x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Carnea de rață, densă și plină de nutrienți. Cum se gătește?

Carnea de rață, densă și plină de nutrienți. Cum se gătește?

de Andreea Tiron    |    19 Sep 2023   •   09:15
Carnea de rață, densă și plină de nutrienți. Cum se gătește?
Sursa foto: Hepta

Carnea de rață a apărut tot mai des, în anii din urmă, în supermarketuri, iar în piețele mari, care au și hală de carne, se găsește destul de des alături de curci și alte păsări de curte. Dar de ce am schimba puiul pe rață?

Potrivit cumvaplace.ro, carnea de rață este adesea blamată pentru conținutul ridicat de grăsimi, însă a fi atenți la grăsimile pe care le consumăm și a le elimina complet sunt lucruri total diferite. Fără grăsimi, celulele noastre nervoase nu funcționează cum trebuie. Cu alte cuvinte, grăsimile ”bune” sunt necesare pentru crearea de noi reţele neuronale care determină inteligenţa, capacitatea de creaţie, concentrarea. Iar carnea de rață este, de asemenea, o sursă foarte bună de seleniu (un puternic antioxidant), vitamina D, omega-3 și omega-6, adică exact acele grăsimi pe care le căutăm pentru organism. 

Dar așa cum nici pește gras nu este recomandat să mâncăm zilnic, la fel nu este cea mai bună idee să mâncăm o rață în fiecare zi. Ca în orice situație de viață, echilibrul și măsura sunt cuvinte de ordine.

Pe lângă conținutul de grăsimi, carnea de rață are și o mulțime de proteine care susțin sațietatea, masa musculară, repararea musculară, stimulează metabolismul, scad tensiunea arterială și ne ajută să ne menținem în formă pe măsură ce îmbătrânim.

Carnea de rață apare listată în dieta ketogenă, însă trebuie subliniat că are mai multe calorii decât puiul, aproape 400 de calorii, la suta de grame, adică mai mult decât dublu față de pui. În plus, anumite metode de gătit pot modifica numărul de grăsimi saturate și vitamine. Ca urmare, surplusul de grăsime de pe rață, vizibil, trebuie eliminat și folosit, eventual, pentru gătirea acesteia. Cea mai multă grăsime este în piele și în pulpe, așadar pieptul de rață este o alegere potrivită pentru cei foarte atenți la cantitatea de grăsime consumată.

Cum se gătește carnea de rață

  • are o aromă bogată și puternică, asemănătoare cu carnea mai închisă la culoare de la pui sau curcan, dar este de fapt mai apropiată ca aromă de carnea roșie și are o textură și un aspect mai asemănător cu aceasta.
  • Se poate găti întreagă, la cuptor, doar cu sare și mirodenii, fără adaos de grăsime, unde se topește cea mai mare parte a propriei grăsimi, care ulterior se scurge. Sau cu varză, tot la cuptor, e o delicatesă.
  • Piept de rață la tigaie, gătit pe partea cu piele, pe care întâi o crestăm cu vârful cuțitului, presărăm sare, apoi o așezăm pe tigaia încinsă, de preferat din fontă.
  • Și pulpele de rață pot fi gătite asemănător, nici acestea nu au nevoie de grăsime, vor lăsa foarte multă, și e de preferat ca aceasta să se scurgă înainte de a fi servite
  • Celebrul confit de rață franțuzesc se prepară din pulpe de rață gătite lent, acoperite, la cuptor.
  • Ficatul de rață se prăjește ușor și se mănâncă cu dulceață de fructe de pădure pe pâine cu condimente, în varianta franțuzească. Atenție, însă, are o grămadă de grăsime și teribil de multe calorii. Dar o dată pe an nu poate fi chiar atât de periculos.
  • Carnea de rață se potrivește deosebit de bine cu fructele și legumele care au o dulceață naturală: cireșe, rodii, portocale și caise, precum și cu dovleac și cartofii dulci. 
  • Un sos perfect pentru carnea de rață este din ceapă roșie caramelizată și gătită cu vin roșu, apoi scăzută. Echilibrează perfect pulpele de rață prăjite.
  • Pieptul de rață este o delicatesă numai bună pentru un sos de portocale scăzut, cu vin Porto sau Sherry. 
  • Celebra rețetă de rață cu portocale se gătește umplută cu portocale și morcovi, cu coajă rasă de portocală (netratată) presărată în crestăturile făcute pe pielea groasă și cu sos din zeamă de portocală cu ceapă, lichior de portocale, de preferat Cointreau, vin roșu și marmeladă de portocale

×
Subiecte în articol: carne de rață grasimi nutrienti preparare