Pentru ca este sezonul muraturilor, va prezentam cateva retete traditionale pentru conservarea legumelor si a fructelor, care va vor ajuta sa va umpleti camara cu bunatati.
OANA ANTONESCU
Fie ca este vorba de muraturi in saramura sau in otet, sfatul pe care ni-l da Paula Duta, bucatar la "Terasa Doamnei", este sa pastram borcanele in spatii racoroase, dar in acelasi timp ferite de inghet.
FRUCTE IN OTET
Preparate dupa o reteta mai deosebita fata de cele stiute de majoritatea gospodinelor, muraturile de fructe asortate sunt foarte gustoase. Foarte important de stiut este, ca spre deosebire de legume, ele nu se pastreaza bine la caldura. Fructele trebuie sa fie mai tari pentru ca se inmoaie foarte repede. Pentru un borcan cu muraturi de fructe asortate aveti nevoie de mere, pere, struguri (albi si negri), prune si piersici si 5-6 radacini de hrean, care mentin muraturile in timp. Nelipsite sunt si frunzele de telina si telina intreaga, care se taie rondele pentru un aspect frumos. Saramura se prepara din apa, otet, sare (1 litru de otet la 2 litri de apa si cate o lingura de sare pentru fiecare 3 litri de compozitie) si se adauga apoi peste fructele asezate in borcan. Fructele enumerate mai sus se pot pune la murat si separat, dar sunt mult mai aspectuoase cand sunt combinate. Pe langa gust, foarte important este aspectul muraturilor de fructe. "Modul in care se taie si se asaza in borcan, fie ca este vorba de fructe, fie de legume, spune foarte multe despre gospodina care le prepara", este de parere Paula Duta, de la "Terasa Doamnei".