x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

05 Oct 2005   •   00:00

Preparate din carne


CHIFTELE CU MENTA
INGREDIENTE:
700 g carne tocata de porc ,doua linguri cu coaja de lamaie ,o chifla ,500 g de branza proaspata ,doua linguri cu menta tocata ,un ou ,sare ,piper ,salata verde ,ulei

MOD DE PREPARARE
Chifla se inmoaie in apa, se stoarce, se framanta impreuna cu carnea si coaja de lamaie, cu menta si branza. Se adauga un ou si se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cu mainile umede se fac chiftele mari si se rumenesc in uleiul incins, pe ambele parti.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se servesc cu salata verde.
RULADA DE PASTE CU SUNCA
INGREDIENTE:
4 foi de lasagne ,doua linguri cu ulei ,4 felii de sunca presata ,400 g telemea ,un borcan cu sos pentru spaghete ,fructe de mare ,peste ,unt

MOD DE PREPARARE
Foile de lasagne se fierb in apa cu sare si se amesteca de mai multe ori pentru ca foile sa nu se lipeasca una de cealalta. Se scot cu spumiera una cate una, dupa care se asaza una langa cealalta pe o folie. Peste ele se pun feliile de sunca si telemeaua taiata felii subtiri. Foile de lasagna se ruleaza si daca este cazul se fixeaza cu scobitori.
Tava se unge cu putin unt, se asaza rulourile, iar deasupra se toarna un sos de rosii si condimente (special pentru paste). Se da la cuptor 10 minute.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
In loc de sunca presata se pot folosi si fructe de mare sau peste.
PUI LA CEAUN CU BROCCOLI
INGREDIENTE:
400 g piept de pui dezosat ,doi morcovi ,250 g broccoli ,doua cepe ,doua linguri cu ulei ,o lingurita cu zahar ,o lingurita cu ghimbir tocat ,doua linguri cu sos de soia ,migdale ,4 linguri cu supa de pui ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala si se taie bucati. Se curata morcovii si se taie felii. Se curata broccoli, se spala si se desparte in buchetele. Se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in ulei incins. Se adauga carnea, buchetelele de broccoli, morcovii si migdalele. Se calesc impreuna si se condimenteaza cu ghimbir, zahar, sare si piper. Se stinge cu supa de pui si putin sos de soia, dupa care se mai lasa la cuptor circa 10 minute.

BAUTURA:
Muscat Ottonel

SFAT
Se serveste cu garnitura de orez sau de paste.
VARZA CU AFUMATURA
INGREDIENTE:
un kg de varza dulce ,un kg de varza murata ,500 g costita de porc proaspata ,500 g costita de porc afumata ,3 cepe ,un morcov ,2-3 catei de usturoi ,piper ,sare ,dafin ,marar uscat ,bulion ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se toaca ceapa si se pune la calit impreuna cu morcovul taiat rondele. Se taie si cele doua tipuri de varza, se pun peste legume si se lasa sa fiarba inabusit. Se adauga costita proaspata, apoi cea afumata si se lasa pe foc pana cand totul e aproape fiert. Se pun mararul uscat, foaia de dafin, piperul, se potriveste de sare si se adauga si 3-4 linguri cu bulion. Se lasa sa mai dea un clocot, se amesteca bine si apoi se rastoarna totul intr-o tava, se presara deasupra rondele de usturoi si se da totul la cuptor pana se rumeneste.

BAUTURA:
Cabernet-Sauvignon

SFAT
Se serveste cu mamaliguta si ardei iute.

Preparate din peste


RACI FIERTI IN VIN
INGREDIENTE:
6-7 raci ,o ceapa ,un morcov ,o telina ,cimbru ,250 ml vin alb ,patrunjel verde ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala, se taie felii, apoi se pun la fiert impreuna cu vinul. In timpul fierberii se aduna din cand in cand spuma. Dupa 20 de minute se adauga racii. Se lasa la fiert pana se inrosesc, verificand cu furculita consistenta carnii.
La final se adauga cimbru, patrunjel verde tocat marunt, sare, piper si se mai da in clocot. Se lasa sa se raceasca si se dau la frigider cel putin o zi, dupa care se servesc.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se pot servi si cu sos de peste sau sos de hrean.
PESTE CU SOS DE SMANTANA
INGREDIENTE:
doi-trei pesti macrou ,250 g smantana ,o lingurita cu hrean ,o lingurita cu zahar ,verdeata ,sare ,o lamaie ,ulei ,mamaliguta ,mujdei

MOD DE PREPARARE
Macroul se spala si se pune la prajit in uleiul incins. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti, dupa care se scoate si se asaza pe un platou. Intre timp se pregateste un sos de smantana cu hrean din urmatoarele ingrediente: o lingurita cu hrean, o lingurita cu zahar, un pahar cu smantana, zeama de la o lamaie, sare. Se pun intr-un castron si se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine o pasta. Macroul prajit se serveste cu sosul de smantana si verdeata tocata.

