Lume multă, câtă frunză, câtă iarbă, şi-a dat întâlnire în zilele de 10, 11 şi 12 septembrie la Cluj-Napoca. Motivul? Ediţia a VIII-a a Campionatului de Gătit în Aer Liber.
Zeci de bucătari amatori şi profesionişti au demonstrat la Cluj că mâncarea gătită cu ingrediente naturale şi la aer curat este mult mai gustoasă şi sănătoasă. Preparatele gătite sută la sută natural, focul de lemne, aerul curat şi vinurile bune, aduse de cei mai renumiţi somelieri, au fost ingredientele unui campionat gastronomic reuşit.
NOUTĂŢI DE COMPETIŢIE
Neobosiţii organizatori de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Iulia Drăguţ şi Radu Zărnescu, au reuşit, ca de fiecare dată, să atingă perfecţiunea. "Campionatul de la etapă la etapă s-a îmbunătăţit, oameni din medii socio-culturale diferite vin şi comunică timp de trei zile prin limbajul mâncării. Vorbim aici despre bucuria de a găti, de a degusta şi de a fi împreună. Noutăţile ediţiei sunt: Meniul Păcii, un proiect promovat de nouă bucătari din Israel. Eu încurajez foarte mult acest proiect, pentru că mi se pare extraordinar. Ei îşi propun să arate lumii cum să folosească cuţitul: ca ustensilă în bucătărie, şi nu ca să ucizi.
S-au alăturat pregătirii meniului bucătari români şi maghiari, fapt pentru care mesajul pe care-l transmit chefii din Israel va deveni mai puternic. De asemenea, avem recordul mondial cu cei 210 pui prăjiţi într-o tigaie de 15 metri pătraţi, primul record certificat de World Records Academy din Cluj. Noi suntem la al treilea record: primul a fost cea mai mare omletă ţărănească din lume, al doilea cel mai mare ou îmbrăcat în zahăr. Evenimentul acesta nu ar fi devenit aşa de puternic dacă nu am fi avut sprijinul unor oameni inimoşi care au înţeles foarte bine ce am vrut. Ne-am gândit şi la copii. Două actriţe de la Teatrul Ion Creangă vor crea momente artistice deosebite, pentru că acest eveniment se vrea a fi unul pentru toată familia, de la copii până la bunici. Viitorul eveniment va fi şi mai complex în Bucureşti în luna mai, dar nu voi divulga nimic încă", ne-a declarat dr Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.
JURIU DE ELITĂ
Vestea Campionatului de Gătit în Aer Liber a trecut dincolo de graniţele ţării. Dovadă stând echipele de bucătari ce vin din străinătate, dar şi juriul care a fost de fiecare dată compus din bucătari români şi străini. La etapa Cluj-Napoca, preşedintele juriului a fost Lady chef a României, Cornelia Ghişoi, "cea mai puternică femeie din gastronomia românească". Alături de ea din juriu au mai făcut parte Gheorghe Vătafu, Nagy Alexandru, Hai Schwartz (Israel), Jyrji Yli Uotila (Finlanda), Genady Manusis (Israel), Sarkis Yaboubian (Israel), Maria Burtea (Jurnalul Naţional), Victor Melian (TVR) şi Roxana Iliescu (B1 TV).
SUCCES
Şi nu în ultimul rând, gazda evenimentului a fost, ca de fiecare dată, neobositul chef Antonio Passarelli. "Ideea campionatului de gătit e foarte bună. Dar ştii cum e aici în România, fiecare vrea să se simtă patron şi că posedă ceva. Nu prea există ideea de cooperare, în străinătate aşa merg lucrurile, oamenii cooperează ca să realizeze lucruri frumoase. Aşa s-a întâmplat şi cu Campionatul de Gătit. Iuliei şi lui Radu le-a venit o idee foarte bună, au început să o creioneze cu foarte mulţi parteneri, apoi partenerii s-au gândit: «de ce să nu-l fac şi eu?», şi în acest fel s-a distrus ideea de a coopera pentru a face ceva frumos. Din fericire, Iulia şi Radu (adică ACEEA - Asociaţia Culturală Euro-Est Alternativ) sunt destul de puternici şi merg înainte cu proiectul ăsta, dar problema apare atunci când ai atâta lume care îţi dă în cap. Nu am nici o remuşcare să spun că lumea aici în România este foarte egoistă, oportunistă şi extrem de invidioasă şi fiecare se gândeşte numai la buzunarul lui. Şi pot spune că ediţia de faţă a fost puţin boicotată. Şi nu, nu îţi pot da nume. Dar eu mă bucur că a ieşit la fel de bine şi că există interes mult din partea oamenilor pentru Campionatul de Gătit în Aer Liber", ne-a spus Antonio.
RECORD MONDIAL
Acesta a fost stabilit de o echipă de 20 de bucătari, coordonată de Tibi Kiss Budai, de la Spritz Cafe din Cluj. Tava de inox în care au fost preparaţi cei 210 pui, porţionaţi în 840 de bucăţi, a avut 15 metri pătraţi şi a fost comandată special în Bulgaria. "Recordul mondial la prăjit pui a fost stabilit de o echipă de 20 de bucătari. După certificarea recordului de World Records Academy din Cluj, cele 840 de porţii de pui au fost oferite spre degustare publicului care a asistat la manifestare. Până acum nu a mai fost un astfel de record în lume, noi am dat tonul", a spus coordonatorul proiectului, Radu Zărnescu, de la ACEEA.
GUSTURI ALESE
Timp de trei zile Clujul a fost capitala savorilor. Vizitatorii care s-au aflat în acele zile în zona Polus Center au putut degusta preparatele unor maeştri precum Mircea Groza componentul echipei "Nişte ţărani", din Sălaj. Dintre cele 13 reţete antice gătite, au ocupat locul întâi la secţiunea creaţie cu tocăniţa de fudulii cu creste de cocoş. La prepararea mâncării au folosit plante culese de la Castrul roman de la Porolissum, din vecinătatea Zalăului. Şi vinul care a însoţit delicatesa a fost tot din bucătăria romană el având în componenţă miere, mentă, busuioc, curmale macerate, dar şI alte mirodenii.