x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

07 Sep 2005   •   00:00

Preparate din carne


SUPA DE VITA
INGREDIENTE:
200 g bame ,400 g piept de vita ,o ceapa ,3 morcovi ,o telina ,un pastarnac ,4-5 rosii ,doi cartofi ,sare ,patrunjel ,zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE
Carnea se curata de pielite, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Din cand in cand se aduna spuma care se formeaza. Ceapa se spala, se toaca marunt si se adauga peste carne. Morcovii, telina si pastarnacul se curata si se pun intregi in oala in care fierbe carnea.
Cartofii se curata de coaja, se taie pe jumatate si impreuna cu bamele se adauga peste carne. Se lasa la fiert pana cand carnea devine frageda. Rosiile se curata de coaja, se taie cubulete si se adauga la supa. Se potriveste de sare si se da deoparte. Deasupra se presara patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Carnea si legumele din supa se pot consuma separat, stropite cu zeama de lamaie.
PUI CU USTUROI
INGREDIENTE:
un pui ,50 ml ulei de masline ,o lamaie ,10 catei de usturoi ,sare ,piper ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se alege un pui frumos, se spala si se imparte in patru. Bucatile de carne se sareaza, se ung cu ulei si se asaza intr-o tava impreuna cu putina apa. Se introduc in cuptor si se lasa sa se rumeneasca.
Lamaia se taie rondele si impreuna cu usturoiul se prajeste in ulei. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti, se adauga putina apa, se pune sare si piper si se lasa la fiert doua-trei minute. Dupa ce friptura s-a rumenit, se serveste cu lamaia si cu usturoiul astfel preparate.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde tocat.
RULOURI CU CREMA DE BRANZA
INGREDIENTE:
8 felii de sunca presata ,100 g telemea de oaie ,100 g branza de vaci ,50 g smantana ,o legatura de marar ,o salata verde ,piper macinat

MOD DE PREPARARE
Branza de vaci se amesteca bine cu smantana si cu telemeaua data pe razatoare pana cand devine o crema omogenizata. In aceasta crema se adauga mararul tocat cat mai marunt. Fiecare felie de sunca se umple cu doua-trei linguri din aceasta compozitie, se ruleaza si, pentru a-si pastra forma, se prinde cu o scobitoare, daca este nevoie. Rulourile se servesc pe frunza de salata.

BAUTURA:
Vermut sec

SFAT
Dupa gust, in crema se poate adauga si piper macinat.
SNITEL CU PORUMB SI OREZ
INGREDIENTE:
400 g carne de porc ,200 g porumb dulce ,50 g mazare ,50 g fasole pastai ,150 g orez ,doua oua ,100 g pesmet ,sare ,piper ,o ceapa ,ulei ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Orezul se alege, se spala si se pune peste ceapa tocata marunt si calita in putin ulei. Se adauga apa cata este nevoie pentru o fierbere corespunzatoare a orezului. La fiert se adauga si mazarea impreuna cu fasolea verde. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp, carnea se taie felii, se bate pentru a se fragezi si se sareaza. Carnea se trece prin ouale batute si prin pesmet, dupa care se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins. Snitelele se rumenesc pe ambele parti. Dupa ce s-au prajit, se servesc insotite de orez si de porumbul dulce din conserva.

BAUTURA:
Cabernet

SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.

Preparate din legume


LEGUME CU DOUA SOSURI
INGREDIENTE:
8 morcovi frumosi ,8 fire de sparanghel ,50 g unt Sosul cu busuioc ,10 catei de usturoi ,ulei de masline ,o lingura cu busuioc
Sosul cu iaurt: 150 ml ulei ,un praf de paprika ,un praf de curry ,o lingurita chimen ,zeama de lamaie ,o lingurita ghimbir ,150 ml iuart ,sare

MOD DE PREPARARE
Morcovii se curata, se spala si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se prajesc usor intr-o tigaie cu unt. Sparanghelul se spala si se opareste si el in apa cu sare, dupa care se caleste in unt.
Pentru primul sos se oparesc in apa clocotita cei 10 catei de usturoi, dupa care se mixeaza si se amesteca impreuna cu busuiocul uscat si pisat. Se amesteca apoi cu putin ulei de masline. Pentru cel de-al doilea sos se amesteca iaurtul cu toate ingredientele, inclusiv uleiul de masline. Cand totul s-a omogenizat si sosul a devenit consistent, se adauga si zeama de lamaie. Legumele se servesc impreuna cu cele doua sosuri, dupa preferinta.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
In sosul cu iaurt se pot adauga si coriandru macinat si boabe de mustar.
SUPA DE AVOCADO
INGREDIENTE:
un fruct avocado copt ,100 ml frisca lichida ,300 ml supa de pasare pregatita separat ,coriandru verde ,sare ,piper ,o portocala

