x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caiet de retete

0
20 Iul 2005 - 00:00

PREPARATE DIN CARNE


TOCANITA DE CARNE TOCATA
INGREDIENTE:
400 g carne tocata ,un dovlecel ,4 cepe ,doi catei de usturoi ,un pahar cu suc de rosii ,doua rosii ,4 linguri cu ulei ,200 ml vin rosu ,mazare din conserva ,fasole pastai din conserva ,sare ,piper ,boia dulce

MOD DE PREPARARE
Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in ulei incins. Se adauga rosiile taiate bucati, mazarea si fasolea pastai din conserva, spalate si scurse, carnea tocata si vinul si se lasa sa fiarba inabusit. Se stinge cu un pahar cu apa si se lasa sa clocoteasca usor la foc moale. Dovlecelul se curata, se taie cubulete si impreuna cu sucul de rosii se adauga la tocanita. Se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se lasa sa dea cateva clocote.

BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

SFAT
Se serveste cu mamaliguta calda.
CIORBA DE PERISOARE
INGREDIENTE:
o jumatate kg carne (amestec porc si vita) ,3 cepe ,doi morcovi ,o telina ,doi ardei grasi ,doi-trei cartofi ,3-4 rosii mari ,doua oua ,un litru de bors ,trei linguri cu ulei ,sare ,piper ,patrunjel, leustean ,faina

MOD DE PREPARARE
Se toaca marunt doua cepe, ardeii se taie feliute, iar morcovii si telina se dau pe razatoare. Apoi se calesc in ulei incins. Aceasta compozitie se pune la fiert intr-o oala cu apa si putina pana se inmoaie legumele. Se adauga cartofii taiati cubulete. Compozitia pentru perisoare se prepara astfel: carnea tocata se amesteca cu o ceapa mare, data pe razatoare, o legatura de patrunjel tocat marunt, un ou, sare si piper. Se fac perisoare de marime potrivita, se dau prin faina, dupa care se pun in ciorba. Se lasa pe foc pana se fierb. Cand sunt aproape fierte, se pun rosiile descojite si date pe razatoare. La sfarsit, se adauga borsul fiert separat. Se drege cu un ou si se potriveste de sare.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Deasupra se presara leustean tocat marunt.
MUSACA DIN CARNE SI TELINA
INGREDIENTE:
500 g carne tocata (amestec porc si vita) ,doua teline mari ,o ceapa ,un ardei ,bulion ,doua oua ,gris ,50 ml lapte ,piper, sare ,o foaie de dafin ,ulei

MOD DE PREPARARE
Se calesc feliile de telina in apa cu ulei si sare, pana se inmoaie. Separat, se caleste ceapa cu ardeiul, se adauga apoi carnea tocata si se lasa sa fiarba bine. Daca scade, se poate adauga putina apa. Cand e aproape gata, se adauga bulionul, condimentele, foaia de dafin si apoi se ia de pe foc. Se asaza intr-un vas Jena straturi alternative de telina si compozitie de carne tocata. Se da la cuptor si aproape de sfarsit se amesteca doua oua cu o lingura cu gris si 2-3 linguri cu lapte si se toarna deasupra. Se mai lasa la cuptor cat sa se intareasca.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se orneaza cu felii de rosii si cu verdeata.
VINETE UMPLUTE
INGREDIENTE:
3 vinete potrivite ,500 g carne tocata ,o ceapa ,un ardei ,doua linguri cu bulion ,piper ,sare ,foi de dafin ,100 g unt ,ulei ,branza topita ,verdeata ,parmezan

MOD DE PREPARARE
Se curata vinetele de coaja, se taie in jumatati pe lung, se scobesc, iar apoi se calesc putin intr-o tigaie cu apa, unt si putina sare. Separat, ceapa, data pe razatoare, impreuna cu ardeiul si carnea tocata se calesc in putin ulei incins. Se adauga mirodeniile si bulionul dizolvat cu o lingura cu apa. Cu aceasta compozitie se umplu vinetele scobite si se dau la cuptor pe o tava unsa cu unt. Cand sunt aproape gata, se pune pe fiecare vanata o bucatica de branza topita si se mai lasa la cuptor sa se topeasca aceasta. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Vermut

SFAT
Se pot servi si cu parmezan ras pe deasupra.

