Preparate din carne
Ficăţei cu parmesan
<Preparate din carne
Ficăţei cu parmesan
500 g ficăţei de pui, 3 dovlecei, 3 linguri de făină, 300 ml ulei de floarea-soarelui, 5 roşii, o legătură de ceapă verde, un căţel de usturoi, 200 g parmezan, 500 ml lapte dulce, 300 g salată rucola, sare, piper, mărar, spanac, ştevie
1 Ficăţeii de pui se spală, se scurg de apă şi se pun într-un castron împreună cu laptele dulce.
2 Se lasă deoparte timp de 30 de minute, se scurg şi se prăjesc în ulei încins. Se scot într-un castron, se condimentează şi se acoperă cu un capac ca să stea calzi.
3 Dovleceii se spală, se taie în felii subţiri şi se condimentează. Se trec prin făină şi se prăjesc pe rând în ulei încins, având grijă să nu se ardă.
4 Roşiile se curăţă de pieliţă, se toacă şi se pun într-o cratiţă. Se adaugă două linguri de ulei, ceapa verde tocată rondele, usturoiul pisat, sarea, piperul şi se fierb până când sosul format scade la jumătate.
5 Se adaugă salată rucola spălată şi scursă de apă, se mai fierbe cinci minute şi se presară mărar tocat.
6 Se pun ficăţeii de pui şi dovleceii pe farfurii şi se servesc alături de sosul de roşii şi salată, presăraţi cu parmezan ras.
Sfat: Salata rucola se poate înlocui cu spanac sau ştevie proaspete.
Băutura: Fetească Neagră
Terină cu piure şi sos tomat
500 g carne porc, două piepturi de pui, o ceapă, un căţel de usturoi, 100 g prosciutto, 50 g pesmet, 3 ouă, o crenguţă de cimbru, 250 ml vin alb demisec, o legătură pătrunjel, unt şi făină pentru formă, 800 g cartofi, 4 roşii, ulei, sare, piper
1 Piepturile de pui se dezosează, se spală şi se taie în bucăţi mai mici. Carnea de porc se spală, se taie în bucăţi potrivite şi se dă prin maşina de tocat împreună cu carnea de pui.
2 Ceapa şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se pun peste carne. Se încing 100 ml ulei într-o cratiţă, se adaugă carnea amestecată cu ceapa şi se căleşte.
3 Se condimentează, se toarnă vinul alb, o cană de apă şi se fierbe până când s-a înmuiat carnea. Se pune într-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.
4 Când este suficient de rece se amestecă bine cu ouăle, pesmetul, prosciutto tocat mărunt, pătrunjelul tocat, sarea şi piperul dacă mai este nevoie.
5 Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină, se toarnă compoziţia şi se introduce în cuptor.
6 Se ţine 30-45 de minute, se scoate şi se lasă să se răcească în tavă timp de zece minute.
Sfat: Se serveşte cu piure de cartofi şi sos de roşii cu cimbru.
Băutura: Vin roşu de buturugă
Rulou cu fenicul şi carne
un pachet aluat de foitaj, 500 g carne de porc, un piept de pui, o bucată fenicul, 100 g mazăre, un morcov, 25 g stafide, 50 g măsline feliate, 3 ouă, pesmet, sare, piper, ulei, suc de lămâie, muştar, smântână, roşii cherry, seminţe de susan
1 Carnea de porc şi cea de pui se spală şi se dă prin maşina de tocat împreună cu feniculul.
2 Se adaugă mazărea fiartă, măslinele şi stafidele. Se pun două ouă, morcovul fiert tăiat în cubuleţe, sarea, piperul şi se amestecă.
3 Foitajul se întinde cu un sucitor până când devine o foaie subţire, se taie dreptunghiuri şi se aşază compoziţie. Se rulează, se trec prin ou bătut şi apoi prin pesmet.
4 Se prăjesc în ulei încins, având grijă să nu se ardă pesmetul, căci devine amar.
5 Se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant ca să elimine uleiul în exces.
6 Separat se amestecă într-un castron o lingură de suc de lămâie, o lingură de muştar, o lingură de smântână, o lingură de ulei, sare şi piper, se amestecă şi se serveşte alături de rulourile calde.
