Preparate din carne • Preparate din peşte • Preparate din legume • Preparate dulci
Preparate din carne
Vită cu usturoi la cuptor
1 kg muşchi de vită, 4 roşii, pastă de tomate, 6 căţei de usturoi, 2 ardei capia roşii, 2 ardei capia verzi, 300 g ciuperci, 350 ml vin roşu sec, o lămîie, 100 g măsline negre, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, cartofi, mălai
1)Muşchiul de vită se spală, se scurge de apă, se taie felii subţiri. Acestea se bat uşor cu ciocanul de şniţele.
2)Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie fîşii. Usturoiul se curăţă de foi, se taie felii subţiri şi se pune peste carnea de vită împreună cu sucul de lămîie, pasta de roşii, sare, piper şi puţin ulei.
3)Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru 45 de minute. Într-o tavă se pune o folie de aluminiu, se aşază feliile de vită, marinata în care au stat, fîşiile de ardei, măslinele, roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cuburi, ciupercile spălate şi lăsate întregi, sare, piper şi tije de pătrunjel.
4)Se toarnă vinul roşu, se adaugă o cană cu apă, se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se introduce în cuptor.
5)Se coace 45-60 de minute la foc potrivit, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească zece minute.
Sfat: Se serveşte caldă, cu mămăligă sau cartofi fierţi.
Băutura: Sînge de taur
Arancini cu mazăre şi carne
400 g orez, 100 g unt, 4 ouă, 3 roşii, 150 g carne de porc tocată, 100 g mazăre, 50 g alune tocate, pesmet, ulei de floarea-soarelui, busuioc verde, sare, piper, roşii cherry
1)Orezul se
fierbe în apă cu sare, avînd grijă să rămînă un pic tare, căci altfel se
deformează arancini (găluşte din orez).
2)Se lasă să se
răcească şi, cînd încă este cald, se amestecă cu două ouă şi cu untul. Roşiile
se spală, se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoare.
3)Se încinge
puţin ulei într-o cratiţă, se pune carnea tocată şi se prăjeşte. Se adaugă
mazărea fiartă, roşiile date pe răzătoare, sare şi piper. Se prăjeşte pînă
scade sosul, se presară busuiocul tocat, alunele şi se lasă să se răcească.
4)Se ia orez cu o lingură, se pune în mijlocul palmei şi se presează pînă capătă aspectul unei foi mai groase. Se pune compoziţie în mijloc, se strînge orezul peste carne şi se formează aracini.
5)Ouăle rămase se bat cu o furculiţă şi se amestecă cu puţină sare. Se trec arancini prin ouă, apoi prin pesmet şi se prăjesc în baie de ulei.
Sfat: Arancini se pot servi atît calzi, cît şi reci, cu o
salată de roşii cu busuioc.
Băutura: Merlot
Legume cu pui
două piepturi de pui, 200 g mazăre, 100 g porumb boabe, doi morcovi, 300 g ciuperci, o ceapă, doi căţei de usturoi, pudră de scorţişoară, jumătate de lămîie, sare, piper, pătrunjel, varză albă, varză roşie, oţet de mere
1)Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie bucăţele mai mici. Se fierb în apă cu sare, se scot şi se pun într-un castron.
2)Ciupercile se spală, se taie felii subţiri sau în jumătăţi. Mazărea se spală, se fierbe, se scoate într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.
3)Piepturile de pui se dezosează, se spală, se scurg de apă şi se taie bucăţele. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc pînă devin
transparente şi se adaugă carnea de pui.
4)Se prăjeşte pe toate părţile, se adaugă ciupercile, sare şi piper. Se prăjesc pînă se înmoaie, se adaugă mazărea şi morcovii, porumbul, un vîrf de linguriţă cu pudră de scorţişoară şi sucul de lămîie.
5)Se mai prăjesc
cinci minute, se presară pătrunjel tocat şi se servesc.
Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, cu o salată din varză
albă, varză roşie şi oţet de mere.
Băutura: Risling Italian
Muşchi de porc cu sfeclă
800 g muşchi de porc, un borcan sfeclă roşie murată, o ceapă roşie, 4 morcovi, 200 ml vin alb demisec, zahăr tos, ardei iute, jumătate de lămîie, sare, piper, cimbru, pudră de nucşoară, ulei de floarea-soarelui
1)Într-o cratiţă se încing patru linguri cu ulei, se adaugă ceapa curăţată de foi şi tocată mărunt, morcovii curăţaţi de coajă şi daţi pe răzătoare.
