x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

19 Apr 2006   •   00:00

Preparate din carne


FICAT DE MIEL CU PIURE
INGREDIENTE:
500 g ficat de miel ,5-6 cartofi ,100 g unt ,150 g smantana ,faina ,ulei ,sare ,piper ,verdeata ,salata verde cu ridichi ,castraveciori murati ,otet

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se paseaza si se amesteca bine cu unt si smantana. Se sareaza dupa gust.
Ficatul de miel se spala si se lasa sa stea un pic in apa cu otet. Apoi se taie in felii mai groase, se sareaza, se da prin faina si se pune la prajit in ulei incins. Se lasa foarte putin si pe o parte, si pe cealalta.
Feliile de ficat se asaza pe o farfurie alaturi de piureul de cartofi. Se presara verdeata tocata marunt.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se serveste cu salata verde cu ridichi sau castraveciori murati.
TOCANITA DE BERBECUT
INGREDIENTE:
500 g carne de berbecut ,doua cepe ,doi ardei grasi ,doi dovlecei ,doi cartofi ,doua rosii ,4-5 catei de usturoi ,ulei de masline ,o lamaie ,o legatura de patrunjel ,un fir de rozmarin ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Carnea de berbecut se spala, se taie in bucati si se pune la calit impreuna cu ceapa tocata marunt. Se mai adauga din cand in cand putina apa fiarta.
Intre timp, se curata ardeii, dovleceii si cartofii. Ardeii se taie felii, dovleceii rondele, cartofii cubulete. Rosiile se oparesc, se descojesc si se toaca marunt.
Cand carnea s-a prajit pe jumatate, se adauga legumele si se continua fierberea la foc mic. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
La sfarsit se adauga patrunjelul tocat fin, rozmarinul, usturoiul pisat si se stropeste cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se serveste alaturi de o salata asortata.
MIEL CU ROZMARIN
INGREDIENTE:
1,5 kg carne de miel ,doi dovlecei ,doua cepe ,cativa morcovi ,sare ,piper ,3-4 rosii ,100 ml vin rosu ,o capatana de usturoi ,o frunza de dafin ,rozmarin ,cimbru ,ulei ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, dupa care se condimenteaza cu sare, piper si putin cimbru. Se da la cuptor inabusit in apa, adaugandu-se cateva boabe de piper, o foaie de dafin si rozmarin. Spre sfarsit, cand incepe sa scada, pentru a capata mai mult gust, se adauga si putin vin rosu.
Intre timp, rosiile se taie feliute, ceapa solzisori, morcovii rondele (sau se folosesc cei congelati), usturoiul se piseaza, iar dovleceii se taie felioare. Legumele se pun la calit in putin ulei si se condimenteaza dupa gust. Se sting cu putin vin rosu, dupa care se servesc alaturi de carnea de miel.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
PASTE CU CARNE DE MIEL
INGREDIENTE:
un pachet cu paste ,400 g carne de miel ,o ceapa rosie ,delikat ,piper ,o legatura patrunjel ,ulei ,doua rosii ,sare ,patrunjel ,parmezan

MOD DE PREPARARE
Se toaca bine carnea de miel, iar se toaca si ceapa.
Se pune ceapa la calit in putin ulei. Dupa cinci minute, se adauga si carnea de miel tocata, se condimenteaza, se adauga rosiile tocate marunt, patrunjelul tocat si jumatate de cana cu apa. Se lasa sa fiarba pana cand carnea e gata.
Pastele se fierb, se trec sub un jet de apa rece, se pun pe farfurii si deasupra se toarna sosul de carne.

BAUTURA:
Murfatlar

SFAT
Se servesc cu patrunjel tocat si parmezan.

