Dupa â90, chips-urile au devenit alimentul preferat al adolescentilor. La film, la petreceri sau in pauza dintre ore, tinerii rontaie discuri de cartofi prajiti, subtiri cat foaia de hartie.
|
SUBTIRE. Cartoful feliat pentru chips are cel mult un milimetru grosime
|
CROCANT. Sunt rare cazurile cand se cunoaste exact anul si data descoperirii unui aliment. Chips-urile sunt un exemplu fericit. Ele s-au "nascut" la 24 august 1853. George Crum - bucatar-sef la un restaurant din New York - prepara cartofi dupa reteta frantuzeasca (rondele prajite).
Unul dintre clienti nu a ramas multumit de gustul preparatului si a cerut bucatarului sa ii prajeasca mai bine. Crum a respectat cererea clientului. Acesta insa iar nu i-a consumat. Atunci bucatarul, sa se razbune, a taiat felii foarte subtiri de cartof pe care le-a prajit bine, pana au devenit crocante. Clientul a plecat foarte fericit.
DE VANZARE. In unele regiuni ale Americii chipsurile se numesc si "crums" - dupa numele bucatarului. Desi au fost inventati in 1853, abia in 1926 a fost posibila vanzarea cartofilor in pungi. Ca sa nu se faramiteze, erau necesare niste pungi speciale. Astfel, inventatorul Scudder a creat hartia-musama. Pungile erau lipite cu fierul de calcat.
Pana in 1960, chips-urile au devenit celebre in toata America. Cetatenii SUA sunt cei mai mari consumatori de chips-uri din lume. Acest lucru este explicat de unii cercetatori prin faptul ca in perioada coloniala cartofii erau considerati un aliment care contine substante nocive si scurteaza viata omului. De aceea, englezii dadeau cartofi doar la porci.
Citește pe Antena3.ro