x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Semințele de cânepă, o sursă importantă de proteine

Semințele de cânepă, o sursă importantă de proteine

de Andreea Tiron    |    21 Mai 2024   •   10:15
Semințele de cânepă, o sursă importantă de proteine
Sursa foto: Pixabay.com

Deși au devenit populare abia recent în Occident, semințele de cânepă sunt incluse de secole în alimentația altor culturi. Micul miez alb din sămânța de cânepă este incredibil de hrănitor și bogat în grăsimi sănătoase, proteine și minerale.

În mod natural fără gust, sau cu o vagă aromă de semințe de floarea-soarelui, dar cu o textură mult mai blândă, odată prăjite semințele de cânepă capătă o aromă plăcută de nucă.

Potrivit cumvaplace.ro, semințele de cânepă pot fi consumate crude, fierte sau prăjite. Uleiul lor este, de asemenea, foarte sănătos și a fost folosit ca aliment și medicament în China de cel puțin 3.000 de ani. Aici, însă, nu numai că planta era folosită pentru hrană, dar vechii chinezi foloseau tulpinile pentru materiale de construcție. De asemenea, au făcut haine și încălțăminte din fire de cânepă, mult înainte de apariția bumbacului. 

Pe la 1500 era noastră, cânepa era o plantă familiară și în Europa, iar Henric al VIII-lea insista pentru cultivarea acesteia, mai ales pentru că planta putea fi trasă în fire și folosită ca sursă principală de îmbrăcăminte.

Semințele de cânepă conțin însă peste 30% grăsimi, fiind bogate în doi acizi grași esențiali – omega-6 și omega-3. În același timp, însă, sunt o sursă excelentă de proteine, deoarece peste 25% din caloriile lor totale provin din proteine de înaltă calitate. Asta înseamnă chiar mai mult decât semințele de chia, ale căror calorii sunt de 16-18% proteine.

Semințele de cânepă sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E și minerale, precum fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.

Cum mâncăm semințele de cânepă?

  • Cu lingurița, crude, ca o gustare
  • Amestecate în smoothie
  • Presărate peste cereale, în salate, cu iaurt sau chiar fulgi de ovăz
  • Cele decorticate pot înlocui pesmetul pentru paneul de pui sau pește
  • Amestecate cu apă și lăsate peste noapte, devin o băutură delicioasă
  • Măcinate, pot fi folosite drept condiment
  • Semințele de cânepă prăjite pot fi consumate ca floricele

Cum folosim uleiul din semințe de cânepă

  • Adăugați-l la smoothie
  • Luați doar o lingură de două ori pe zi ca supliment alimentar
  • Adăugați-l la făina de ovăz, la biscuiți sau alte aluaturi
  • Dressing pentru salată
  • Poate fi folosit pentru a face tofu
  • Tratament pentru ten

×
Subiecte în articol: semințe de cânepă proteine minerale