x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Carte la nisip

Carte la nisip

de Tudor Cires    |    30 Aug 2006   •   00:00
Carte la nisip
CULTURA SI PIPER
Ca orice capitala (incluzandu-le, fireste, si pe cele ale verii turistice maritime), Mangalia are viata de noapte. La ceasurile tarzii, poti comanda o portie de mancare, poti asista la un spectacol pe plaja sau poti citi o carte la targul deschis aproape non-stop, in centrul orasului. Responsabil de munca cu cartea e Gheorghe Todor, cel care ar deschide o expozitie si pe valul marii… daca nu i s-ar umezi copertile! La drept vorbind, cam asa a inceput el sa vanda carte in Mangalia: organizand prima expozitie "la nisip". Curand, a constatat ca romanului ii place lectura, mai ales daca cineva ii pune cartea in mana.

OASPETII TARGULUI. Anul acesta, Gheorghe Todor a profitat de Festivalul Callatis, care a strans mai multa lume ca de obicei, si a adus la Mangalia toate best-seller-urile de pe piata romaneasca si mondiala. Surprinzator chiar si pentru el, cartea care s-a vandut cel mai bine a fost "Ghidul nesimtitului" de Radu Paraschivescu. "A trebuit sa-i organizez patru lansari intr-o saptamana!" Pragul librariei sale in aer liber a mai fost trecut de Alex Stefanescu, autorul unei controversate, dar sublime "Istorii a Literaturi Romane" si Ion Cucu, fotograful "Istoriei Literaturii Romane Contemporane, de la 1941 pana azi". Intre VIP-urile care l-au vizitat, Gheorghe Todor nu uita sa-i aminteasca pe actorul si poetul Evgheni Evtusenko, pe Dumitru Popescu - revenit, pentru scurt timp, din Statele Unite ale Americii - , pe Mircea Cartarescu, Mircea Dinescu si Ana Blandiana.

PRIETENIE. Cand l-am intalnit noi, la Mangalia, Gheorghe Todor era in compania invitatului sau, Mihai Pinzaru - PIM, care creiona, gratis, portrete, la cerere. Ne-a spus ca ii leaga o mare si frumoasa prietenie. Desi Pim locuieste la Suceava - i se mai spune, intre prieteni, si "Printul Bucovinei" - de vreo 7 ani marea si Mangalia reusesc sa-i adune intr-un loc comun. El l-a convins pe maestrul PIM sa deschida, la Mangalia, o expozitie de grafica dedicata lui Nichita Stanescu. Acum, aceasta expozitie e gata sa incapa intr-o carte al carei proiect e asteptat, cum ni se spune, si de presedintele Traian Basescu, unul dintre vizitatorii de marca ai Targului de Carte de anul acesta.

CARICATURISTUL. PIM, la randul sau, ne-a marturisit ce il leaga de Mangalia: "Am venit prima data la Targul de Carte o data cu programul «Eclipsa», din 11 august 1999 si am descoperit aici niste prieteni exceptionali, care m-au adoptat in familia, in echipa lor. Lui Gheorghe Todor i-am spus: «Tu, Gigi, fara sa vrei, ai devenit un baron cultural al Mangaliei si al Litoralului. Ca sa poti organiza un targ de carte ca acesta trebuie sa ai multa dragoste, dar si… forta fizica, fiindca nu e un efort de ici, de colo». Lui si celor din jurul lui le amintesc in fiecare an principiul «Faceti bine cat puteti, cat inca nu s-a inventat binele care sa nu fie pedepsit!»"

PROIECTE. Gheorghe Todor este, deci, un inspirat. Atunci cand face proiecte, atunci cand isi alege prietenii. Zice ca e inspirat si in bucatarie, ca ii place sa gateasca si pretinde ca ar detine o reteta secreta a ciorbei de fasole cu ciolan de porc. Eu cred, totusi, ca stie, inainte de orice, sa faca targuri de carte. Are de gand ca, pana in 2010, sa transforme Mangalia in capitala europeana a cartii, tot asa cum Sibiul va fi, anul viitor, capitala culturala a Europei. Nutreste visul acesta de 15 ani, de cand a organizat, la Mangalia, primul targ privat de carte din Romania si din Europa de Est. Mai vrea, daca si norocul il va ajuta, sa duca la bun sfarsit proiectul intitulat "Romania Citeste".

Cand ne-am despartit, la Mangalia trecuse cu mult de miezul noptii. Prin luneta masinii, vedeam cum Targul de Carte al lui Gigi Todor stralucea, in mijlocul Mangaliei, ca farul din port si unul dintre gandurile care ma-ncolteau era daca am pus bine reteta secreta a borsului cu ciolan si fasole pe care reusisem s-o aflu dupa-nfocate rugaminti...

CU CARTILE… LA MASA

Da, iubeste cartile. Si-i place si bucataritul. De aici, ecuatia e simpla: e un iubitor de carti de bucate. Sta la masa cu ele… Sau cu autorii lor, dupa caz. Mi-a povestit cum cauta cartile rare - nu doar pentru a le vinde in librarie, ci si pentru a le avea in casa. "Mi-a luat ceva sa obtin un exemplar din «Carticica folositoare». Excelenta carte!", imi spune, aducand in discutie volumul editat anul trecut de Jurnalul National. I-ar placea ca la una dintre editiile viitoare ale targului de la Mangalia sa existe o sectiune dedicata cartilor de bucate. Si vechi, si noi. Cu lansari de carte, cu dezbateri… Pentru ca si gastronomia este o arta, nu-i asa? Iar a manca - sanatos, corect - e o stiinta care merita promovata.

CIORBA DE FASOLE CU CIOLAN AFUMAT

"Desfid pe oricine spune ca gateste mai bine ca mine ciorba de fasole cu ciolan afumat! Imi place sa gatesc, dar la felul asta de mancare sunt chiar campion!", imi spune Gigi Todor, in vreme ce sotia lui ma indeamna sa-i cer reteta. Si secretele. "Ehei, intai de toate trebuie sa stii ca exista niste timpi de preparare pe care numai eu ii stiu, asa ca nu ma tem ca o sa mi-o fure cineva si-o sa ma-ntreaca. Reteta ti-o dau, cum nu, dar secretele…"
Ii spun ca ma multumesc cu reteta si imi scot caietul si creionul.
Fasolea se pune la inmuiat cu o seara inainte. Se toaca marunt telina, morcovi, rosii. Se ia si-o rosie in bulion si se pun toate in mixer. In compozitia asta de legume se mai adauga sare, putin otet de mere si miere de albine si cateva corcoduse pisate si se lasa totul la macerat pentru doua-trei ore, ca sa prinda gust.

Ciolanul se pune la fiert impreuna cu fasolea. Se adauga sare si, cand e fasolea aproape fiarta, se pune in oala si compozitia de legume mixate. La final, in loc de bors eu obisnuiesc sa acresc cu corcoduse verzi (acre) si, pe gustul meu, mai adaug o lingura cu otet de mere si una cu otet din struguri, care nu au aceeasi tarie ca otetul obisnuit, ci, dimpotriva, dau si un fel de dulceata mancarii. Las sa dea in fiert, potrivesc de sare si adaug marar si patrunjel taiate marunt, iar in final tarhon murat. Oala se ia de pe foc si se lasa un ceas cu capacul pus, inainte de a se servi.
×
Subiecte în articol: carte mangalia todor