x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

25 Ian 2006   •   00:00





































Preparate din carne


PLACINTA CU CARNE
INGREDIENTE:
ALUATUL: 600 g faina ,300 g unt ,200 ml lapte ,doua galbenusuri ,40 g drojdie de bere ,sare
UMPLUTURA: 500 g carne tocata amestec ,o ceapa ,piper ,boia de ardei ,unt ,masline negre

MOD DE PREPARARE
Drojdia se amesteca bine cu laptele caldut si 100 g faina. Se lasa la cald sa dospeasca.
Dupa o ora se adauga inca 300 g faina, sarea si galbenusurile, se framanta bine si se intinde o foaie. Din restul de 200 g faina si din unt se face un aluat, din care se intinde o foaie mai mica decat foaia de aluat cu drojdie, se asaza peste aceasta, se indoaie marginile foii mari peste marginile foii cu unt, se impatureste aluatul, se lasa la rece timp de 15 minute, se intinde din nou o foaie si se continua operatia inca de 3-4 ori.
Separat, se toaca ceapa si se pune la calit in putin unt impreuna cu carnea tocata si cu mirodeniile. Cand e gata se umplu foile de aluat si se da la cuptor.

BAUTURA:
Pinot noir

SFAT
In umplutura se pot folosi si masline negre.
DOVLECEI UMPLUTI
INGREDIENTE:
4 dovlecei ,300 g carne tocata amestec ,300 g ficat de pasare ,o ceapa ,un ardei gras ,un morcov ,o capatana de telina ,ulei ,sare ,piper ,dafin ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Se curata si se taie dovleceii pe latime si li se scoate miezul cu o lingurita.
Separat, se prepara o umplutura din carnea tocata, ficateii de pasare fierti si pasati, ceapa calita impreuna cu ardeiul taiat marunt si cu morcovul si telina date pe razatoare, la care se adauga miezul dovlecelului si mirodeniile.
Se lasa pe foc pana cand se fierbe carnea in sucul legumelor, fara a se mai adauga apa, iar cand e gata se umplu jumatatile de dovlecel care inainte au fost unse cu putin ulei, astfel incat sa se rumeneasca. Se asaza intr-un vas de Jena uns si el cu ulei si se dau la cuptor.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se servesc cu verdeata deasupra.
MANCARE DE CIUPERCI CU VITA
INGREDIENTE:
un kg pulpa de vita ,doua cepe ,4 ardei grasi ,o cutie cu ciuperci ,un morcov ,4 rosii ,verdeata ,sare ,piper ,ulei ,dafin ,busuioc

MOD DE PREPARARE
Se curata si se caleste ceapa impreuna cu morcovul dat pe razatoare. Se feliaza pulpa de vita si se pune la fiert impreuna cu morcovul si ceapa, avand grija sa fie acoperita cu apa. Cand carnea a inceput sa se inmoaie se adauga ardeiul taiat felii, sarea, ciupercile spalate si scurse si se lasa in continuare la fiert.
Separat, se prepara un sos din rosiile descojite si taiate marunt, care se calesc in ulei impreuna cu piper si dafin.
Cand carnea a fiert, se adauga sosul de rosii preparat si se mai da la cuptor cat sa se rumeneasca. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

BAUTURA:
Muscat

SFAT
In sosul de rosii se poate adauga busuioc.
SOTE DE RINICHI
INGREDIENTE:
4 rinichi de porc ,un borcan cu rosii in bulion ,o ceapa ,un morcov ,un gogosar ,ulei ,sare ,piper ,verdeata ,masline verzi

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata si se toaca marunt, dupa care se pune la calit in putin ulei impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica si cu gogosarul curatat si taiat feliute. Se adauga rosiile maruntite si apoi bucatile de rinichi.
Se sareaza si se condimenteaza dupa gust si se lasa la fiert la foc mic. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se poate prepara si cu masline verzi.