2)Se călesc pînă se înmoaie, se adaugă vinul, o cană cu apă, sare, piper şi ardeiul iute tăiat.
3)Se lasă să fiarbă pînă cînd sosul a scăzut la jumătate, se adaugă jumătate de linguriţă cu zahăr tos, sucul de lămîie, puţin cimbru tocat şi se pune într-un vas înalt.
4)Se pasează cu un blender şi se păstrează la cald. Muşchiul de porc se spală, se scurge de apă şi se şterge cu un şervet absorbant.
5)Se taie în
felii potrivit de groase, se ung cu ulei, se condimentează cu sare, piper, jumătate de linguriţă cu pudră de nucşoară şi se frig pe grătarul încins.
Sfat: Se servesc fierbinţi, alături de sfecla roşie şi sosul
de morcovi cald.
Băutura: Fetească Regală
Preparate din peşte
Scoici umplute
500 g
scoici în cochilie, 4 ardei capia, o ceapă, doi căţei de usturoi, două linguri
coriandru tocat, două roşii, 350 g pesmet, 100 g parmezan, o lămîie, ulei de măsline,
sare, piper
1)Scoicile se fierb în apă cu sare, puţin coriandru, se scot într-o strecurătoare
şi se lasă să se scurgă.
2)Ardeii capia se coc pe un grătar, se curăţă, se toacă cubuleţe şi se pun într-un
castron. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.
3)Se încing două linguri cu ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul şi
se călesc pînă devin transparente. Se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi
date pe răzătoare, sucul de la o jumătate de lămîie, coriandrul tocat,
pesmetul, sare şi piper.
4)Se presară jumătate din parmezanul ras, cubuleţele de ardei capia şi se
amestecă.
5)Se prăjesc două minute, apoi umplutura se pune peste scoicile din
cochilie, se presară restul de parmezan ras şi se introduc în cuptor. Se coc la foc mediu circa zece minute, se
scot şi se servesc.
Sfat: Scoicile se pot pregăti şi pe grătar, mărind timpul de
coacere la 15 minute.
Băutura: Fetească regală
Crevete în sos alb
400 g crevete
decorticate, 100 g pesmet, 30 g făină, două ouă, 300 ml smîntînă, o legătură de
mărar, doi căţei de usturoi, o linguriţă cu boia dulce, o lămîie, ulei de
floarea-soarelui, sare, piper, cartofi, unt, pătrunjel
1)Crevetele se spală, se scurg de apă, se stropesc cu sucul de lămîie şi se
pun într-o strecurătoare.
2)Pesmetul se amestecă cu boiaua dulce, sarea şi piperul după gust. Ouăle se
sparg într-un castron şi se bat spumă cu o furculiţă.
3)Crevetele se trec prin ouăle bătute, apoi prin amestecul de pesmet cu boia şi se prăjesc în ulei încins, avînd grijă să nu se ardă pesmetul, căci devine amar.
4)Se scot cu o spumieră, se aşază pe un şervet absorbant, ca să se elimine
uleiul în exces, şi se păstrează la cald.
5)Smîntîna se amestecă cu usturoiul curăţat şi pisat, mărar tocat, sare,
piper şi o lingură cu ulei.
6)Se amestecă bine ca să se încorporeze ingredientele şi se serveşte alături
de crevetele calde.
Sfat: Crevetele se mai pot servi alături de o salată
din cartofi fierţi, unt şi pătrunjel.
Băutura: Pinot
Gris
Pizza cu ton
două conserve de
ton în ulei picant, 600 g făină, 300 ml apă, 30 g drojdie, sare, zahăr tos,
ulei de măsline, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, 4 ardei capia,
300 g caşcaval, 100 g parmezan, busuioc verde, piper
1)Ardeii capia se coc pe un grătar, se curăţă de coajă şi seminţe, apoi se
taie fîşii potrivit de groase.
2)Drojdia se dizolvă cu apa călduţă, o linguriţă cu zahăr tos şi una cu sare.
3)Se adaugă trei linguri cu ulei de măsline, puţin piper şi usturoiul pisat.
4)Se amestecă, se toarnă în mijlocul făinii şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.
5)Se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească 30 de minute la loc cald.
