x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calatorie de Sfantul Nicolae

Calatorie de Sfantul Nicolae

de Mara Raducanu    |    30 Noi 2005   •   00:00
Calatorie de Sfantul Nicolae
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Venirea Sfantului Nicolae este poate cea mai buna si inteligenta reteta pentru cumintirea micutilor. Iar acest lucru nu se intampla doar in tara noastra.
Dimpotriva, aproape peste tot prin lume, pe unde trece mosul, se simte din plin bucuria primelor daruri, iar in atmosfera pluteste un aer cald de sarbatoare. Asa ca astazi, in obisnuita noastra calatorie gastronomica, vom incerca sa descoperim ce reprezinta Mos Nicolae in viata altor popoare, cum este sarbatorit si intampinat acesta.

BUCURIE SI TRADITIE. Sa aruncam o privire in provincia Alsace. Aici, venirea mosului nu trece sub nici o forma neobservata, in special de catre copii. La 6 decembrie, insotit de magarusul sau, Hans Trapp sau Rupelz, acesta imparte, conform traditiei, daruri micutilor cuminti si ascultatori.

In Belgia, in regiunea Verviers, copiii isi pregatesc cele mai frumoase ghetute, asezandu-le cat mai strategic (de obicei, langa semineu) pentru ca mosul sa le observe de cum intra in casa. Si, pentru a dovedi cat de importanta este sarbatoarea, conform traditiei, belgienii impart figurine din legume, ciocolata, mandarine, portocale, toate purtand chipul mosului.

La Luxemburg, Sfantul isi face intrarea intr-o caruta trasa de cai. El strabate intreg orasul cu tolba plina, oferind dulciuri (ciocolata, bomboane, prajituri, portocale, mere, nuci) si cadouri copiilor care-l asteapta entuziasmati.

Nici germanii nu se lasa mai prejos cand este vorba de sosirea mosului. Acesta coboara insotit de renul sau dintr-o sanie, carand in spate un sac plin cu bunatati, dar si cu un bat pentru cei neascultatori. La danezi, cel care aduce daruri este purtat ca in povesti de reni. Pentru a-l impresiona pe Mos Nicolae copiii il intampina cu o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de reni, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. In legatura cu aceasta sarbatoare, polonezii considera ca darurile vin din stele, in timp ce ungurii spun ca ele ar fi aduse de ingeri.

Considerat patronul spiritual al tinerilor si al copiilor, Sfantul Nicolae ramane, conform numeroaselor legende, un protector al celor care au nevoie de speranta, incredere si sprijin.

POVESTEA MOSULUI


Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethleem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost arhiepiscop de Myra, recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti (era copil inca) a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.
×
Subiecte în articol: nicolae sfăntul sfăntul nicolae