MOD DE PREPARARE
Fructul de avocado se curata de coaja si se mixeaza. Se adauga frisca lichida, supa de pui rece, sarea si piperul. Se amesteca bine, pana incepe sa se omogenizeze. Se serveste cu putin coriandru verde tocat marunt, presarat deasupra.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Dupa gust, se poate servi si cu felii de portocala.
CARTOFI CU CREMA DE BRANZA
INGREDIENTE:
8 cartofi mari ,150 g telemea ,30 g unt ,doua oua ,o legatura de marar ,sare ,piper ,gogosari

MOD DE PREPARARE
Se spala cartofii, se taie pe jumatate si se scobeste mijlocul fiecarei jumatati in parte. Branza rasa se amesteca impreuna cu ouale, cu untul si cu mararul tocat marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Fiecare jumatate de cartof se umple cu aceasta compozitie, dupa care se asaza pe o folie de aluminiu intr-o tava si se dau la cuptor. Dupa ce s-au rumenit, se scot si se servesc direct din folia de aluminiu.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc cu gogosari.
PIURE DE BROCCOLLI
INGREDIENTE:
500 g broccolli ,20 g pesmet ,4 oua de prepelita ,doua albusuri ,doua-trei linguri cu ulei de masline ,piper ,sare ,unt ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Se fierb broccolli in apa cu sare 6-7 minute. Dupa ce au fiert, se scurg, se mixeaza, se potrivesc de sare si de piper si se amesteca usor cu cele doua albusuri batute spuma tare si se adauga pesmetul. Compozitia se toarna in patru boluri metalice unse cu unt. Se introduc in cuptorul incins la 180 de grade si se coc circa 30-35 de minute. Dupa ce s-a copt, se rastoarna pe un platou si se serveste cu oua de prepelita ochiuri.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se serveste cu salata verde.

Preparate din peste


FILE DE COD CU LAMAIE
INGREDIENTE:
400 g file de cod ,o lamaie ,4 castraveti ,4 rosii ,sare ,piper ,unt ,100 ml maioneza

MOD DE PREPARARE
Fileul de cod se spala, se sareaza, se pipereaza si se asaza intr-o tava cu putina apa. Tava se introduce in cuptor si se lasa pana cand pestele se coloreaza usor. Dupa ce pestele s-a rumenit, se scoate si se serveste cu felii de castravete, rondele de lamaie prajite in unt si felii de rosii. Totul se stropeste cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se poate servi si cu maioneza
MACROU CU LEGUME
INGREDIENTE:
600 g macrou ,4 cartofi mari ,100 g morcovi mici ,4-5 buchetele de conopida ,o legatura de patrunjel ,sare ,piper ,20 g unt

MOD DE PREPARARE
Pestele se taie, se eviscereaza, i se indeparteaza capul si coada, dupa care se portioneaza si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se scoate din apa si se asaza pe un platou. Cartofii si morcovii se curata, se taie in patru si se pun la fiert in apa in care a fiert pestele. Buchetelele de conopida se oparesc si ele in aceeasi apa. Legumele, dupa ce au fiert, se calesc in putin unt si se servesc alaturi de bucatile de macrou.