BAUTURA:
Zghihara

SFAT
Se poate servi si cu mamaliguta calda sau cu mujdei.
MANCARE DE CARTOFI CU PESTE
INGREDIENTE:
750 g de peste ,doua cepe ,800 g cartofi ,300 g rosii ,6 linguri cu unt ,patrunjel verde ,zeama de lamaie ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Cepele se curata, se spala si se taie solzisori, care se prajesc in unt. In aceeasi cratita se adauga bucatile de peste, pregatite din timp si sarate. Se acopera totul cu felioare de rosii, se adauga cateva linguri cu apa, sare si piper, iar la sfarsit, in jurul bucatilor de peste se asaza rondele de cartofi prajiti. Deasupra se toarna unt sau ulei, se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde si se stropeste cu zeama de lamaie.
SALATA DE ANSOA SI MASLINE
INGREDIENTE:
fileuri de ansoa ,200 g de mazare ,masline verzi ,doua cepe ,o conserva de fasole verde ,3-4 cartofi ,ulei ,otet ,sos de usturoi ,o lamaie •sare

MOD DE PREPARARE
Fileurile de ansoa se stropesc cu lamaie. Ceapa se curata si se taie solzisori. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare impreuna cu fasolea verde si mazarea. Dupa ce s-au fiert se scot si se amesteca bine cu ceapa, fileurile de ansoa si maslinele intregi. Se drege cu putin otet si ulei, se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Vin spumant

SFAT
Se poate servi si cu sos de usturoi.

Preparate din legume


CIORBA DE FASOLE CU CARTOFI
INGREDIENTE:
1/2 kg de fasole uscata ,un kg de cartofi ,3 cepe ,un morcov ,doi ardei ,un pastarnac ,3 rosii ,o cana cu zeama de varza ,ulei ,sare ,o foaie de dafin ,leustean ,otet de mere

MOD DE PREPARARE
Fasolea se spala bine cu apa fierbinte si apoi se pune la fiert in apa care clocoteste. Intre timp se curata si se toaca ceapa, morcovul, ardeiul, pastarnacul si se pun la calit in ulei incins. Cand fasolea a inceput sa se inmoaie, se adauga peste legumele calite, se umple vasul cu apa fierbinte si se adauga apoi cartofii taiati cubulete si foaia de dafin. Cand au fiert cartofii si fasolea, se adauga rosiile curatate de coaja si taiate felii si zeama de varza. Se mai lasa pe foc un clocot, doua, iar apoi se pun crengute de leustean.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se poate acri si cu otet de mere.
GHIVECI DE LEGUME
INGREDIENTE:
o conopida ,5-6 cepe ,5 morcovi ,500 g fasole verde ,500 g mazare ,3-4 gogosari ,o vanata ,un dovlecel ,5-6 rosii ,bulion ,ulei ,sare ,boia de ardei ,verdeata ,cascaval

MOD DE PREPARARE
Se curata si se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei incins. Se adauga morcovii taiati rondele, gogosarii feliute, fasolea, mazarea. Conopida se desface buchetele si se pune peste celelalte legume. Vanata si dovlecelul se curata de coaja, se taie rondele si se calesc in ulei, apoi se adauga si ele peste legume.
Se coloreaza cu boia de ardei, se sareaza, se pune apa cat sa fiarba legumele. Cand sunt aproape fierte, se adauga rosiile taiate felii impreuna cu doua-trei linguri cu bulion si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se presara verdeata.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se poate servi cu cascaval ras deasupra.
MANCARE DE GULII
INGREDIENTE:
doua-trei gulii ,doi-trei morcovi ,3-4 rosii ,doua cepe ,unt ,o lingura cu faina ,sare ,piper ,verdeata ,un cub de concentrat de legume ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se aleg gulii tinere care se curata, se taie felii si se inabusa cu putin unt. Se lasa sa se rumeneasca, adaugandu-se ceapa tocata marunt, morcovii taiati rondele, faina, apoi se stinge totul cu o cana cu apa in care s-a dizolvat un cub de concentrat de legume. Se adauga rosiile descojite si taiate marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se serveste cu smantana.
MANCARE DE DOVLECEI
INGREDIENTE:
un kg de dovlecei ,5-6 rosii ,5 catei de usturoi ,doua cepe ,ulei de masline ,piper ,cimbru ,sare ,o lingurita cu miere ,o cescuta cu vin rosu ,smantana ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Se curata dovleceii, se taie rondele si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Separat, rosiile se descojesc, se toaca marunt si se calesc impreuna cu ceapa tocata, in ulei de masline. Se potriveste de sare, se adauga piperul si cimbrul, mierea, o cescuta cu apa, vinul si se lasa la fiert pana cand scade zeama.
Cand e aproape gata se adauga usturoiul pisat si se amesteca bine. Acest sos se toarna peste dovleceii prajiti si totul se da la cuptor intr-un vas de Jena, pana se rumeneste.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se servesc cu smantana si verdeata deasupra.