Preparate din peste


SCOICI CU FARFALLE
INGREDIENTE:
o punga cu farfalle ,250 g scoici ,4 linguri cu ulei de masline ,o lingura cu suc de lamaie ,o legatura marar ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele in apa cu sare si putin ulei. Scoicile se calesc in putin ulei de masline. Se amesteca trei linguri cu ulei de masline impreuna cu sucul de lamaie, sarea si piperul.
Acest sos se adauga peste pastele amestecate cu scoici.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste cu marar tocat marunt.
PESTE IN CRUSTA DE ALUNE
INGREDIENTE:
doi pesti potrivit de mari ,250 g alune ,sare ,piper ,ulei de masline ,5 linguri cu smantana ,un catel de usturoi ,sofran ,o salata verde

MOD DE PREPARARE
Se curata pestele, se spala si se taie pe jumatate. Se ung fileurile de peste cu ulei de masline, apoi se presara sare si piper. Fileurile de peste se pun in tava unsa cu ulei, pe partea cu piele. Deasupra se ung cu ulei si se presara alune macinate marunt. Se da la cuptor si se lasa pana cand pestele se albeste.
Separat, se face un sos din smantana, putin ulei de masline, usturoi tocat marunt, un praf de sare si sofran.

BAUTURA:
Vin spumant

SFAT
Se serveste cu salata verde si sos de sofran.
PESTE LA GRATAR CU KIWI
INGREDIENTE:
4 fileuri salau ,3-4 kiwi ,5-6 linguri cu smantana ,4-5 frunze de menta proaspete ,sare ,piper ,o lingura cu ulei de masline ,suc de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se spala fileurile, se ung cu ulei, se presara sare, piper si se pun pe gratar. Se taie fructele cubulete. Se amesteca smantana cu sare, piper, ulei de masline si o lingurita cu suc de lamaie.
La sfarsit se adauga si menta tocata marunt.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se serveste cu kiwi si sos de menta.
SUFLEU DE PESTE
INGREDIENTE:
500 g file de peste ,o telina ,un morcov ,o lamaie ,4 oua ,200 ml lapte ,doua linguri cu faina ,o lamaie ,100 g unt ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se curata de pielite, se spala, se taie cubulete si se stropesc cu zeama de lamaie. Morcovul si telina se curata si se dau pe razatoare. Ouale se bat, se adauga laptele, faina, sarea, piperul si se amesteca.
Se ia un vas Jena, se unge cu unt, se tapeteaza cu faina si se asaza pestele, morcovul si telina. Peste ele se toarna compozitia de lapte, oua si faina si se da la cuptor pentru o jumatate de ora.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
Se serveste cu capere.

Preparate din legume


SUFLEU DE CONOPIDA CU OREZ
INGREDIENTE:
o conopida mica ,300 g broccoli ,150 g orez ,200 g branza feta ,100 g unt ,300 g smantana ,100 ml lapte ,4 oua ,sare ,piper ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Conopida si broccoli se fierb timp de zece minute in apa cu sare. Orezul se curata, se spala si se fierbe separat. Ouale se bat impreuna cu smantana, se adauga branza rasa si laptele. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca totul.
Se ia un vas Jena, se unge cu unt, se pun legumele, orezul si se toarna peste ele smantana cu ouale si branza. Vasul se da la cuptor pentru 20 de minute, la foc potrivit.

BAUTURA:
Francusa

SFAT
Se presara patrunjel verde tocat marunt.
CIORBA DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
doi dovlecei mari ,o ceapa rosie (sau alba) ,un morcov ,un pastarnac ,100 g orez ,doua-trei rosii ,o cana cu bors ,o lingura cu supa de legume sau pui ,o legatura de patrunjel ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa solzisori, iar morcovul si pastarnacul se dau pe razatoarea mare. Se pun legumele la fiert, iar dupa ce s-a inmuiat ceapa, se adauga supa si orezul.
Cand orezul a fiert pe jumatate, se adauga dovleceii taiati felii subtiri, rosiile date pe razatoarea mare si borsul. Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie dovleceii si apoi se ia oala de pe foc.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat si cu smantana.
SALATA DE LEGUME
INGREDIENTE:
200 g spanac ,doua-trei rosii ,100 g masline verzi ,150 g branza telemea ,doua-trei linguri cu ulei de masline ,o lingura cu suc de lamaie ,sare ,piper ,o legatura de marar