PREPARATE DIN PESTE


GHIVECI DE PESTE
INGREDIENTE:
doua bucati de peste (macrou) ,o conserva cu ciuperci ,doua-trei linguri cu ulei ,5 cartofi ,un morcov ,doi ardei grasi ,doua cepe ,un pahar cu suc de rosii ,sare ,piper ,patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se taie bucati de marime potrivita. Se pun intr-o cratita cu ulei incins si se lasa sa se rumeneasca putin. Se adauga ceapa taiata pestisori, morcovul taiat rondele, iar ardeii fideluta. Dupa ce totul a capatat o culoare aurie, se adauga cartofii taiati cubulete, ciupercile spalate si scurse, dupa care se toarna doua pahare cu apa, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa sa dea in cateva clocote si se adauga sucul de rosii. Se da ghiveciul la cuptor.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Dupa ce este gata, se presara deasupra patrunjel verde tocat marunt.
SOMON CU SOS MEUNIERE
INGREDIENTE:
cateva bucati de somon ,100 g faina ,50 ml lapte ,150 ml ulei ,suc de lamaie ,sare ,piper ,boia dulce ,4 cartofi Sosul ,200 g unt ,50 g capere ,suc de lamaie ,patrunjel verde ,sare si piper

MOD DE PREPARARE
Bucatile de somon se stropesc cu lapte, se trec prin faina amestecata cu boia dulce, sare si piper si se prajesc in tigaia cu ulei incins. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti, dupa care se scoate si se asaza pe un platou. Pentru obtinerea sosului, se topeste untul intr-o craticioara la foc domol. Se adauga caperele, sucul de lamaie, patrunjelul verde tocat, sarea si piperul. Se tine pe aburi (bain-marie) pana se omogenizeaza. Se serveste alaturi de pestele prajit.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se orneaza cu felioare de lamaie si cartofi natur.
SALATA DE MACROU CU ALGE
INGREDIENTE:
o jumatate kg macrou congelat ,o punga cu alge de mare deshidratate ,un castravete murat ,100 ml smantana ,200 g maioneza ,sare ,piper ,o ceapa mica ,masline verzi ,ceapa verde

MOD DE PREPARARE
Se curata macroul si se pune la fiert cu putina sare. Se rehidrateaza algele si se taie castravetele murat. Macroul, fiert, se curata de oase si se taie bucatele. Ceapa se toaca marunt. Se amesteca toate, se adauga smantana si maioneza si se potriveste de sare si piper.

BAUTURA:
Sampanie

SFAT
Se poate servi cu masline verzi si ceapa verde.
PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE
INGREDIENTE:
doua bucati peste marinat ,o ceapa mare ,un catel de usturoi ,150 ml vin alb ,6 linguri cu ulei ,500 ml suc de rosii ,doua vinete ,zeama de lamaie ,patrunjel ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se amesteca usturoiul pisat cu ceapa tocata marunt, vinetele taiate bucati, zeama de lamaie, vinul si se pun la calit in uleiul incins. Pestele se taie bucati de marime potrivita si se adauga peste compozitia de mai sus. Se caleste in continuare. Se adauga sucul de rosii si putina apa, lasandu-se sa se inabuse. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se presara deasupra patrunjel verde.

PREPARATE DIN LEGUME


CARTOFI CU SPANAC
INGREDIENTE:
un kg de cartofi ,doua linguri cu margarina ,o cutie cu spanac conservat ,sare, piper ,o ceapa ,doi catei de usturoi ,250 ml vin alb ,o legatura de patrunjel ,fasole rosie ,smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert cu un praf de sare. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se calesc in margarina incinsa. Se stinge totul cu vin. Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de mai sus. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Cartofii se scot, se lasa sa se raceasca, dupa care se scobesc si se umplu cu spanacul calit. Se asezoneaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se servesc cu smantana.
SALATA COLORATA
INGREDIENTE:
300 g paste fainoase ,doua rosii ,un castravete ,un ardei galben ,un ardei rosu ,100 g porumb dulce ,o ceapa ,un morcov ,maioneza ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu putina sare, se clatesc bine cu apa rece si se lasa la scurs. Intre timp, se taie rosiile felii subtiri, castravetele rondele, ardeii cubulete, iar ceapa solzisori. Se amesteca toate cu pastele fierte si se adauga porumbul, morcovul fiert, taiat rondele. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se orneaza cu maioneza.
SUPA DE BUSUIOC
INGREDIENTE:
o ceapa ,un morcov ,o telina mica ,o cescuta cu busuioc uscat maruntit ,doua linguri cu busuioc proaspat ,doua rosii Sosul ,ardei gras, smantana, sare, piper ,o lingurita cu otet ,doi catei de usturoi, ulei

MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovul si telina se toaca marunt si se pun la fiert in apa cu un praf de sare. Dupa ce a fiert zarzavatul, se adauga busuiocul uscat si rosiile taiate felii. Intre timp, se prepara un sos astfel: ardeiul gras, taiat marunt, impreuna cu usturoiul pisat se calesc in putin ulei incins. Se adauga smantana diluata cu otet. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se pune peste supa. Deasupra se presara busuioc proaspat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste rece.
ARDEI CU SPANAC SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
6 ardei ,1/2 kg de spanac congelat ,100 g orez ,o cutie cu ciuperci ,un ou ,bulion ,ulei ,100 g unt ,doua cepe ,o foaie de dafin ,piper ,sare ,verdeata ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se spala si se curata ardeii pentru umplut. Separat, se pregateste o compozitie dintr-o ceapa tocata, care se pune la calit cu putin unt, in care se adauga spanacul, orezul spalat si ciupercile. Se calesc toate cateva minute, iar apoi se iau de pe foc si, cand s-au racit, se pune oul si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii, care se pun apoi la fiert intr-un vas in care s-a calit cealalta ceapa cu putin ulei, cu doua linguri cu bulion si un pahar cu apa. Se adauga foaia de dafin, sarea si piperul si se da totul la cuptor. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se servesc cu smantana.

PREPARATE DULCI


NEGRESA CU GEM
INGREDIENTE:
un ou ,o cana cu zahar ,o cana cu ulei ,o cana cu lapte ,doua cani cu faina ,o lingura cu bicarbonat ,3 linguri cu gem ,3 linguri cu cacao ,glazura de ciocolata ,fulgi de cocos

MOD DE PREPARARE
Se freaca oul cu zaharul, se adauga uleiul, laptele si gemul. Se amesteca 20 de minute. Se adauga cacaua, bicarbonatul si faina. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc potrivit. Se taie cand este rece.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Dupa preferinta, se unge cu glazura de ciocolata si se presara cu fulgi de cocos.
PRAJITURA CU NUCA
BLATUL:
3 galbenusuri ,5 albusuri ,3 linguri cu faina ,doua linguri cu cacao ,un pahar cu zahar ,un plic praf de copt
CREMA: 200 g unt ,doua galbenusuri ,3 pachete zahar vanilinat ,150 g zahar pudra ,trei pahare cu nuci macinate

MOD DE PREPARARE
Tava pentru prajitura se unge cu unt si se tapeteaza cu o parte din nucile macinate. Pentru blat se bat albusurile cu zaharul, se pun galbenusurile, cacaua, faina si praful de copt. Se toarna peste nuci si se da la cuptor.
Pentru crema se freaca untul cu cele doua galbenusuri crude, cu zaharul vanilinat si zaharul pudra si cu restul de nuci, pana se obtine o crema spumoasa. Blatul se scoate si se lasa la racit, dupa care se intoarce cu partea cu nucile in sus. Se taie in doua si se umple cu crema.

BAUTURA:
Suc de portocale

SFAT
Se pudreaza cu zahar pudra.
BULGARI CU NUCA DE COCOS
INGREDIENTE:
250 g margarina ,75 g zahar pudra ,o punga fulgi nuca de cocos ,500 g lapte praf ,stafide sau alune ,ciocolata rasa

MOD DE PREPARARE
Se freaca margarina cu zaharul si cu laptele praf pana cand se obtine o compozitie buna de modelat. Se ia cu lingurita din amestecul obtinut, se pune in mijloc o stafida sau o aluna, se fac bilute si se dau prin fulgi de nuca cocos.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Se pot da si prin ciocolata rasa.
CREMA DE KIWI
INGREDIENTE:
400 g kiwi ,100 g zahar pudra ,suc de lamaie ,250 ml de apa ,250 ml smantana

MOD DE PREPARARE
O parte din fructele de kiwi se curata si se taie rondele. Celelalte fructe se paseaza si se amesteca cu zaharul pudra si cu sucul de lamaie. Se adauga apoi smantana, apa si se amesteca bine.

BAUTURA:
Lichior de kiwi

SFAT
Se orneaza cu rondele de kiwi.
Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   bautura,   lămăie,   pătrunjel,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   roşii,   ardei,   făină,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   cuptor,   fiert,   amesteca,   smantana,   marunt,   presara,   telina,   bucati,   tocata,   incins,   preparare,   calesc,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...
Serviciul de email marketing furnizat de