x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

01 Mar 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU LEGUME SI AFUMATURA
INGREDIENTE:
4 pulpe de pui , 100 g afumatura , un fir de praz , 200 g fasole verde , 100 g boabe porumb , 100 g mazare , doi ardei grasi , ulei de masline , sare , piper , doi catei de usturoi , mujdei , menta proaspata , zeama de lamaie
MOD DE PREPARARE
Pulpele de pui se condimenteaza si se prajesc in ulei incins, rumenindu-se bine. La fel se procedeaza si cu afumatura taiata cubulete. Apoi se pun intr-un castron, se presara usturoiul taiat marunt si se acopera sa stea la cald.
Fasolea verde, mazarea si porumbul se fierb, prazul se taie rondele si ardeii grasi - felii. Apoi toate se amesteca, se toarna peste ele ulei de masline, putina zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza.
Pulpele de pui se pun pe o farfurie, alaturi se asaza legumele si se pot servi cu mujdei.
SFAT
Se poate decora cu frunze de menta.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
OMLETA CU SUNCA SI SALATA
INGREDIENTE:
8 oua , 300 g sunculita , o salata verde , trei linguri cu ulei de masline , sare , piper , 50 g parmezan , o jumatate de lamaie , branza telemea

MOD DE PREPARARE
Ouale se bat bine cu un praf de sare. Se prajeste in ulei de masline o omleta, apoi se taie fasii subtiri. Sunculita si salata verde se taie si ele fasiute.

Se amesteca omleta cu sunculita si cu salata verde, se sareaza si se pipereaza. La sfarsit se pun parmezanul ras si zeama de lamaie.
SFAT
Se pot pune si bucati de branza telemea.
BAUTURA:
Votca
VARZA CALITA CU CARNE
INGREDIENTE:
un kg de varza acra , 500 g carne de porc , o ceapa , 4 linguri cu pasta de tomate , ulei , doua foi de dafin , sare , piper boabe , piper macinat , varza dulce

MOD DE PREPARARE
Carnea se taie in bucatele si se inabusa in ulei incins. Ceapa se curata, se toaca marunt si se adauga peste carne.
Varza acra se spala in mai multe ape (daca este nevoie se lasa la desarat cateva ore) se taie in bucati mai mari si se inabusa cu ceapa. Din cand in cand se amesteca si se adauga apa.
Cand varza este aproape fiarta se adauga pasta de tomate, piper boabe si un praf de piper macinat proaspat, doua foi de dafin si un praf de sare daca este nevoie.
SFAT
In loc de varza acra se poate folosi varza dulce.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
CARNATI CU VARZA
INGREDIENTE:
4 carnati proaspeti , un kg varza murata , 50 ml ulei sau doua linguri cu untura , 4 rosii , o ceapa , o foaie de dafin , piper boabe , marar verde , mamaliguta
MOD DE PREPARARE
Varza se spala in cateva ape, se scurge bine, apoi se taie fidea. Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei incins (sau untura), adaugandu-se mai apoi si varza.
Se lasa la inabusit, amestecandu-se din cand in cand. Se adauga o foaie de dafin, cateva boabe de piper, iar cand varza este aproape facuta se pun si rosiile, descojite si taiate cubulete.
Intre timp, se prajesc carnatii intr-o tigaie sau se dau intr-o tava la cuptor. Cand sunt gata, se servesc alaturi de varza calita cu marar verde tocat marunt.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

ROSII UMPLUTE CU CALAMAR
INGREDIENTE:
4-5 rosii , 150 g calamar , o lingurita cu boia dulce sau iute , unt , 8 linguri cu rosii tocate , doi-trei catei de usturoi , sare , 6 linguri cu orez , crutoane , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Calamarul se curata si se taie in cubulete, dupa care se pune la prajit in putin unt si, cand incepe sa prinda culoare, se adauga rosiile tocate si doi catei de usturoi taiati foarte fin. La sfarsit se presara sarea, boiaua si se amesteca bine.
Rosiile intregi se spala si se curata de miez, dupa care se umplu cu aceasta compozitie de calamar. Se asaza intr-o tava unsa cu putin unt, dupa care se dau la cuptor la foc mic, cat sa se rumeneasca.
Calamarul se poate servi si alaturi de pilaf condimentat foarte bine.
SFAT
Se servesc cu crutoane si se asezoneaza cu felii de lamaie.
BAUTURA:
Heres
CARTOFI NATUR CU PLATICA
INGREDIENTE:
4 fileuri de platica , 4-5 cartofi , sare , piper , delikat , o lamaie , verdeata , unt