BAUTURA:
Merlot

SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
SOMON CU VARZA
INGREDIENTE:
4 medalioane de somon ,300 g varza cruda ,o ceapa ,un cub de concentrat de supa ,sare
Sosul; 100 ml smantana ,100 ml vin alb ,un galbenus ,doi catei de usturoi ,doua linguri cu otet de mere ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se prepara 250 ml supa din concentrat. Varza se toaca marunt si se pune intr-un vas impreuna cu 50 de ml supa si un praf de sare. Se adauga ceapa taiata marunt si se lasa la fiert cateva minute. Cand a inceput sa fiarba, se toarna si restul de supa, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic circa o ora, adaugand din cand in cand putina apa.
Intr-un vas se pune la fiert usturoiul taiat fin impreuna cu otetul si cu vinul si se lasa pana cand sosul scade la jumatate. Se adauga galbenusul si smantana, apoi se sareaza si se pipereaza dupa gust. Amestecul se lasa la foc mic 2-3 minute. Medalioanele se sareaza si se fierb cinci minute. Se serveste un medalion de somon impreuna cu varza si cu sosul.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se serveste cald.
CEAPA UMPLUTA CU PESTE
INGREDIENTE:
4 cepe rosii ,4 cepe albe ,300 g macrou ,doi cartofi mari ,3-4 linguri cu smantana ,o legatura de marar ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se curata cepele, se spala si se oparesc in apa clocotita, dupa care li se scoate miezul. Cartofii se curata, se spala si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se zdrobesc cu furculita, iar in apa ramasa se fierbe macroul.
Intre timp, peste cartofi se pune smantana, sare, piper si jumatate din mararul tocat fin. Miezul de la ceapa si pestele se toaca marunt si se amesteca impreuna cu cartofii. Cu aceasta compozitie se umplu cepele, care se asaza intr-o tava si se introduc in cuptor pentru a se rumeni putin. Se serveste la fiecare portie o ceapa rosie si una alba.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se orneaza cu restul de marar tocat.

Preparate dulci


DESERT BAVAREZ
INGREDIENTE:
doi litri suc de mere ,3 foi de gelatina ,doua albusuri ,180 g iaurt ,300 g ciocolata de menaj ,alune

MOD DE PREPARARE
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Se bat albusurile spuma si se adauga treptat sucul de mere caldut. Se scurge gelatina, se dizolva in doi litri de apa fierbinte si se adauga in compozitie. Crema trebuie sa stea la rece aproximativ doua ore, dupa care se adauga iaurtul si apoi albusurile batute spuma tare. Se adauga ciocolata rasa si alune. Se poate servi in cupe sau puteti "construi" un turnulet.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se pot folosi si fructe (zmeura, caise, mure).
TARTA COLORATA
INGREDIENTE:
doua oua ,250 g de zahar ,150 g faina ,un plic praf de copt ,unt ,un plic cu budinca de vanilie ,o lamaie ,fructe (mere, portocale) ,150 g gelatina ,50 ml rom ,5 linguri cu apa ,topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Albusurile se bat spuma, se adauga 150 g de zahar si zeama de lamaie. Apoi se adauga si galbenusurile si se mixeaza in continuare. In spuma se adauga treptat apa si faina amestecata cu praful de copt si arome (coaja de lamaie rasa). Compozitia se toarna intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu faina si se coace la 200 grade, timp de 35-40 min.
Budinca de vanilie se prepara conform indicatiilor de pe plic. Tarta se scoate, se lasa sa se raceasca, dupa care se insiropeaza cu 3 linguri de apa amestecata cu o lingura cu rom si o lingura cu zahar. Crema de budinca se toarna peste tarta, se niveleaza si se orneaza cu fructele de sezon. Deasupra se glazureaza cu gelatina fierbinte, dizolvata in solutie de zahar.

BAUTURA:
Suc de caise

SFAT
Se poate orna si cu topping de ciocolata.
SALATA DELICIU
INGREDIENTE:
2-3 mere ,2-3 pere ,doua portocale ,3-4 mandarine ,2-3 kiwi ,o banana ,o conserva cu ananas ,zahar ,o cescuta cu rom ,doua linguri cu vin alb ,frisca ,ciocolata topita ,pepene galben

MOD DE PREPARARE
Merele se spala si se curata de coaja si de seminte. La fel se procedeaza si cu perele, portocalele, mandarinele, banana si kiwi. Toate se taie in cubulete sau felii, se presara cu 3-4 linguri cu zahar si se stropesc cu rom. La acestea se adauga cateva felii de de ananas din compot taiate bucati, precum si zeama de la ananas si se stropesc cu putin vin. Se potriveste de dulce, dupa gust, se serveste foarte rece dintr-un pepene galben.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se servesc si cu frisca sau ciocolata topita.
CAISE IN SOS BRANDY
INGREDIENTE:
600 g caise ,150 g zahar pudra ,un pliculet zahar vanilinat ,o portocala ,cognac ,vin alb

MOD DE PREPARARE
Se taie caisele in jumatati. Se stoarce portocala si zeama se pune la fiert in putina apa. In continuare se adauga zaharul, caisele jumatati si vanilia. Se pune cateva minute la fiert. Se lasa la racit. Coniacul se adauga in momentul servirii, dupa preferinta.

BAUTURA:
-

SFAT
In loc de cognac se poate folosi un vin alb, dulce.
×