x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calea regala a vinului

Calea regala a vinului

de Tudor Cires    |    08 Noi 2006   •   00:00
Calea regala a vinului
GEOGRAFIILE VINULUI / BALCIC, BULGARIA
Am fost intotdeauna intrigat de romanii care, gonind spre litoralul bulgaresc, omit sa poposeasca la Balcic, inainte de a ajunge la Varna, Albena ori Nessebar; pentru ca, dincolo de a fi o simpla destinatie de vacanta, Balcicul reprezinta un reper al romanitatii, nu mai putin semnificativ ca Branul sau ca Pelesul.

Inaugurat in 1924 pe Litoralul Marii Negre, in locul supranumit "Coasta de Argint", Castelul Reginei Maria a Romaniei a concentrat, in scurta perioada cand Romania a stapanit Cadrilaterul, intreaga energie a satului tataresc transformat, in scurt timp, in leagan al artelor si in pilda de civilizatie.

PREFERINTELE REGINEI MARIA

Chiar si azi, localnicii vorbesc cu respect despre perioada romaneasca, despre familia regala, in special despre Regina Maria, pe care o numeau "sultana". O vizita la castel nu poate fi facuta in graba. In afara obiectivelor oficiale, exista spatii si semne a caror poveste se cere depanata pe indelete.

Intre cele 12 cladiri principale, "Vila Printului Nicolae", cel mai mic dintre fiii Reginei Maria, ne-a atras atentia printr-un amanunt. Ea adaposteste astazi o interesanta expozitie de vinuri si o incapere pentru degustari. Ideea acestei metamorfoze apartine Annei Koleva, o tanara fascinata de personalitatea Reginei Maria si de istoria familiei regale a Romaniei. Ea a luat si initiativa restaurarii domeniului viticol al Reginei, care cuprindea vii, livezi de migdali si de rodii.

Se stie ca vinul preferat al Reginei era "Tamianka", facut dintr-un soi de struguri dulci, dar ii placeau si soiurile ceasla, bulgar ori mardaghios, band, cu egala bucurie, sampanie si pelin. Vila Printului Nicolae va fi fost "cuibul" in care s-au consumat seri de familie in care Regina invita la ceai si in care administratorul Carol Gutman supraveghea ca masa sa fie servita la ore exacte.

COLECTIE DE VINURI

In camera colectiilor de vinuri, unde am descoperit cu surprindere si o selectie romaneasca, se afla sute de sticle; cele mai multe sunt bulgaresti si reprezinta centre de vinificatie precum Asenovgrad, Ruse, Euxinograd, Plovdiv. Sunt vinuri Mavrud (rosu sec), Danube Prista (rosu sec), Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, alaturi de care stau vinurile produse de Anna Koleva sub eticheta "Queen’s Winery House".

Ultimul proiect al vinificatoarei este dedicat familiei domnitoare a Romaniei. Astfel, copiii Reginei - Ileana, Elisabeta, Marioara, Mircea - dau denumirea cate unui cupaj realizat de "Queen’s Winery House".

Simbol romanesc
Bulgarii au exploatat destul de bine Castelul Reginei Maria, transformand unele spatii administrative in restaurant, ceainarie, magazin de antichitati sau in colectie de vinuri. E uimitor ca regimul comunist n-a distrus acest simbol al monarhiei romane.
Vinul de gheata
Intre vinurile degustate de noi la Vila Printului Nicolae s-a numarat si un "Snow Wine", rosu-sec, cules iarna, cand strugurii ramasi pe butuci ingheata. Ciorchinii sunt culesi dimineata devreme, inainte sa transpire la atingerea razelor solare.

Inconjurata de tablouri cu Balcicul de altadata, de antichitati si de vinuri de colectie, Anna Koleva traieste experienta dubla a muzeografului si a vinificatorului
×
Subiecte în articol: reginei