MOD DE PREPARARE
Fileurile de platica se stropesc cu putina zeama de lamaie, se sareaza dupa gust si se prajesc in unt pe ambele parti pana cand se rumenesc. Dupa ce s-au facut bine, se scot pe un platou si se acopera pentru a se pastra calde.
Intre timp, cartofii se curata de coaja, se taie bucati potrivit de mari si se fierb in apa cu sare si putin ulei. Se lasa sa fiarba (atat cat sa nu se sfarame), se sareaza, se pipereaza si se adauga delikat dupa gust. Se servesc alaturi de fileurile de platica.
SFAT
Deasupra cartofilor se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Feteasca alba
SPROT CU PASTE
INGREDIENTE:
500 g sprot , paste , doi morcovi , o telina , sare , piper , doua-trei linguri cu maioneza , o lamaie

MOD DE PREPARARE
Sprotul se spala in cateva ape, cu grija sa nu se sfarame, apoi se lasa la desarat pentru cel putin 12 ore, schimband apa de mai multe ori.
Pastele se fierb in apa cu sare, dupa care se scot si se trec sub un jet de apa rece.
Morcovii si telina se curata si se dau pe razatoare. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Pestele desarat se amesteca impreuna cu pastele, morcovii si telina si, dupa gust, se adauga doua-trei linguri cu maioneza.
SFAT
Se orneaza cu feliute de lamaie.
BAUTURA:
Traminer
COD CU SOS CURRY
INGREDIENTE:
4-5 fileuri de cod , cateva crevete , una-doua linguri cu sos curry , sare , piper , busuioc , vin alb , o lamaie , o lingura cu ulei de masline , un cub de unt

MOD DE PREPARARE
Fileurile de cod se stropesc cu putina zeama de lamaie, dupa care se asaza intr-o tava, se acopera cu putina apa, se condimenteaza cu cele necesare (sare, piper si putin busuioc). Se adauga uleiul de masline si se lasa la cuptor cat sa se rumeneasca.
Intre timp, crevetele se spala si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat putin vin alb. Se scot, se prajesc in putin unt si se servesc alaturi de fileurile de cod si de sosul curry.
SFAT
Se asezoneaza cu feliute de lamaie.
BAUTURA:
Vin spumos

PREPARATE DIN LEGUME

SUPA DE SPARANGHEL
INGREDIENTE:
300 g sparanghel , doi cartofi , un morcov , un pastarnac , o radacina de patrunjel , o ceapa , un ou , 100 g smantana , o lingurita cu faina , o legatura de patrunjel , sare , piper , crutoane

MOD DE PREPARARE
Sparanghelul se curata de partea tare si se spala cu apa rece. Morcovul, pastarnacul, radacina de patrunjel si ceapa se curata, se dau pe razatoarea mare si se pun la fiert. Apoi se adauga sparanghelul.
Cartofii se curata, se rad si se pun in supa. Se continua fierberea.
La sfarsit se drege cu smantana amestecata cu ou batut si faina, se presara patrunjelul tocat, sarea si piperul dupa gust.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA:
Tuica
VINETE CU ROSII LA CUPTOR
INGREDIENTE:
trei vinete , 500 g rosii , ulei de masline , 100 g faina , busuioc , trei catei de usturoi , 100 g cascaval , 50 g unt , piper , sare , dovlecei

MOD DE PREPARARE
Vinetele se spala, se taie rondele, se sareaza si se lasa la scurs. Rosiile se descojesc si se taie rondele.
Vinetele date prin faina se rumenesc pe ambele parti intr-o tigaie cu ulei incins. Apoi se ia un vas de Jena, se unge cu unt si se pun straturi rondele de vinete si rosii.
Vasul se da la cuptor pentru un sfert de ora, apoi se scoate, se presara cascaval ras, se adauga busuioc, usturoi pisat, piper si se mai lasa aproximativ zece minute.
SFAT
Se mai pot pune si felii de dovlecei date prin faina si rumenite.
BAUTURA:
Cramposie
CLATITE CU LEGUME
INGREDIENTE:
3 oua , 500 ml lapte , faina cat cuprinde , sare , 3 linguri cu ulei de masline
Umplutura: 300 g ciuperci , o ceapa , doi ardei grasi , o legatura de marar , un galbenus , 50 g unt , sare , piper , smantana
MOD DE PREPARARE
Intai se face umplutura. Ciupercile se spala, se taie lamele si se calesc impreuna cu ceapa tocata marunt intr-o tigaie cu unt incins. Apoi se adauga ardeii taiati cubulete, se sareaza si se pipereaza.
La sfarsit, dupa ce compozitia s-a racorit putin, se pun mararul tocat marunt, galbenusul si se amesteca.
Intre timp se face un aluat de clatite din oua, lapte, faina, un praf de sare si ulei de masline. Clatitele se coc si se umplu cu aceasta compozitie, se ruleaza si se asaza intr-o tava unsa cu unt. Se dau la cuptor pentru o jumatate de ora la foc potrivit.
SFAT
Se pot servi cu smantana.
BAUTURA:
Gin tonic
PASTE CU SPANAC SI NUCI
INGREDIENTE:
500 g spaghete , 200 g spanac , 100 g nuci , 30 g unt , o ceapa , sare , piper , un catel de usturoi , o lingura cu ulei de masline , parmezan , o legatura de marar verde
MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele in apa cu sare in care se adauga o lingura cu ulei de masline.
Spanacul se curata, se spala si se opareste in apa cu putina sare. Apoi se scurge, se taie si se caleste in unt impreuna cu ceapa tocata marunt. Se sareaza, se pipereaza, iar la sfarsit se adauga catelul de usturoi, taiat fin. Nucile se taie si ele marunt.
Pastele fierte se trec sub un jet de apa rece, apoi se adauga peste ele spanacul, nucile maruntite si se amesteca foarte bine. Deasupra se presara parmezan ras si marar verde tocat marunt.
SFAT
Se pot folosi orice fel de paste.
BAUTURA:
Pinot gris