Sfat: La sosul de muştar se mai pot adăuga roşii tăiate în cubuleţe sau seminţe de susan prăjite.
Băutura: Cabernet Sauvignon
Varză cu cârnaţi
două kg varză, 500 g cârnaţi, 300 g costiţă afumată, 350 ml zeamă de varză, 3 linguri de pastă de roşii, 4 roşii, sare, piper, două linguri de ulei, o frunză de dafin, 4 boabe de piper, o legătură de pătrunjel, mălai, smântână, ardei iute
1 Varza se spală, se taie în jumătăţi, apoi în fâşii subţiri şi se pune într-un vas mai mare. Se presară sare şi se freacă bine cu mâinile ca să se înmoaie varza.
2 Costiţa afumată se taie în bucăţele şi se prăjeşte într-o tigaie fără ulei.
3 Se pune într-o oală puţin ulei, iar deasupra se presară varza. Se toarnă un litru de apă, se adaugă frunza de dafin şi boabele de piper.
4 Se pune oala pe foc şi se lasă la fiert la foc potrivit.
5 Când varza este aproape fiartă se adaugă cârnaţii prăjiţi şi tăiaţi în bucăţele, pasta de roşii diluată cu puţină apă, zeama de varză şi roşiile date pe răzătoare.
6 Se condimentează după gust, se presară pătrunjel tocat, se mai toarnă apă dacă este nevoie şi se mai fierbe încă 15 minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte, cu mămăligă caldă, smântână şi ardei iute.
Băutura: Riesling
Preparate din legume
Buşeuri cu legume
două pachete de aluat de foitaj, 200 g orez, 3 roşii, un morcov, un sfert de ţelină, 100 g porumb, 3 linguri de ulei de măsline, o legătură de ceapă verde, două portocale, un ou, două linguri de lapte, sare, piper, pătrunjel, unt
1 Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun ceapa, morcovul şi ţelina curăţate şi date pe răzătoare, se călesc timp de două minute, apoi se adaugă orezul spălat.
2 Se căleşte, se toarnă două căni de apă, se condimentează şi se lasă la fiert. Când orezul este aproape gata se adaugă roşiile tăiate, boabele de porumb, sucul de portocale şi pătrunjelul tocat.
3 Se condimentează dacă mai este nevoie, se mai fierbe timp de zece minute şi se opreşte focul.
4 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei ca să nu se rupă foile, se decupează rondele cu un pahar şi se ung cu oul amestecat cu laptele dulce.
5 Apoi se suprapun, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt şi se introduc în cuptor.
6Se scot, se umplu cu amestecul de legume, se presară verdeaţă tocată şi se servesc.
Sfat: Se servesc calde sau reci.
Băutura: Chardonnay
Legume la cuptor
250 g morcovi baby, două vinete, doi dovlecei, 500 g ciuperci, 4 roşii, două cepe, doi căţei de usturoi, doi ardei graşi roşii, o crenguţă de rozmarin, pătrunjel, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, parmesan
1 Cepele şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se pun într-un castron.
2 Vinetele şi dovleceii se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pun într-o tavă.
3 Se presară ceapa şi usturoiul, ciupercile curăţate şi tăiate felii mai groase, ardeii graşi tăiaţi în cuburi, sarea şi piperul.
4 Se adaugă morcovii, două căni de apă, patru linguri de ulei, sarea şi piperul. Se presară verdeaţa, se acoperă tava cu o folie de aluminiu, se introduce în cuptor şi se lasă timp de 30 de minute.
5 Se îndepărtează folia, se pun deasupra roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, se amestecă bine cu o lingură şi se introduce tava din nou în cuptor.
6 Se mai lasă timp de 20-30 de minute, se scoate şi se presară pătrunjel tocat.
Sfat: Se pot servi atât fierbinţi, cât şi reci, presărate cu parmezan ras.
Băutura: Bere blondă
Supă de legume
doi morcovi, 500 g broccoli, o conopidă, 300 g conopidă romanesco, un fir de praz, un sfert de ţelină, doi căţei de usturoi, un ardei iute, 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper, smântână, busuioc verde, busuioc uscat, iaurt, sana
1 Prazul se curăţă, se spală şi se taie în rondele. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie în rondele, respectiv felii.