6)Se împarte aluatul în bucăţi egale, se întinde cu un sucitor şi se aşază într-o
tavă tapetată cu făină.
7)Se presară caşcaval ras, se pun deasupra tonul scurs de uleiul picant, fîşiile
de ardei capia şi ceapa verde tocată. Se introduce tava în cuptor şi se coace
20-30 de minute la foc potrivit.
Sfat: Se serveşte
fierbinte, presărată cu parmezan ras şi busuioc tocat.
Băutura: Pinot
Gris
Salată de caracatiţă marinată
4 caracatiţe, 500
ml vin alb, două tije de ţelină, doi morcovi, pătrunjel, usturoi, lămîie, o frunză de dafin, o ceapă albă mică,
100 ml ulei de măsline, un ardei iute, o lingură cu oţet balsamic, sare, piper,
cartofi
1)Într-o oală se pun la fiert vinul alb, doi litri de apă, frunza de dafin,
ceapa albă curăţată de foi şi tăiată în jumătăţi, doi căţei de usturoi, piper
după gust şi două fire de pătrunjel.
2)Cînd a început să clocotească se pun caracatiţele spălate şi scurse de apă.
Se lasă să fiarbă 30 de minute sau pînă cînd au devenit fragede, se scot din
apă şi se taie bucăţi mici.
3)În altă oală se pun uleiul de măsline, ardeiul iute spălat şi tăiat bucăţi
mai mari, coaja rasă de la lămîie şi puţină sare.
4)Se adaugă restul de usturoi curăţat de foi şi tăiat felii subţiri, restul
de pătrunjel spălat şi tocat mărunt, oţetul balsamic şi se toarnă peste
caracatiţă.
5)Morcovii raşi şi tijele de ţelină feliate se amestecă împreună cu salata de caracatiţă şi se serveşte imediat.
Sfat: Salata se
serveşte ca atare sau cu cartofi fierţi presăraţi cu pătrunjel tocat.
Băutura: Muscat
Ottonel
Preparate din legume
Vinete umplute cu legume
4 vinete, 150 g
orez, 100 g boabe de porumb, 250 g fasole verde, 100 g fasole roşie boabe,
doi ardei capia roşii, 200 g roşii
cherry, o ceapă, doi căţei de usturoi, jumătate de linguriţă cu pudră de curry,
sare, piper, ulei , rozmarin
1)Fasolea roşie se pune la înmuiat cu o seară înainte şi se fierbe în apă cu
sare. Fasolea verde se spală, se rupe în bucăţi mai mici şi se fierbe.
2)Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încing
patru linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul, se călesc pînă
devin transparente, se adaugă ardeii capia tăiaţi cubuleţe şi se mai lasă cinci
minute pe foc.
3)Se adaugă orezul spălat, o cană cu apă, sare şi piper. Se fierbe pînă cînd
orezul este moale, se adaugă pudra de curry, fasolea verde şi cea roşie, se
amestecă şi se lasă să se răcească.
4)Vinetele se spală, se golesc de miez, se umplu cu amestecul de orez cu legume,
roşiile şi boabele de porumb, se stropesc cu ulei şi se introduc în cuptor.
5)Se coc 25 de minute la foc potrivit, se presară cu rozmarin tocat şi se
servesc.
Sfat: Miezul de
la vinete se poate toca şi adăuga la umplutură.
Băutura: Cabernet
Sauvignon
Fasole albă cu sos iute
300 g fasole, un
morcov, un sfert de ţelină, o legătură de ceapă verde, doi căţei de usturoi,
boia iute, un ardei iute, doi ardei capia, 5 roşii, pastă de tomate, seminţe de
chimen, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, alune, migdale
1)Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, se fierbe în apă cu sare, se
scurge şi se ţine în apă rece.
2)Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu
ochiuri mari sau se taie cubuleţe.
3)Ceapa se curăţă, se spală şi se taie rondele. Ardeiul iute se curăţă de
seminţe şi se toacă mărunt; ardeii capia se spală, se taie cubuleţe şi se pun
într-un castron.
4)Se încinge ulei într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc. Se
adaugă fasolea, roşiile date pe răzătoare, un sfert de linguriţă cu boia iute,
o lingură cu pastă de tomate, sare şi piper.
5)Se presară usturoiul curăţat şi feliat, jumătate de linguriţă cu seminţe de
chimen şi se mai prăjesc zece minute.
6)Se presară pătrunjel tocat, se amestecă şi se serveşte imediat.