PREPARATE DULCI

RULOURI CU MIERE SI MIGDALE
INGREDIENTE:
4 foi de placinta , 200 g nuci , 100 g migdale , 100 g fistic , coaja de lamaie , zahar vanilinat , ulei
Siropul: 200 g zahar , 100 g miere de albine , 500 ml apa , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Foile de placinta din comert se stropesc cu ulei, apoi se taie fasii. Se amesteca nucile macinate cu migdalele, fisticul, coaja de lamaie si zaharul vanilinat. Pe fiecare fasie se pune umplutura dupa dorinta si se ruleaza.
Se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor, la foc potrivit.
Intre timp se face siropul. Se amesteca apa cu zaharul si cu mierea si se lasa la fiert pana se topeste zaharul. Se adauga esenta de vanilie si se lasa putin sa se raceasca. Cand rulourile sunt coapte, se toarna siropul peste ele.
SFAT
Se mai pot adauga la umplutura si alune de padure.
BAUTURA:
Cappuccino
PRAJITURA "MARESAL"
INGREDIENTE:
7 oua , 7 linguri cu zahar , 7 linguri cu faina , coaja de lamaie rasa , un plic cu zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , 20 g unt
Crema: 5 galbenusuri , 200 g ciocolata menaj , 200 g unt , 100 g frisca
MOD DE PREPARARE
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se toarna albusurile peste galbenusuri, se amesteca usor si se adauga treptat faina, coaja de lamaie si zaharul vanilinat. Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina si se coc cinci foi.
Crema se prepara astfel: ciocolata se topeste la bain-marie, apoi se lasa la racit. Se adauga galbenusurile pe rand, untul moale si frisca. Totul se amesteca foarte bine si se da la frigider pentru o jumatate de ora.
La sfarsit se ung foile cu crema si se orneaza cu glazura de ciocolata. Prajitura se da la rece.
SFAT
Se poate orna si cu ciocolata alba.
BAUTURA:
Cafea cu lapte
PRAJITURA CU CREMA DE BRANZA
INGREDIENTE:
doua foi de placinta , un kg de branza dulce , zahar dupa gust , coaja rasa de portocale , 5 oua , doua linguri cu gris , 150 g smantana , 100 g unt , jeleu de portocale , stafide

MOD DE PREPARARE
Se prepara umplutura. Branza de vaci se amesteca impreuna cu zaharul, galbenusurile, smantana, grisul, coaja de portocale, iar la urma se pun albusurile batute spuma.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, se asaza prima foaie, se unge cu unt si se asaza crema de branza dulce. Se acopera cu a doua foaie, se unge din nou cu unt si se da la cuptor la foc potrivit pentru o ora.
Cand s-a copt se orneaza cu jeleu de portocale.
SFAT
In crema se pot adauga si stafide.
BAUTURA:
Lapte cald
GOFRE CU CREMA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
4 oua , 150 g faina , 150 ml lapte , 250 g smantana , 50 g unt , coaja de lamaie
Crema: 200 g ciocolata menaj , 100 frisca , 100 g unt , 100 g alune de padure , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Ouale, faina si laptele se amesteca pana cand se omogenizeaza. Apoi se adauga si untul topit. Se lasa la odihna aproximativ o ora, dupa care se pun smantana si coaja rasa de lamaie. Se coc in presa speciala pentru gofre.
Intre timp se pregateste si crema. Se topeste ciocolata la bain-marie, apoi se lasa putin sa se racoreasca si se adauga untul si frisca. Cu aceasta crema se umplu gofrele si se orneaza cu alune de padure.
SFAT
Deasupra se poate turna topping de ciocolata.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
×