x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

20 Iul 2005   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE


TOCANITA DE CARNE TOCATA
INGREDIENTE:
400 g carne tocata ,un dovlecel ,4 cepe ,doi catei de usturoi ,un pahar cu suc de rosii ,doua rosii ,4 linguri cu ulei ,200 ml vin rosu ,mazare din conserva ,fasole pastai din conserva ,sare ,piper ,boia dulce

MOD DE PREPARARE
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in ulei incins. Se adauga rosiile taiate bucati, mazarea si fasolea pastai din conserva, spalate si scurse, carnea tocata si vinul si se lasa sa fiarba inabusit. Se stinge cu un pahar cu apa si se lasa sa clocoteasca usor la foc moale. Dovlecelul se curata, se taie cubulete si impreuna cu sucul de rosii se adauga la tocanita. Se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se lasa sa dea cateva clocote.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se serveste cu mamaliguta calda.
CIORBA DE PERISOARE
INGREDIENTE:
o jumatate kg carne (amestec porc si vita) ,3 cepe ,doi morcovi ,o telina ,doi ardei grasi ,doi-trei cartofi ,3-4 rosii mari ,doua oua ,un litru de bors ,trei linguri cu ulei ,sare ,piper ,patrunjel, leustean ,faina

MOD DE PREPARARE
Se toaca marunt doua cepe, ardeii se taie feliute, iar morcovii si telina se dau pe razatoare. Apoi se calesc in ulei incins. Aceasta compozitie se pune la fiert intr-o oala cu apa si putina pana se inmoaie legumele. Se adauga cartofii taiati cubulete. Compozitia pentru perisoare se prepara astfel: carnea tocata se amesteca cu o ceapa mare, data pe razatoare, o legatura de patrunjel tocat marunt, un ou, sare si piper. Se fac perisoare de marime potrivita, se dau prin faina, dupa care se pun in ciorba. Se lasa pe foc pana se fierb. Cand sunt aproape fierte, se pun rosiile descojite si date pe razatoare. La sfarsit, se adauga borsul fiert separat. Se drege cu un ou si se potriveste de sare.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Deasupra se presara leustean tocat marunt.
MUSACA DIN CARNE SI TELINA
INGREDIENTE:
500 g carne tocata (amestec porc si vita) ,doua teline mari ,o ceapa ,un ardei ,bulion ,doua oua ,gris ,50 ml lapte ,piper, sare ,o foaie de dafin ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se calesc feliile de telina in apa cu ulei si sare, pana se inmoaie. Separat, se caleste ceapa cu ardeiul, se adauga apoi carnea tocata si se lasa sa fiarba bine. Daca scade, se poate adauga putina apa. Cand e aproape gata, se adauga bulionul, condimentele, foaia de dafin si apoi se ia de pe foc. Se asaza intr-un vas Jena straturi alternative de telina si compozitie de carne tocata. Se da la cuptor si aproape de sfarsit se amesteca doua oua cu o lingura cu gris si 2-3 linguri cu lapte si se toarna deasupra. Se mai lasa la cuptor cat sa se intareasca.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se orneaza cu felii de rosii si cu verdeata.
VINETE UMPLUTE
INGREDIENTE:
3 vinete potrivite ,500 g carne tocata ,o ceapa ,un ardei ,doua linguri cu bulion ,piper ,sare ,foi de dafin ,100 g unt ,ulei ,branza topita ,verdeata ,parmezan

MOD DE PREPARARE
Se curata vinetele de coaja, se taie in jumatati pe lung, se scobesc, iar apoi se calesc putin intr-o tigaie cu apa, unt si putina sare. Separat, ceapa, data pe razatoare, impreuna cu ardeiul si carnea tocata se calesc in putin ulei incins. Se adauga mirodeniile si bulionul dizolvat cu o lingura cu apa. Cu aceasta compozitie se umplu vinetele scobite si se dau la cuptor pe o tava unsa cu unt. Cand sunt aproape gata, se pune pe fiecare vanata o bucatica de branza topita si se mai lasa la cuptor sa se topeasca aceasta. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Vermut

SFAT
Se pot servi si cu parmezan ras pe deasupra.