MOD DE PREPARARE
Se opareste spanacul trei minute, se lasa la scurs si se taie in bucati mai mici. Se taie branza telemea cubulete, rosiile felii, iar maslinele rondele.
Se amesteca spanacul, rosiile, branza, maslinele. Se adauga sucul de lamaie, sarea, piperul si uleiul.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se serveste cu marar tocat.
OREZ CU LEGUME
INGREDIENTE:
250 g orez ,100 g mazare ,100 g fasole pastai ,doi ardei capia ,o ceapa ,sare ,piper ,o legatura de patrunjel ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa solzisori, fasolea se curata si se rupe in bucati mai mici, iar ardeii se taie cubulete.
Orezul se spala si se pune la calit in ulei incins. Se adauga putina apa si se fierbe orezul, se adauga legumele, sarea, piperul si apa cat sa le acopere. Cand orezul este gata, se ia oala de pe foc si se serveste imediat.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se presara patrunjel verde tocat.

Preparate dulci


PRAJITURA CU MARTIPAN
INGREDIENTE:
100 g ciocolata amaruie ,200 g unt moale ,125 g zahar pudra ,200 g faina ,doua oua ,o lingurita cu praf de copt ,doua pliculete cu zahar vanilinat ,un varf de cutit cu sare ,un baton martipan ,afine ,topping de ciocolata ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se topeste ciocolata la bain-marie. Se bat untul cu zaharul, ouale si ciocolata topita. Faina se amesteca impreuna cu praful de copt, sarea si zaharul vanilinat.
Se inglobeaza totul in compozitia de ciocolata. Se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina o tava adanca si se pune compozitia. Se coace timp de 35 de minute si se lasa sa se raceasca. Se taie apoi in trei bucati egale si se acopera cu martipan.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se serveste cu topping de ciocolata si afine.
JELEU DE KIWI
INGREDIENTE:
un pachet biscuiti cu cacao ,doua plicuri cu jeleu de lamaie ,3-4 kiwi ,doua-trei linguri cu lapte dulce ,doua linguri cu zahar pudra ,esenta de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se farama biscuitii si se amesteca impreuna cu laptele, zaharul si esenta de lamaie. Se pune praful de jeleu la fiert si, dupa ce a fiert, se lasa putin sa se racoreasca.
Se pune din compozitia de biscuiti pe fundul unor castronele din sticla, deasupra se asaza cate doua felii de kiwi taiate subtire si apoi se toarna jeleul rece. Se lasa la frigider, sa se inchege jeleul.

BAUTURA:
Ceai de fructe

SFAT
Se serveste cu felii de kiwi proaspat taiate.
FURSECURI IEPURAS
INGREDIENTE:
250 g faina ,o lingurita cu praf de copt ,60 g zahar ,un plic cu zahar vanilinat ,coaja rasa de la o lamaie ,un praf de sare ,un ou ,zahar pudra pentru ornat ,cateva alune pentru ochi ,150 g margarina

MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din: zaharul tos, zaharul vanilinat, sarea, coaja de lamaie, oul, margarina si faina amestecata cu praful de copt. Aluatul rezultat se introduce la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Se intinde o foaie groasa de 0,5 mm si se decupeaza forme de iepurasi care se asaza intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se dau la cuptor si se lasa pana cand se inchid putin la culoare.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se pudreaza cu zahar si se decoreaza cu alune.
TORT DE COCOS CU ROM
INGREDIENTE:
300 g branza de vaci ,100 g frisca ,100 g zahar pudra ,un pliculet gelatina ,doua pliculete zahar vanilinat ,o sticluta cu esenta de rom ,o cutie ananas ,250-300 g fulgi de cocos

MOD DE PREPARARE
Se amesteca frisca impreuna cu zaharul pudra, zaharul vanilinat, esenta de rom si gelatina topita. Se adauga branza de vaci, cateva bucati de ananas taiate marunt si jumatate din cantitatea de fulgi de cocos.
Se toarna compozitia intr-o forma de tort si se da la rece. Dupa ce s-a racit, se scoate din forma, se pune pe un platou si se presara deasupra restul de fulgi de cocos.

BAUTURA:
Cafea

SFAT
Se serveste cu felii de ananas decorate cu frunze de menta.
×