x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cartea cu prieteni: „Sănătatea are gust”

0
Autor: Simona Lazar 25 Oct 2011 - 21:00
Cartea cu prieteni: „Sănătatea are gust”

Despre prietenie si prieteni vorbim adeseori, dar cred ca niciodata nu ne-am gandit ca avem un prieten mai de nadejde decat oricare altul din jurul nostru si acela este: mancarea. Mai bine zis, daca stim cum sa mancam, ce sa mancam si cand sa mancam, putem sa aflam multe despre prietenie. Despre prietenia dintre sanatate si mancare, despre prietenia dintre om si alimente. Si pentru ca tocmai a asezat dinaintea celor infometati de cunoastere o carte cu un titlu sugestiv ? 'Sanatatea are gust' (Editura Curtea Veche) – am rugat-o pe dna dr Mihaela Bilic, cunoscut nutritionist, sa ne vorbeasca despre aceasta prietenie.

'Cred ca noi am facut din mancare si din tot ceea ce inseamna alimentatie o pro­blema, pe care am construit-o pe o fundatie care nu exista. Organismul nostru stie sa ceara ceea ce are nevoie, foamea, satietatea sunt lucruri pe care nu trebuie numai sa le acceptam, ci sa le exprimam. Am declansat un razboi acolo unde nu era nevoie de el si organismul si-a pierdut reperele si a transformat mancarea intr-un dusman, pentru ca ne-am adresat mancarii pentru cu totul alte probleme. Noi incercam sa umplem cu mancare goluri, cum ar fi tristetea, frustrarea, nerealizarile, intotdeauna ne indreptam spre mancare din punct de vedere emotional si nu realizam ca ea de fapt nu poate sa umple acel gol si nu ne poate rezolva o problema'.

Mancarea face parte din firescul vietii, 'mancarea aceea autentica, asa cum o faceau bunicele noastre', mai spune autoarea, care, pentru a-i sustine pledoaria, le-a adus la Bucuresti (si) pe bunicutele din Tara Fagarasului, 'sa le vedem cat sunt de autentice, sa le vedem ca pot sa bea un paharel de rachiu, ca pot sa danseze la 80 de ani, ca pot sa gateasca si sa mearga la coasa la varsta aceasta, tocmai pentru ca nu s-au indepartat niciodata de firesc'. Tanti Cornelia lu’ Moisoi, venita din satul fagarasean Mandra, s-a aliat Mihaelei Bilic, imbiindu-ne cu fasole batuta, zacusca si alte bunatati gatite dupa retetele stravechi, la un eveniment de lansare care a inceput luni, 24 octombrie, la Clubul Loft din Bu­cu­resti si continua si azi, pentru ca dureaza, ca nuntile din povesti, trei zile si trei nopti.

'In onoarea noii mele carti de bucate, intitulata «Sa­natatea are gust», am organizat o petrecere romaneasca, tocmai pentru a ne aminti de rolul pe care mancarea il are in viata noastra si de atmosfera in care trebuie sa se desfasoare ma­sa', spunea dr Mihaela Bilic. Pentru a-si uimi si mai mult oaspetii, autoarea a impartit locul pe sase sectiuni, cate una pentru fiecare dintre cele sase tipuri de alimentatie la care face referinta – masa in familie, la restaurant, la cantina, la colt de stra­da, serbarea campeneasca si... bu­cataria Raiului. 'In aceste sase ta­blouri, dincolo de alimentele care sunt prezente pe mese, am vrut de fapt sa recreez atmosfera, emotia, am­bianta – care conteaza mai mult decat ceea ce avem in farfurie.'

Avand 55 de capitole si patru sectiuni majore (prima – de la nastere la senectute, a doua dedicata persoanelor care vor sa-si imbu­natateasca performantele fizice sau intelectuale, a treia – despre alimentele-prietene, care ne pot ameliora starea de sanatate si cea de a patra despre slabiciunile noastre gurmande), 'Sanatatea are gust' este o carte de familie, prima de acest fel care a aparut la noi.
Sa mananci ca-n Rai sau despre ciocolata, mere si ispitele Evei

'Aici o sa zambiti, dar am primit doua mesaje diferite, neasteptate amandoua...', imi spune Mihaela Bilic, cand o intreb despre conceptul 'bucataria Raiului'. 'Am aflat ca ciocolata si boabele de cacao erau considerate de maiasi si de azteci ca fiind hrana zeilor. Si am primit apoi de la un drag prieten, care este preot si are doctoratul in religie, un mesaj care si pe mine m-a pus pe ganduri: in Rai, Evei i-a fost interzis marul si din cate bunatati trebuie ca exista acolo, ea marul acela l-a dorit. Statutul nostru de pacatosi, de muritori, se trage de la un mar interzis. Alaturand cele doua idei, as spune ca este esential nu numai sa nu ne interzicem man­caruri – pentru ca, iata, ca ele apoi devin dorite si ne invita sa pacatuim –, dar, atentie, savoarea si placerea venita din aliment trebuie nu numai permisa, trebuie degustata la maxim.' Trebuie doar masura in toate.

Citeşte mai multe despre:   carte,   mihaela bilic,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...
Serviciul de email marketing furnizat de