PREPARATE DIN PESTE


GHIVECI DE PESTE
INGREDIENTE:
doua bucati de peste (macrou) ,o conserva cu ciuperci ,doua-trei linguri cu ulei ,5 cartofi ,un morcov ,doi ardei grasi ,doua cepe ,un pahar cu suc de rosii ,sare ,piper ,patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se taie bucati de marime potrivita. Se pun intr-o cratita cu ulei incins si se lasa sa se rumeneasca putin. Se adauga ceapa taiata pestisori, morcovul taiat rondele, iar ardeii fideluta. Dupa ce totul a capatat o culoare aurie, se adauga cartofii taiati cubulete, ciupercile spalate si scurse, dupa care se toarna doua pahare cu apa, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa dea in cateva clocote si se adauga sucul de rosii. Se da ghiveciul la cuptor.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Dupa ce este gata, se presara deasupra patrunjel verde tocat marunt.
SOMON CU SOS MEUNIERE
INGREDIENTE:
cateva bucati de somon ,100 g faina ,50 ml lapte ,150 ml ulei ,suc de lamaie ,sare ,piper ,boia dulce ,4 cartofi Sosul ,200 g unt ,50 g capere ,suc de lamaie ,patrunjel verde ,sare si piper

MOD DE PREPARARE
Bucatile de somon se stropesc cu lapte, se trec prin faina amestecata cu boia dulce, sare si piper si se prajesc in tigaia cu ulei incins. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti, dupa care se scoate si se asaza pe un platou. Pentru obtinerea sosului, se topeste untul intr-o craticioara la foc domol. Se adauga caperele, sucul de lamaie, patrunjelul verde tocat, sarea si piperul. Se tine pe aburi (bain-marie) pana se omogenizeaza. Se serveste alaturi de pestele prajit.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se orneaza cu felioare de lamaie si cartofi natur.
SALATA DE MACROU CU ALGE
INGREDIENTE:
o jumatate kg macrou congelat ,o punga cu alge de mare deshidratate ,un castravete murat ,100 ml smantana ,200 g maioneza ,sare ,piper ,o ceapa mica ,masline verzi ,ceapa verde

MOD DE PREPARARE
Se curata macroul si se pune la fiert cu putina sare. Se rehidrateaza algele si se taie castravetele murat. Macroul, fiert, se curata de oase si se taie bucatele. Ceapa se toaca marunt. Se amesteca toate, se adauga smantana si maioneza si se potriveste de sare si piper.

BAUTURA:
Sampanie

SFAT
Se poate servi cu masline verzi si ceapa verde.
PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE
INGREDIENTE:
doua bucati peste marinat ,o ceapa mare ,un catel de usturoi ,150 ml vin alb ,6 linguri cu ulei ,500 ml suc de rosii ,doua vinete ,zeama de lamaie ,patrunjel ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se amesteca usturoiul pisat cu ceapa tocata marunt, vinetele taiate bucati, zeama de lamaie, vinul si se pun la calit in uleiul incins. Pestele se taie bucati de marime potrivita si se adauga peste compozitia de mai sus. Se caleste in continuare. Se adauga sucul de rosii si putina apa, lasandu-se sa se inabuse. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde.

PREPARATE DIN LEGUME


CARTOFI CU SPANAC
INGREDIENTE:
un kg de cartofi ,doua linguri cu margarina ,o cutie cu spanac conservat ,sare, piper ,o ceapa ,doi catei de usturoi ,250 ml vin alb ,o legatura de patrunjel ,fasole rosie ,smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert cu un praf de sare. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se calesc in margarina incinsa. Se stinge totul cu vin. Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de mai sus. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cartofii se scot, se lasa sa se raceasca, dupa care se scobesc si se umplu cu spanacul calit. Se asezoneaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se servesc cu smantana.
SALATA COLORATA
INGREDIENTE:
300 g paste fainoase ,doua rosii ,un castravete ,un ardei galben ,un ardei rosu ,100 g porumb dulce ,o ceapa ,un morcov ,maioneza ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu putina sare, se clatesc bine cu apa rece si se lasa la scurs. Intre timp, se taie rosiile felii subtiri, castravetele rondele, ardeii cubulete, iar ceapa solzisori. Se amesteca toate cu pastele fierte si se adauga porumbul, morcovul fiert, taiat rondele. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se orneaza cu maioneza.
SUPA DE BUSUIOC
INGREDIENTE:
o ceapa ,un morcov ,o telina mica ,o cescuta cu busuioc uscat maruntit ,doua linguri cu busuioc proaspat ,doua rosii Sosul ,ardei gras, smantana, sare, piper ,o lingurita cu otet ,doi catei de usturoi, ulei

MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovul si telina se toaca marunt si se pun la fiert in apa cu un praf de sare. Dupa ce a fiert zarzavatul, se adauga busuiocul uscat si rosiile taiate felii. Intre timp, se prepara un sos astfel: ardeiul gras, taiat marunt, impreuna cu usturoiul pisat se calesc in putin ulei incins. Se adauga smantana diluata cu otet. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se pune peste supa. Deasupra se presara busuioc proaspat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste rece.
ARDEI CU SPANAC SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
6 ardei ,1/2 kg de spanac congelat ,100 g orez ,o cutie cu ciuperci ,un ou ,bulion ,ulei ,100 g unt ,doua cepe ,o foaie de dafin ,piper ,sare ,verdeata ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se spala si se curata ardeii pentru umplut. Separat, se pregateste o compozitie dintr-o ceapa tocata, care se pune la calit cu putin unt, in care se adauga spanacul, orezul spalat si ciupercile. Se calesc toate cateva minute, iar apoi se iau de pe foc si, cand s-au racit, se pune oul si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, care se pun apoi la fiert intr-un vas in care s-a calit cealalta ceapa cu putin ulei, cu doua linguri cu bulion si un pahar cu apa. Se adauga foaia de dafin, sarea si piperul si se da totul la cuptor. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se servesc cu smantana.

PREPARATE DULCI


NEGRESA CU GEM
INGREDIENTE:
un ou ,o cana cu zahar ,o cana cu ulei ,o cana cu lapte ,doua cani cu faina ,o lingura cu bicarbonat ,3 linguri cu gem ,3 linguri cu cacao ,glazura de ciocolata ,fulgi de cocos

MOD DE PREPARARE
Se freaca oul cu zaharul, se adauga uleiul, laptele si gemul. Se amesteca 20 de minute. Se adauga cacaua, bicarbonatul si faina. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc potrivit. Se taie cand este rece.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Dupa preferinta, se unge cu glazura de ciocolata si se presara cu fulgi de cocos.
PRAJITURA CU NUCA
BLATUL:
3 galbenusuri ,5 albusuri ,3 linguri cu faina ,doua linguri cu cacao ,un pahar cu zahar ,un plic praf de copt
CREMA: 200 g unt ,doua galbenusuri ,3 pachete zahar vanilinat ,150 g zahar pudra ,trei pahare cu nuci macinate

MOD DE PREPARARE
Tava pentru prajitura se unge cu unt si se tapeteaza cu o parte din nucile macinate. Pentru blat se bat albusurile cu zaharul, se pun galbenusurile, cacaua, faina si praful de copt. Se toarna peste nuci si se da la cuptor.
Pentru crema se freaca untul cu cele doua galbenusuri crude, cu zaharul vanilinat si zaharul pudra si cu restul de nuci, pana se obtine o crema spumoasa. Blatul se scoate si se lasa la racit, dupa care se intoarce cu partea cu nucile in sus. Se taie in doua si se umple cu crema.

BAUTURA:
Suc de portocale

SFAT
Se pudreaza cu zahar pudra.
BULGARI CU NUCA DE COCOS
INGREDIENTE:
250 g margarina ,75 g zahar pudra ,o punga fulgi nuca de cocos ,500 g lapte praf ,stafide sau alune ,ciocolata rasa

MOD DE PREPARARE
Se freaca margarina cu zaharul si cu laptele praf pana cand se obtine o compozitie buna de modelat. Se ia cu lingurita din amestecul obtinut, se pune in mijloc o stafida sau o aluna, se fac bilute si se dau prin fulgi de nuca cocos.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Se pot da si prin ciocolata rasa.
CREMA DE KIWI
INGREDIENTE:
400 g kiwi ,100 g zahar pudra ,suc de lamaie ,250 ml de apa ,250 ml smantana

MOD DE PREPARARE
O parte din fructele de kiwi se curata si se taie rondele. Celelalte fructe se paseaza si se amesteca cu zaharul pudra si cu sucul de lamaie. Se adauga apoi smantana, apa si se amesteca bine.

BAUTURA:
Lichior de kiwi

SFAT
Se orneaza cu rondele de kiwi.
×