Sfat: În momentul
servirii se poate presăra cu alune sau migdale tocate mărunt.
Băutura:
Chardonnay
Lipie aromată
300 g făină albă,
380 g făină integrală, 600 ml apă, 25 g drojdie, o linguriţă cu zahăr tos,
sare, 3 linguriţe cu cimbru tocat, 50 g muguri de pin, 3 căţei de usturoi, un vîrf
de cuţit cu piper măcinat, ulei de măsline, unt, smîntînă, iaurt
1)Făina albă şi cea integrală se cern şi se pun într-un vas mai mare. Drojdia
se dizolvă în apa călduţă împreună cu zahărul tos.
2)Usturoiul se curăţă de foi, se spală, se pisează şi se pune într-un castron
împreună cu două linguriţe cu sare.
3)Se adaugă trei linguri cu ulei de măsline, piperul, cimbrul şi mugurii de
pin.
4)Se amestecă cu apa în care s-a dizolvat drojdia, se toarnă peste făina din
vas şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios. Dacă
este nevoie, se mai adaugă puţină făină şi se frămîntă ca să se încorporeze
bine.
5)Se acoperă aluatul cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de
minute.
6)Se întinde într-o tavă unsă cu ulei, se înţeapă din loc în loc cu dinţii
unei furculiţe, se introduce tava în cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc
potrivit.
Sfat: Se serveşte
fierbinte sau rece, cu unt, smîntînă sau iaurt.
Băutura: Fetească
albă
Pizza cu legume
600 g făină, 30 g
drojdie, 100 ml apă, 170 ml lapte dulce, 4 linguri cu ulei de măsline, o
linguriţă cu sare, zahăr tos, doi dovlecei, 4 roşii, două legături de ceapă
verde, două linguri cu pastă de ardei dulce, piper, oregano, caşcaval
1)Laptele dulce şi apa se amestecă şi se încălzesc. Drojdia se pune într-un
castron şi se dizolvă cu amestecul de apă şi lapte.
2)Se adaugă o linguriţă cu zahăr tos şi se amestecă pînă se dizolvă. Se
adaugă uleiul de măsline, sarea şi se toarnă peste făina cernută.
3)Se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu un şervet
de bucătărie şi se ţine la loc cald pînă cînd îşi dublează volumul.
4)Dovleceii şi roşiile se spală, se taie felii rotunde şi se pun pe un
platou. Se împarte aluatul în bucăţi egale, se întinde cu un sucitor şi se aşază
într-o tavă presărată cu făină.
5)Se unge cu pasta de ardei dulce şi se aşază alternativ felii de dovlecei şi
roşii.
6)Se presară ceapa verde tocată mărunt, oregano şi se introduce tava în cuptor. Se coace 25-30 de minute
la foc potrivit, avînd grijă să nu se ardă blatul.
Sfat: Cînd se
scoate din cuptor se presară cu caşcaval ras şi se serveşte imediat.
Băutura: Bere
Preparate dulci
Tartă colorată
300 g unt, 180 g
zahăr tos, 6 ouă, 250 g făină, 50 g amidon, 100 g ciocolată neagră, 100 g
migdale, praf de copt, sare, o lămîie, jumătate de linguriţă cu pudră de scorţişoară,
esenţă de rom, decor din zahăr, îngheţată de ciocolată
1)Ouăle se mixează cu zahărul tos şi un vîrf de linguriţă cu sare pînă cînd îşi dublează volumul; untul se
topeşte, apoi se lasă să se răcească.
2)Se toarnă peste ouăle mixate, se adaugă jumătate de pliculeţ cu praf de
copt, pudra de scorţişoară, esenţa de rom, amidonul şi făina. Se mixează bine
ca să se încorporeze ingredientele şi se opreşte o parte din aluat într-un
castron.
3)Ciocolata neagră se topeşte la bain-marie, se lasă să se răcească şi se
amestecă şi cu aluatul din castron.
4)Se unge o tavă cu unt şi se tapetează cu făină, se toarnă aluatul alb, se
presară migdalele măcinate, iar deasupra se pune aluatul cu ciocolată.
5)Se amestecă puţin cu o scobitoare, se introduce tava în cuptor şi se coace
30 de minute sau pînă cînd, dacă introducem o scobitoare în aluat, aceasta iese
curată.