2 Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pun prazul, legumele tăiate şi se călesc până când se înmoaie.
3 Se pune o oală cu trei litri de apă la fiert, se adaugă legumele călite, broccoli şi conopida rupte în bucheţele mai mici, conopida romanesco tăiată în bucăţi mărunte, sarea şi piperul.
4 Se lasă să fiarbă până când legumele devin moi, se presară busuiocul uscat şi usturoiul pisat, se mai fierbe cinci minute, apoi se presară busuiocul verde tocat mărunt.
5 Se opreşte focul, se lasă să se răcească puţin, se pune ardeiul iute crestat şi se toarnă smântână după gust.
6 Se acoperă cu un capac şi se lasă să stea deoparte timp de zece minute, apoi se serveşte.
Sfat: În loc de smântână se poate folosi iaurt slab sau sana.
Băutura: Ţuică
Vinete gratinate
4 vinete, un kilogram de ciuperci, o bucată fenicul, doi căţei de usturoi, pudră de scorţişoară, un ardei iute mic, sare, piper, ulei de măsline, o lingură de busuioc uscat, două fire busuioc verde, o lămâie, caşcaval, varză albă
1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie în felii mai groase. Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ciupercile, sucul de lămâie, sarea şi piperul.
2 Se adaugă usturoiul tăiat în felii subţiri, ardeiul iute crestat la vârf şi se prăjesc până când scade lichidul format.
3 Feniculul se toacă mărunt, se căleşte până când se înmoaie, apoi se pune peste ciuperci. Vinetele se spală, se taie în jumătăţi şi se prăjesc cinci minute în ulei încins.
4 Se scoate miezul şi se pune într-un castron, iar vinetele se aşază într-o tavă cu puţin ulei.
5 Se îndepărtează ardeiul iute din ciuperci, se presară un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară, sarea, piperul şi busuiocul uscat. Se amestecă, se pun în jumătăţile de vinete şi se introduc în cuptor.
6 Se lasă timp de 25 de minute, se scot din tavă şi se presară busuioc proaspăt tocat.
Sfat: Vinetele se pot servi presărate cu caşcaval ras sau alături de o salată de varză albă.
Băutura: Cabernet Sauvignon
Preparate din peste
Crevete cu tofu
500 g crevete decorticate, 500 g brânză tofu, 200 g spanac verde, o salată verde, o legătură de leurdă, un ou, 50 g seminţe de susan, sare, piper, seminţe de chimen, o lămâie, sos de soia, mărar, ulei de măsline, oţet de mere
1 Brânza tofu se scurge de zer, se taie în felii subţiri, apoi în pătrate. Se prăjeşte în ulei încins, se scoate pe un şervet absorbant şi se pune într-un castron.
2 Crevetele se ţin timp de zece minute în sos de soia (o lingură), se scot cu o spumieră şi se scurg. Se condimentează, se trec prin oul bătut, apoi prin seminţele de susan.
3 Se prăjesc în ulei încins până când capătă un aspect crocant, se scot şi se pun pe un şervet absorbant.
4 Spanacul, leurda şi salata verde se spală, se scurg de apă şi se toacă mărunt.
5 Se pun într-un vas, se condimentează, se toarnă sucul de la lămâie, două linguri de ulei de măsline şi mărarul tocat.
6 Se presară o linguriţă de seminţe de chimen, se amestecă şi se serveşte alături de crevete şi brânza tofu călduţă.
Sfat: În loc de suc de lămâie se poate folosi oţet de mere.
Băutura: Riesling
Salată cu fructe de mare
300 g amestec de salată, 200 g spanac verde, 300 g fructe de mare, 150 g paste ineluş, 200 g surimi, 250 ml vin alb, sos de soia, sucul de la o jumătate de lămâie, ulei de măsline, sare, piper, rozmarin, busuioc verde, nuci caju
1 Fructele de mare se decongelează şi se pun la fiert împreună cu vinul alb, apa, sarea, piperul şi crenguţa de rozmarin. Se scot, se pun într-o strecurătoare, apoi se ţin la cald.
2 Amestecul de salată se spală şi se pune într-un castron. Spanacul se curăţă, se spală şi se pune peste verdeaţa din castron.
