x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Camara cu muraturi

Camara cu muraturi

24 Sep 2004   •   00:00

Pentru ca este sezonul muraturilor, va prezentam cateva retete traditionale pentru conservarea legumelor si a fructelor, care va vor ajuta sa va umpleti camara cu bunatati.

OANA ANTONESCU

Fie ca este vorba de muraturi in saramura sau in otet, sfatul pe care ni-l da Paula Duta, bucatar la "Terasa Doamnei", este sa pastram borcanele in spatii racoroase, dar in acelasi timp ferite de inghet.

Castravetii in saramura se prepara cu o lingura de sare pentru fiecare litru de apa folosit. La fel si conservantul: cate un plic pentru fiecare litru. Se fierbe in clocot si se adauga graunti de usturoi, hrean (5-6 radacini), flori de marar uscat, foi de dafin si piper. Se aseaza castravetii in borcan si apoi se adauga compozitia. Deasupra castravetilor se pun flori de marar din abundenta, care trebuie presate bine, iar borcanul se leaga foarte bine pentru ca pe timpul iernii sa nu prinda floare.

DULCE. Gogosarii se mureaza in otet. Pentru fiecare litru de otet se adauga doi litri de apa si o lingura de sare la fiecare 3 litri de compozitie. Se fierbe in clocot si se adauga apoi un borcan de miere (500gr) care se va dizolva in apa fierbinte. In borcanul cu gogosari se adauga conopida, multe frunze de telina si morcovi, taiati in forme cat mai atractive: stelute, cubulete, rondele, floricele care dau borcanului un aspect deosebit.

Pepenele combinat cu gogonele se prepara in saramura, ca si castravetii. Pepenii trebuie sa fie insa foarte mici si cruzi. Mai aveti nevoie si de vinete, gogosari pentru decor, morcovi taiati in diferite forme si multe frunze de telina.

FRUCTE IN OTET

Preparate dupa o reteta mai deosebita fata de cele stiute de majoritatea gospodinelor, muraturile de fructe asortate sunt foarte gustoase. Foarte important de stiut este, ca spre deosebire de legume, ele nu se pastreaza bine la caldura. Fructele trebuie sa fie mai tari pentru ca se inmoaie foarte repede. Pentru un borcan cu muraturi de fructe asortate aveti nevoie de mere, pere, struguri (albi si negri), prune si piersici si 5-6 radacini de hrean, care mentin muraturile in timp.

Nelipsite sunt si frunzele de telina si telina intreaga, care se taie rondele pentru un aspect frumos. Saramura se prepara din apa, otet, sare (1 litru de otet la 2 litri de apa si cate o lingura de sare pentru fiecare 3 litri de compozitie) si se adauga apoi peste fructele asezate in borcan. Fructele enumerate mai sus se pot pune la murat si separat, dar sunt mult mai aspectuoase cand sunt combinate. Pe langa gust, foarte important este aspectul muraturilor de fructe. "Modul in care se taie si se asaza in borcan, fie ca este vorba de fructe, fie de legume, spune foarte multe despre gospodina care le prepara", este de parere Paula Duta, de la "Terasa Doamnei".

×
Subiecte în articol: gastronomie