Preparate dulci


CHEC CU FRUCTE CONFIATE
INGREDIENTE:
125 g de faina ,120 g de unt ,120 g de zahar pudra ,4 oua ,120 g de fructe confiate (portocale, ananas, caise) ,o lingurita cu esenta de rom ,un praf de sare

MOD DE PREPARARE
Untul si zaharul pudra se freaca pana cand se omogenizeaza. Se adauga apoi ouale, amestecand de fiecare data, si un praf de sare. Se taie fructele bucatele si se pun in compozitie impreuna cu esenta de rom. Se adauga faina in ploaie si se amesteca pana se omogenizeaza.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se rastoarna compozitia si se da la cuptorul incalzit, in prealabil, circa 40 de minute. Se taie abia dupa ce s-a racit bine.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
PRAJITURA DELICIOASA
INGREDIENTE:
6 oua ,fructe de padure ,500 g zahar ,500 g faina ,o lamaie ,un plic de zahar vanilinat ,o jumatate de pachetel de praf de copt ,6 linguri cu apa calda ,ulei

MOD DE PREPARARE
Albusurile se separa de galbenusuri, dupa care primele se bat spuma, iar galbenusurile se amesteca impreuna cu zaharul, adaugandu-se treptat cate o lingura cu apa. Se omogenizeaza, pana cand zaharul incepe sa se dizolve. Se adauga coaja rasa de lamaie, vanilia, faina si praful de copt. Se amesteca bine, iar la urma se adauga albusurile spuma si zeama de lamaie.
Se amesteca incet pana cand se formeaza o coca moale, dupa care se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Fructele scoase din sirop se tavalesc prin faina si se asaza la distanta de cate 1 cm. Compozitia se da la cuptor, iar dupa ce se coace se lasa la racit, dupa care se taie bucati.

BAUTURA:
Ceai de fructe de padure

SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
PRAJITURA DIN NUCI CU CREMA
INGREDIENTE:
250 g de zahar ,150 g unt ,3 linguri cu faina ,doua linguri cu cacao ,100 g miez de nuca ,7 oua ,ulei ,topping de caramel

MOD DE PREPARARE
Se bat doua oua intregi cu jumatate din cantitatea de zahar, la bain-marie, pana cand se ingroasa, dupa care se lasa sa se raceasca si se amesteca impreuna cu untul spuma. Crema obtinuta se da la rece si intre timp se pregateste blatul.
Se bat spuma 5 albusuri, se adauga restul de zahar, miezul de nuca pisat, cacaoa, galbenusurile frecate, iar la urma se incorporeaza faina in ploaie. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor. Se scoate, se imparte in trei-patru parti, intre care se intinde crema.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Deasupra se poate orna cu topping de caramel.
PANNACOTTA CU ANANAS
INGREDIENTE:
10 g gelatina ,100 g ciocolata ,400 ml frisca ,100 ml de cafea tare ,50 g zahar ,un baton de scortisoara ,un ananas ,2-3 linguri cu miere ,o lamaie verde

MOD DE PREPARARE
Gelatina se inmoaie in apa rece. Se rade ciocolata si se asaza intr-o oala cu frisca, zahar, cafea si scortisoara. Se lasa sa dea in fiert. Gelatina se dizolva in compozitia de frisca, amestecand continuu. Se trece compozitia printr-o strecuratoare. Se toarna in 4 forme (sau chiar cupe sau cesti) clatite in prealabil cu apa rece. Se dau la congelator pentru cel putin doua ore.
Intre timp se spala cu apa fierbinte lamaia verde si se rade coaja. Se stoarce lamaia, iar sucul se amesteca impreuna cu mierea si coaja rasa. Feliile de ananas se pun la marinat in compozitia de miere si se lasa 15 minute. Formele de panna-cotta se rastoarna pe farfuriutele de desert.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se serveste cu felii de ananas si cu restul de coaja de lamaie.
×