3 Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se pun în castron. Se adaugă o lingură de sos de soia, sucul de lămâie, două linguri de ulei de măsline, piperul şi se amestecă.
4 Bastonaşele de surimi se opăresc cinci minute în apă fierbinte, se scurg şi se taie în bucăţele.
5 Se adaugă la salată, se presară busuiocul verde tocat mărunt şi se amestecă bine, cu grijă ca să nu se sfărâme bucăţile de surimi.
6 Se serveşte imediat sau se poate lăsa la rece pentru 15 minute.
Sfat: La salată se mai pot adăuga nuci caju.
Băutura: Pinot Gris
Salată de cartofi cu peşte
600 g cartofi, 300 g ciuperci, două cepe, 100 g mazăre,
500 g fileuri de hering murat, sare, piper, cimbru, ulei de floarea-soarelui,
o lămâie, 250 ml maioneză
1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se pun la fiert în apă rece cu puţină sare şi o lingură de ulei.
2 Se scurg de apă, se lasă să se răcească şi se taie în bucăţi mai mari.
3 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori. Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se adaugă cepele şi se prăjesc până când devin aurii. Mazărea se fierbe, se scurge de apă şi se pune peste cartofi.
4 Fileurile de peşte se curăţă de oase, se taie în bucăţi mai mici şi se aşază peste legumele din vas.
5 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie în felii mai groase. Se călesc în ulei încins, se scurg de ulei şi se pun lângă celelalte legume.
6 Se condimentează, se toarnă trei linguri de ulei, sucul de lămâie, cimbrul tocat şi se amestecă.
Sfat: Salata se poate amesteca şi cu maioneză, dar se ţine la rece 30 de minute înainte de servire.
Băutura: Sauvignon Blanc
Orez cu ardei şi calamar
un pachet amestec orez cu fructe de mare şi negru de sepie, doi ardei graşi, un ardei capia, o lămâie, ceapă verde, 500 g spanac, usturoi, 200 g midii decorticate, 300 ml vin alb, sare, piper, ulei de măsline, busuioc, 150 g parmezan, dovlecei
1 Spanacul se curăţă, se spală şi se rupe în bucăţele. Se amestecă bine cu ardeii graşi tăiaţi în felii mari, două linguri de ulei, sucul de la lămâie, o legătură de ceapă verde tocată mărunt, sarea şi piperul.
2 Midiile se pun la fiert împreună cu vinul, un litru de apă, sarea şi piperul, se pun într-o strecurătoare şi se lasă la răcit.
3 O legătură de ceapă verde, doi căţei de usturoi şi ardeiul capia se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încing patru linguri de ulei într-o cratiţă, se pun legumele toate şi se călesc până când se înmoaie.
4 Se presară amestecul de orez cu fructe de mare, se toarnă o cană de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
5 Se condimentează, se adaugă midiile fierte şi se mai lasă la clocotit până când orezul este gata.
6 Se presară busuioc tocat şi parmezan ras, se amestecă şi se serveşte imediat cu salata de legume.
.
Sfat: La amestecul de orez cu fructe de mare se mai pot adăuga şi dovlecei tăiaţi în cubuleţe.
Băutura: Vin alb de buturugă
Peparate dulci
Minieclere cu cremă
3 ouă, 100 g unt, 650 ml lapte dulce, un vârf de linguriţă de sare, 225 g făină, un plic budincă de vanilie, jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară,
un vârf de linguriţă de pudră de ghimbir, zahăr vanilinat, cacao
1 Budinca se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se adaugă pudra de scorţişoară, pudra de ghimbir, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi se lasă să se răcească.
2 Într-o oală se pun la fiert 250 ml lapte, 100 g unt şi sarea. Când s-a topit untul, se ia de pe foc, se presară făina cernută şi se amestecă bine cu o lingură ca să nu se formeze cocoloaşe.
3 Se lasă la răcit timp de cinci minute, se adaugă ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare.
4 Se tapetează o tavă cu hârtie de copt unsă cu unt, se ia din compoziţie cu o linguriţă şi se pune în tavă.
5 Se procedează la fel cu toată compoziţia, se introduce tava în cuptor şi se coace 10-15 minute la foc potrivit spre iute. Se scot din tavă cu ajutorul unui cuţit, se lasă să se răcească, apoi se taie în jumătăţi.