Preparate din peste


RULOURI CU CREVETE
INGREDIENTE:
4 foite de orez din comert ,o punga cu crevete congelate ,o legatura de ceapa verde ,o lamaie ,un pahar cu vin alb ,un pahar cu ulei ,fructe de mare ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Crevetele se decongeleaza si se dau la fiert in apa cu sare si putin vin alb. Se pun apoi la calit in ulei si se amesteca continuu. Ceapa verde se taie marunt si se adauga peste crevetele rumenite.
Se stinge totul cu putin vin si se stoarce o jumatate de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cand este gata se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Foitele de orez se umplu cu aceasta compozitie si se mai dau pentru 5-10 minute la cuptor.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se servesc cu salata de fructe de mare.
FRUCTE DE MARE CU SOS ALB
INGREDIENTE:
un kg fructe de mare ,un ou ,25 g unt ,o lingura cu faina ,150 ml lapte ,o lingura cu cascaval ras ,o legatura de patrunjel ,sare ,piper ,o lamaie ,un pahar cu vin rosu

MOD DE PREPARARE
Fructele de mare se fierb in apa cu sare si putin vin rosu.
Intre timp se prepara un sos din unt si faina subtiat cu lapte si putina zeama in care au fiert fructele de mare.
Se adauga galbenusul de ou, sarea, iar la sfarsit se pune o lingura cu cascaval ras. Se stoarce si putina zeama de lamaie. Sosul se serveste impreuna cu fructele de mare.

BAUTURA:
Vin spumant

SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
STIUCA "ELISABETA"
INGREDIENTE:
o stiuca de marime potrivita ,un kg cartofi ,4 oua ,un ardei iute ,o legatura de patrunjel ,o lamaie ,sare ,piper boabe ,mirodenii

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza si se taie in bucati potrivit de mari. Se stropesc cu putina zeama de lamaie si se fierb in apa. Cand sunt gata, se lasa deoparte.
Cartofii se curata, se taie in patru si se pun la fiert in apa cu sare, putin ulei si mirodenii. Ouale se fierb tare si se taie rondele.
Intr-un castron se amesteca ouale rondele, cartofii fierti, patrunjelul tocat si ardeiul iute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se stropesc din abundenta cu zeama de lamaie. Stiuca se serveste alaturi de aceasta garnitura.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Cartofii pot fi inabusiti in unt, iar ardeiul iute se poate inlocui cu mujdei.
CIUPERCI UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
500 g ciuperci de cultura ,un macrou afumat ,un macrou marinat ,100 g cascaval ,un ardei ,o ceapa ,un morcov ,ulei ,sare ,piper ,faina ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se spala, se curata si li se taie coditele. Se tavalesc prin faina si se prajesc putin in baie de ulei.
Separat, se prepara un amestec din pestele afumat si pestele marinat taiat marunt, ceapa si ardeiul tocat si morcovul dat pe razatoare. Se adauga sare si piper dupa gust si apoi se umplu ciupercile calite.
Se asaza pe o tava si deasupra se rade cascaval. Se dau la cuptor cateva minute si se servesc cu verdeata deasupra.

BAUTURA:
Sauvignon blanc

SFAT
Se pot servi cu sos de mustar.

Preparate din legume


CHIFTELE DE OREZ
INGREDIENTE:
o cana cu orez ,100 g cascaval ,un ou ,faina ,sare ,piper ,ulei ,varza rosie ,sos de smantana

MOD DE PREPARARE
Se pune orezul la fiert in apa cu sare si cand se face ca un fel de pilaf se lasa la racit. Se adauga cascavalul ras, un ou, piper si vreo 3 linguri cu faina, cat sa se ingroase si sa aiba consistenta unui amestec pentru chiftele.
Se amesteca bine si apoi se formeaza chiftele care se dau prin faina si se pun la prajit in ulei incins. Se servesc cu garnitura de varza rosie.

BAUTURA:
Cramposie

SFAT
Se pot servi cu sos de smantana.
MANCARE DE ARDEI
INGREDIENTE:
un kg de ardei capia ,3 cepe ,doi morcovi ,bulion ,o lingura cu pesmet ,ulei ,sare ,piper ,patrunjel ,oregano

MOD DE PREPARARE
Se toaca ceapa si se pune la calit in ulei impreuna cu morcovul taiat marunt si cu 5-6 linguri cu bulion.
Se adauga doua pahare cu apa, pesmetul si se lasa la fiert la foc mic. Ardeii se prajesc in ulei incins si se curata de coaja, dupa care se adauga in sosul care fierbe. Se sareaza si se pipereaza, iar deasupra se presara patrunjel tocat.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se poate folosi oregano, in loc de patrunjel.
SALATA DE SFECLA SI FASOLE
INGREDIENTE:
300 g sfecla rosie murata ,300 g fasole rosie ,o ceapa rosie ,ulei ,sare ,piper ,marar uscat ,maioneza

