x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cartoful, garant al siguranţei alimentare

0
Autor: Tudor Cires 31 Oct 2011 - 09:13

Rolul pe care cartoful l-a avut in siguranta alimentara, de-a lungul secolelor, in America sau in Europa, ca si peste tot in lume, este de necontestat. O tara ca Irlanda, de exemplu, a reusit sa se ridice o data cu introducerea culturii de cartof – tot asa cum, din nefericire, bazandu-se aproape exclusiv pe cultura cartofului, a inregistrat o perioada atroce de foamete, in momentul in care recolta de cartofi a fost compromisa. Cu alte cuvinte, este adevarat ca, datorita cartofului – care este folosit cu succes atat in alimentatie, cat si in industria farmaceutica sau pentru obtinerea de combustobil neconventional – poti sa iti asiguri bunastarea, dar nu trebuie sa faci din el alimentul aproape exclusiv al unui grup de populatie.

In ce priveste recolta de cartofi, in toamna anului 2011, sa spunem ca in Romania s-a inregistrat cea mai mare productie din ultimul deceniu. Cu toate ca, avertizeaza specialistii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, problema Romaniei astazi o constituie renuntarea la multe dintre soiurile de cartofi care si-au dovedit rezistenta la conditiile piedo-climatice din tara noastra (unele dintre ele create chiar, prin selectii succesive, de catre specialistii romani) si, in general, micsorarea numarului de varietati de cartof care se cultiva la noi.

La Festivalul Cartofului, a carei prima editie a avut loc in weekendul trecut, in cadrul targurilor saptamanale care se desfasoara, saptamanal, in curtea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti (ASAS), Insitutul cartofului de la Brasov a fost prezent cu mai multe sute de kilograme de cartofi ecologici. Oferta lor s-a adaugat celor patru tone de cartofi adusi in Capitala de producatorii din judetele Brasov si Covasna (considerate “clasice', alaturi de Suceava, pentru cultura acestei legume). “Cartoful a fost idolatrizat de mai multe popoare, dar si ostracizat de altele pana la ridicol', a declarat presei dna Daniela Popa, organizatorul evenimentului de la ASAS. “In mitologia Polineziei, obiceiurile de proslavire a cartofului, prin zei speciali si ritualuri speciale, aveau o importanta egala cu atentia acordata copiilor. In onoarea cartofului, incasii din Anzi confectionau vase ce-i redau forma. In prezent, multe tari au deschise muzee consacrate cartofului, centre de studiu si cercetare, existã si un Centru International al Cartofului. Proclamarea anului 2008 drept Anul International al Cartofului evidentiaza rolul pe care il are aceasta cultura atat in dezvoltarea sigurantei alimentare, cat si in utilizarea lui in medicina, in cosmetica'.

Sa mai spunem ca, pe langa tuberculii pretioasei legume (pretioasa, cum spuneam, pentru siguranta alimentara), vizitatorii au putut cumpara si mancaruri pe baza de cartofi – supe de cartofi, tocanite, cartofi copti, cartofi umpluti, musacale, placinte de cartofi, galuste de cartofi umplute cu prune s.a. Iar duminica un gsopodar din judetul Covasna, Nagy Laszlo, a gatit, pentru deliciul bucrestenilor, o tocana uriasa, pentru care a folosit 250 kg cartofi, 30 kg costita afumata si carnati, 35 kg ceapa, 1 kg usturoi, 20 kg rosii, 25 kg ardei si gogosari, 10 l ulei.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de