6 Se umplu cu budinca de vanilie, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece pentru minimum 30 de minute.
Sfat: În aluat se poate adăuga şi cacao, înlocuind o lingură de făină cu o lingură de cacao.
Băutura: Cafea
Biscuiţi cu cremă de ciocolată
200 g unt, 200 g făină, 100 g miezuri de nucă, 100 g zahăr tos, două ouă, sare, zahăr vanilinat, esenţă de rom, pudră de scorţişoară, 400 ml lapte dulce, un plic cremă de ciocolată instant, 100 ml frişcă, 50 g alune, fistic, fructe confiate
1 Crema de ciocolată se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se amestecă bine cu frişca bătută şi se introduce la rece.
2 Într-un bol mai mare se pun untul moale, zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un praf de sare şi ouăle. Se adaugă o linguriţă de esenţă de rom şi un vârf de cuţit de pudră de scorţişoară.
3 Se mixează totul până când devine ca o cremă spumoasă, se presară miezurile de nucă măcinate, făina şi se frământă până când rezultă un aluat potrivit de tare.
4 Se modelează în formă de rulou, se acoperă cu folie alimentară, apoi se introduce în frigider pentru 30 de minute. Se trece prin alunele sfărâmate, se taie în felii subţiri şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
5 Se introduce tava în cuptor şi se coc biscuiţii timp de 10-12 minute la foc mic. Se scot din tavă, se lasă la răcit, apoi se lipesc câte două bucăţi cu crema de ciocolată.
Sfat: În cremă se pot adăuga fistic sau fructe confiate tocate mărunt.
Băutura: Cappuccino
Prăjituri de ciocolată
3 ouă, 90 g zahăr tos, 90 g făină, un vârf de linguriţă de praf de copt, zahăr vanilinat, un plic cremă de caramel instant, 250 ml lapte dulce, 200 g ciocolată neagră, 200 g struguri negri, sare, decor din ciocolată, ulei
1 Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se mixează împreună cu un praf de sare până când nu mai cad de pe braţele mixerului.
2 Gălbenuşurile se mixează separat cu zahărul tos şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat până când îşi dublează volumul, apoi se pun deasupra albuşurile, făina amestecată cu praf de copt şi se amestecă bine cu o lingură.
3 Se pune compoziţie într-un pistol de prăjituri şi se formează grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei.
4 Se introduce tava în cuptor şi se coc 10-12 minute, având grijă să nu se ardă.
5 Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic şi se introduce la rece pentru 15 minute.
6 Se lipesc fursecurile câte două cu crema de caramel, se aşază jumătăţi de struguri, se trec marginile prin ciocolată topită, apoi prin decorul de ciocolată.
Sfat: Boabele de struguri se curăţă de seminţe înainte să fie aşezate pe fursecuri.
Băutura: Kagor
Tort cu ananas
200 g unt, 350 g zahăr tos, o conservă de ananas, 500 g făină, praf de copt, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, 3 ouă, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 130 ml lapte dulce, cacao, sare, frişcă, sos de vanilie, coacăze roşii
1 Ananasul se scoate din cutie şi se pune într-o strecurătoare. Într-o cratiţă se topesc 100 g unt, se lasă să se răcească puţin, se presară 100 g zahăr şi se ung pereţii cratiţei cu acest amestec.
2 Se aşază feliile de ananas în cratiţă, apoi se lasă să se răcească complet.
3 Într-un vas se amestecă restul de unt cu zahărul rămas, zahărul vanilinat, un praf de sare şi ouăle. Se mixează până când devine ca o cremă, se adaugă pudra de scorţişoară, laptele şi făina amestecată cu o linguriţă de praf de copt şi două linguri de cacao.
4 Se mixează, se toarnă peste feliile de ananas şi se nivelează. Se introduce în cuptor şi se coace timp de 45-50 de minute.
5 Se scoate din cuptor, se lasă la răcit timp de cinci minute, apoi se răstoarnă pe un platou.
6 Când s-a răcit complet, se toarnă deasupra sucul de ananas şi se introduce în frigider.
Sfat: Se serveşte rece cu frişcă sau sos de vanilie şi coacăze proaspete.
Băutura: Lichior