MOD DE PREPARARE
Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 12 ore, dupa care se pune la fiert in apa cu mirodenii.
Cand e gata, se lasa sa se raceasca si se amesteca impreuna cu bucatelele de sfecla rosie murata si cu ceapa taiata marunt.
Se adauga uleiul, sarea, piperul dupa gust si mararul uscat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Dupa preferinta, se poate adauga maioneza.
LASAGNA CU SOS DE BUSUIOC
INGREDIENTE:
300 g ciuperci ,un morcov ,o ceapa ,o telina ,doi ardei ,150 g telemea ,8 foi de lasagna ,4 linguri cu bulion ,200 g smantana ,un ou ,30 g unt ,sare ,piper ,ulei de masline ,busuioc

MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata, se taie felii si se calesc in ulei de masline impreuna cu ceapa. Se adauga morcovul si telina date pe razatoare, ardeiul taiat marunt si se inabusa totul foarte bine.
Se lasa la racit, dupa care se pune branza telemea, oul, sarea, piperul si se amesteca. Foile de lasagna se fierb, apoi se umplu cu compozitia de mai sus.
Se asaza intr-un vas de jena, uns cu putin unt si se dau la cuptor pentru 20 de minute. Se servesc cu sos de rosii cu busuioc si smantana.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Foile se pot umple si cu carne tocata.

Preparate dulci


SUFLEU CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
400 g paste fainoase ,400 g branza dulce ,100 g smantana ,doua oua ,250 g stafide ,3-4 linguri cu zahar ,vanilie ,sare ,menta

MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele in apa cu sare si cand sunt gata se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa la scurs.
Branza dulce se amesteca bine cu smantana si cu un praf de sare, se adauga zaharul, vanilia, ouale si stafidele si se rastoarna peste paste. Se omogenizeaza amestecul. Se asaza intr-un vas de Jena si se da totul la cuptor pana se rumeneste frumos.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Deasupra se pot adauga frunzulite de menta.
FURSECURI CU MERE
INGREDIENTE:
200 g unt ,200 g de zahar ,200 g frisca ,400 g faina ,6 oua ,un mar ,un pahar cu lapte ,un pahar cu nuci macinate ,zahar vanilinat

MOD DE PREPARARE
Untul se lasa la temperatura camerei, dupa care se freaca spuma 5 minute. Se adauga galbenusurile pe rand, zaharul si marul curatat de coaja si de samburi si dat pe razatoarea mare.
Cand zaharul s-a topit, se pune laptele treptat, amestecand mereu, ca sa nu se taie crema. Se adauga faina si se pun nucile.
Din aceasta compozitie se fac fursecuri cu o lingurita, se asaza pe o tava neunsa, care se da la cuptor.

BAUTURA:
Ceai de fructe de padure

SFAT
Cand fursecurile sunt gata, se pudreaza cu zahar vanilinat si se garnisesc cu frisca.
TARTA CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
400 g aluat ,o lingurita cu anason macinat ,o jumatate de lingurita de coriandru ,100 g curmale fara samburi ,doua banane ,doua linguri cu germeni de grau ,doua portocale taiate marunt ,5 linguri cu smantana ,topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Aluatul se framanta impreuna cu anasonul si coriandrul si se pune in forme. Curmalele se maruntesc si se amesteca bine cu germenii de grau si cu celelalte ingrediente.
Aceasta compozitie se imparte in forme si se decoreaza cu felii de portocala sau de banana. Se mai pot orna cu boabe de fructe (struguri sau coacaze) proaspete, peste care se toarna smantana.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se poate decora si cu topping de ciocolata.
COVRIGEI CU MAC
INGREDIENTE:
un pachet de margarina ,doua oua ,o lingurita rasa cu sare ,100 g cascaval ,500 g de faina ,mac ,chimen

MOD DE PREPARARE
Margarina se amesteca impreuna cu ouale, sarea si faina si se face aluatul. Cascavalul se da prin razatoare din timp si se lasa putin la uscat.
Aluatul se pune la frigider pentru doua ore, dupa care se scoate si se amesteca impreuna cu cascavalul.
Se impletesc covrigei sau se fac si alte modele, folosind o forma speciala. Se dau la cuptor pana capata o culoare aurie.

BAUTURA:
Cafea

SFAT
Deasupra se presara mac sau chimen.
×