Sfat: Se serveşte rece, cu îngheţată de ciocolată,
presărată cu decor din zahăr.
Băutura: Cafea
Melc cu cireşe şi ciocolată
500 g făină, 250
ml iaurt, două ouă, zahăr vanilinat, 80 g zahăr tos, jumătate de linguriţă cu
sare, 50 g unt, 25 g drojdie, 200 g ciocolată neagră, 300 g cireşe, pudră de
scorţişoară, pudră de cardamon, pudră de cuişoare
1)Drojdia se amestecă cu o lingură de zahăr tos pînă se dizolvă.
2)Se adaugă sarea şi restul de zahăr tos, iaurtul călduţ, două pliculeţe cu
zahăr vanilinat, o linguriţă cu pudră de scorţişoară, un vîrf de cuţit cu pudră
de cardamon şi unul cu pudră de cuişoare.
3)Se toarnă peste făină şi se frămîntă pînă rezultă un aluat omogen. Se adaugă
untul topit şi răcit, se frămîntă cinci minute ca să se încorporeze untul şi se
lasă să dospească 30 de minute la loc mai cald. Cireşele se spală, se curăţă de sîmburi şi se pun într-o
strecurătoare.
4)Aluatul se întinde într-o foaie potrivit de groasă, se presară ciocolata
neagră dată pe răzătoare şi cireşele.
5)Se rulează strîns, se taie rondele groase de doi centimetri şi se aşază într-o
tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu ulei. Se ung cu ou bătut şi se coc la foc potrivit 30-45
de minute.
Sfat: Se servesc
calde sau reci, cu o salată din fructe de sezon.
Băutura: Suc de
fructe
Minitarte cu ciocolată şi prune
500 g făină, 250
g unt, 150 g zahăr tos, 500 g prune, un ou, două plicuri cremă de ciocolată
instant, 600 ml lapte dulce, praf de copt, zahăr vanilinat, esenţă de rom, pudră
de scorţişoară, un vîrf de cuţit cu sare, frişcă
1)Într-un castron se pun făina, untul rece tăiat cubuleţe, zahărul tos, o
linguriţă cu praf de copt şi oul.
2)Se adaugă sarea şi două pliculeţe cu
zahăr vanilinat, se frămîntă pînă rezultă un aluat tare, se acoperă cu
folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
3)Se decupează forme rotunde cu un pahar, se aşază în forme pentru tarte unse cu unt, se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se pun într-o tavă.
4)Se introduce tava în cuptor şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit. Se
scot din cuptor, se lasă să se răcească cinci minute, apoi se scot din forme şi
se lasă să se răcească complet.
5)Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se amestecă cu o
lingură cu esenţă de rom, prune tocate mărunt şi un vîrf de linguriţă cu pudră
de scorţişoară.
6)Se umplu formele de tartă cu cremă şi se introduc la rece pentru minimum 30
de minute.
Sfat: La crema de
ciocolată se poate înlocui o parte din lapte cu frişcă lichidă.
Băutura: Cafea
Prăjitură cu nectarine
800 g biscuiţi sfărîmicioşi,
250 g miezuri de nucă, 300 g ciocolată neagră, 100 g zahăr tos, 500 ml frişcă,
100 g unt, esenţă de rom, 100 g fructe confiate, 500 g nectarine, pudră de
cacao, 100 g nucă de cocos, îngheţată de mentă
1)Într-o oală la bain-marie se pun la topit untul cu ciocolata neagră ruptă
bucăţele şi zahărul tos.
2)Frişca se mixează pînă cînd nu mai cade din vas, apoi se adaugă amestecul
de ciocolată şi unt răcit pînă la temperatura camerei ca să nu se strice frişca.
3)Biscuiţii se sfărîmă sau se rup în bucăţele şi se pun peste amestecul de ciocolată cu frişcă împreună cu o lingură cu esenţă de rom.
4)Se adaugă două linguri cu pudră de cacao, fructele confiate tocate mărunt şi
nectarinele tăiate cubuleţe.
5)Se amestecă totul bine ca să se încorporeze toate ingredientele, se presară
nuca de cocos şi nuca pe o folie de aluminiu, se pune compoziţia şi i se dă
formă de cilindru.
6)Se acoperă cu folia de aluminiu şi se introduce la rece pentru minimum o oră.
Sfat: Se serveşte
ca atare sau cu îngheţată de mentă.
Băutura:
Cappuccino