x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carne de post cu mujdei

0
Autor: Simona Chiriac 14 Dec 2004 - 00:00
 FAST FOOD
Zilele trecute am fost invitata la ziua unei prietene. Muzica buna, prieteni si mai buni, dar mancarea ce se lafaia pe mese iti facea cu ochiul si te ruga atat de gales: Mananca-ma! Nu stiai spre ce sa te indrepti mai intai: spre sandvisurile (cu pateu, salam sau branza), spre muntii de snitele aurii, spre bolurile cu sosuri atat de savant condimentate, sau spre prajituri ...  

Cum nu prea tinusem post pana atunci, n-am avut nici o retinere in ceea ce priveste meniul. Totul era gustos si incepusem sa ma intreb daca ma voi putea opri din mancat intr-un timp rezonabil. Pe de alta parte, nu puteam lasa sa se strice bunatatea de mancare. M-am uitat in jur si am vazut ca nu ma prea deosebeam de ceilalti, cel putin din acest punct de vedere. Toti aveau farfuriile pline cu toate alimentele interzise in aceasta perioada. In capusorul meu a aparut primul semn de intrebare. Chiar nu se mai tine post in ziua de astazi? Tocmai eram pe punctul de a-mi exprima dilema, cand cineva ma intreaba ce parere am despre produsele din soia. Nu am stat prea mult pe ganduri cand i-am raspuns ca nu-i inteleg pe toti cei care se amagesc cu niste boabe insipide in loc de carne. Ce inseamna carne de soia? Praf in ochi. Nimic nu poate egala gustul unei fripturi pe gratar, cu mult mujdei de usturoi. Mai mult decat atat, imi plac prea mult lucrurile adevarate pentru a le inlocui cu niste iluzii. Am vazut eu ca s-a uitat ciudat la mine si m-a ocolit apoi toata seara. M-am gandit ca nu prea e intreg la minte si nu merita sa analizez prea mult situatia creata. Ca atare, am continuat sa mananc.  

Ironia sortii a facut sa aflu, peste putin timp, ca toata mancarea pe care o savurasem pana atunci era pe baza de soia. Stiti voi, boabele acelea insipide (dar atat de gustoase insa, fie vorba intre noi). Prin urmare, vrand-nevrand, a trebuit sa-mi reconsider atitudinea. Ce conteaza din ce e facuta mancarea, atata timp cat e gustoasa! Cine stie, poate voi ajunge sa-mi placa si melcii, scoicile sau caracatitele. Tot ce-i posibil, caci vor mai fi si alte petreceri..  

Daca tinem cont ca are un efect regenerator pentru celule, regleaza tranzitul intestinal si este indicata in caz de obezitate, hipertensiune arteriala sau boli cardiace, atunci cu siguranta soia este un aliment minune.  

Asa ca, daca doriti sa preparati o mancare gustoasa (sa te lingi pe degete nu alta), dar si sanatoasa, folositi cu incredere soia. S-ar putea chiar sa nu mai renuntati la ea. .


 
TOCANITA DE SOIA
  • INGREDIENTE: 3 cepe si 2 ardei verzi taiati marunt, 5 catei de usturoi pisati, 300 gr boabe de soia fierte, o lingurita miere, o cutie de rosii in bulion, condimente (cimbru, piper, dafin, busuioc), patrunjel, marar, sare, ulei.  
    PREPARARE: Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa, apoi ardeii. Se adauga rosiile, bulionul, boabele de soia si o cana din zeama in care au fiert. Se lasa sa fiarba, adaugandu-se si condimentele, zarzavatul, mierea si usturoiul pisat. Dupa ce lichidul a scazut, se poate lua cratita de pe foc. In putina apa si ulei se calesc: ceapa, ardeiul si usturoiul. Tocanita e mult mai gustoasa daca se serveste alaturi de muraturi.  

    OREZ CU SOS DE SOIA
  • INGREDIENTE: 250 de gr orez, 2 oua, 100 gr margarina, sos de soia.  
    PREPARARE: Orezul se pune la fiert intr-o oala cu apa, iar, pentru a nu se lipi, se toarna cateva picaturi de ulei. Dupa ce a fiert se scurge foarte bine. Separat se topeste, la foc mediu, o treime din cantitatea de unt intr-o tigaie. Cele doua oua se bat foarte bine, adaugandu-se si doua linguri de apa si o lingurita de sos de soia. Cand margarina este foarte bine incinsa, se rastoarna ouale batute si se stropeste iar amestecul cu un pic de sos de soia. Dupa ce s-a format in tigaie omleta, se rastoarna orezul si apoi restul de unt. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Este o excelenta garnitura pentru fripturi sau mancaruri cu carne.  

    MUSACA DE CARTOFI CU SOIA
  • INGREDIENTE: 1 kg de cartofi, 3 cepe, patrunjel, 300 gr soia granulata, margarina, sare, 50 ml lapte de soia.  
    PREPARARE: Intr-o oala se pun cartofii la fiert, dupa ce au fost curatati de coaja si taiati bucatele. Pentru a iesi foarte gustosi, este bine ca stratul de apa sa-i depaseasca doar cu un deget. Se adauga si cateva picaturi de ulei pentru a nu se lipi. Dupa ce au fiert, se sfarama foarte bine (ca la piure) si se adauga margarina si laptele de soia. Separat se inmoaie soia granulata cam o jumatate de ora in apa calda. Intr-o tigaie se calesc ceapa, soia, patrunjelul impreuna cu condimente (sare, piper, cimbru). Intr-un vas jena se pune un strat de pasta de cartofi, iar deasupra soia preparata. Se da la cuptor si poate fi servita cu un sos de rosii deasupra sau cu muraturi.
  • Citeşte mai multe despre:   soia

     



    Mai multe titluri din categorie

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

    O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
    Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

     Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
    Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

    Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
    Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

    Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
    Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

    3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
    Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

    Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
    Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

    Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
    Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

    Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
    Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

    (P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
    Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

    Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
    Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

    Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
    Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

    (P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
    O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

    Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
    Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

    X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

    X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
    X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

    Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

    Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
    Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...
    Serviciul de email marketing furnizat de