x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cartea cu prieteni: „Sănătatea are gust”

Cartea cu prieteni: „Sănătatea are gust”

de Simona Lazar    |    25 Oct 2011   •   21:00
Cartea cu prieteni: „Sănătatea are gust”

Despre prietenie si prieteni vorbim adeseori, dar cred ca niciodata nu ne-am gandit ca avem un prieten mai de nadejde decat oricare altul din jurul nostru si acela este: mancarea. Mai bine zis, daca stim cum sa mancam, ce sa mancam si cand sa mancam, putem sa aflam multe despre prietenie. Despre prietenia dintre sanatate si mancare, despre prietenia dintre om si alimente. Si pentru ca tocmai a asezat dinaintea celor infometati de cunoastere o carte cu un titlu sugestiv ? 'Sanatatea are gust' (Editura Curtea Veche) – am rugat-o pe dna dr Mihaela Bilic, cunoscut nutritionist, sa ne vorbeasca despre aceasta prietenie.

'Cred ca noi am facut din mancare si din tot ceea ce inseamna alimentatie o pro­blema, pe care am construit-o pe o fundatie care nu exista. Organismul nostru stie sa ceara ceea ce are nevoie, foamea, satietatea sunt lucruri pe care nu trebuie numai sa le acceptam, ci sa le exprimam. Am declansat un razboi acolo unde nu era nevoie de el si organismul si-a pierdut reperele si a transformat mancarea intr-un dusman, pentru ca ne-am adresat mancarii pentru cu totul alte probleme. Noi incercam sa umplem cu mancare goluri, cum ar fi tristetea, frustrarea, nerealizarile, intotdeauna ne indreptam spre mancare din punct de vedere emotional si nu realizam ca ea de fapt nu poate sa umple acel gol si nu ne poate rezolva o problema'.

Mancarea face parte din firescul vietii, 'mancarea aceea autentica, asa cum o faceau bunicele noastre', mai spune autoarea, care, pentru a-i sustine pledoaria, le-a adus la Bucuresti (si) pe bunicutele din Tara Fagarasului, 'sa le vedem cat sunt de autentice, sa le vedem ca pot sa bea un paharel de rachiu, ca pot sa danseze la 80 de ani, ca pot sa gateasca si sa mearga la coasa la varsta aceasta, tocmai pentru ca nu s-au indepartat niciodata de firesc'. Tanti Cornelia lu’ Moisoi, venita din satul fagarasean Mandra, s-a aliat Mihaelei Bilic, imbiindu-ne cu fasole batuta, zacusca si alte bunatati gatite dupa retetele stravechi, la un eveniment de lansare care a inceput luni, 24 octombrie, la Clubul Loft din Bu­cu­resti si continua si azi, pentru ca dureaza, ca nuntile din povesti, trei zile si trei nopti.

'In onoarea noii mele carti de bucate, intitulata «Sa­natatea are gust», am organizat o petrecere romaneasca, tocmai pentru a ne aminti de rolul pe care mancarea il are in viata noastra si de atmosfera in care trebuie sa se desfasoare ma­sa', spunea dr Mihaela Bilic. Pentru a-si uimi si mai mult oaspetii, autoarea a impartit locul pe sase sectiuni, cate una pentru fiecare dintre cele sase tipuri de alimentatie la care face referinta – masa in familie, la restaurant, la cantina, la colt de stra­da, serbarea campeneasca si... bu­cataria Raiului. 'In aceste sase ta­blouri, dincolo de alimentele care sunt prezente pe mese, am vrut de fapt sa recreez atmosfera, emotia, am­bianta – care conteaza mai mult decat ceea ce avem in farfurie.'

Avand 55 de capitole si patru sectiuni majore (prima – de la nastere la senectute, a doua dedicata persoanelor care vor sa-si imbu­natateasca performantele fizice sau intelectuale, a treia – despre alimentele-prietene, care ne pot ameliora starea de sanatate si cea de a patra despre slabiciunile noastre gurmande), 'Sanatatea are gust' este o carte de familie, prima de acest fel care a aparut la noi.
Sa mananci ca-n Rai sau despre ciocolata, mere si ispitele Evei

'Aici o sa zambiti, dar am primit doua mesaje diferite, neasteptate amandoua...', imi spune Mihaela Bilic, cand o intreb despre conceptul 'bucataria Raiului'. 'Am aflat ca ciocolata si boabele de cacao erau considerate de maiasi si de azteci ca fiind hrana zeilor. Si am primit apoi de la un drag prieten, care este preot si are doctoratul in religie, un mesaj care si pe mine m-a pus pe ganduri: in Rai, Evei i-a fost interzis marul si din cate bunatati trebuie ca exista acolo, ea marul acela l-a dorit. Statutul nostru de pacatosi, de muritori, se trage de la un mar interzis. Alaturand cele doua idei, as spune ca este esential nu numai sa nu ne interzicem man­caruri – pentru ca, iata, ca ele apoi devin dorite si ne invita sa pacatuim –, dar, atentie, savoarea si placerea venita din aliment trebuie nu numai permisa, trebuie degustata la maxim.' Trebuie doar masura in toate.

×
Subiecte în articol: carte mihaela bilic culinar