zaharul vanilinat, coaja de lamaie, sarea si oul. Jumatate din compozitie se aromatizeaza cu esenta de migdale, iar cealalta jumatate cu lichiorul de menta si colorantul verde. Se pune jumatate din cantitatea de faina pe o planseta, se rade jumatate din unt deasupra, se adauga compozitia de migdale, praful de copt si se face un aluat omogen. La fel se procedeaza si in cazul compozitiei de menta.
Se da o forma de bila aluaturilor, se invelesc cu folie alimentara si se dau pentru 30 de minute la rece. Se intind doua foi din cele doua aluaturi diferite, se suprapun si se ruleaza. Se taie bucati de 1-2 cm grosime si se pun la copt in tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri. Reci, se pudreaza cu zahar pudra vanilinat sau se lasa nepudrate.
BAUTURA:
Limonada
SFAT
Se pot face si cu umplura de gem
×