Indata ce va mulge laptele, sa-l pui intr-o caldare de trei vedre sau dupa multimea laptelui si, dandu-i cheag foarte putin, sa-l pui la foc pe socoteala, ca tocmai pe la al treilea ceas sa se inchege, si necontenit sa-l mesteci cu mana, pana nu va mai putea suferi mana inauntru.
Si pe urma, amestecandu-l cu o cracana, pana cand se va face laptele in colturi ca alunele si cand acele colturi or incepe a se lipi unul de altul, atunce sa-l pui in strecuratoare de astariu si sa-l pui pin tipariu. Si sare zgrobuntata sa-i dai in patru randuri: intai putin; al doilea, dupa trecere de 12 ceasuri, mai multa; al treilea, supa 24 ceasuri, si mai multa, si al patrulea, iarasi la 24 ceasuri. Apoi sa-l scoata din tipariu si sa-l puie pe o scandura de teasc, unde sa sada, vr-o patru-cinci zile. Tipariul sa fie rotund si de marimea unei sate.
M. Kogalniceanu, C. Negruzzi - "Retete cercate de bucate, prajituri si alte trebii gospodaresti"
UTILE
|
Patrunjelul si salata se pot pastra proaspete daca, dupa ce au fost curatate, spalate si uscate, sunt puse intr-un vas inchis ermetic in camara de alimente.
Frunzele de patrunjel se mentin proaspete daca, dupa ce au fost spalate, sunt puse presate intr-un borcan acoperit.
Fasolea verde si mazarea verde isi pastreaza o culoare frumoasa daca la fiert se adauga un praf de bicarbonat.
Telina devine alba daca, inainte de a se pune la fiert, se tine trei ore in apa cu otet.
Pastrarea verzei acre un timp mai indelungat este posibila daca se adauga din cand in cand cate o bucata de zahar sau daca se smaltuieste cu smoala neagra pe dinauntru butoiul de lemn, sau daca se pastreaza intr-un butoi din material plastic.
Zarzavaturile vestejite isi revin prin inmuierea, o ora, in apa rece cu putin otet sau in apa rece cu putina zeama de lamaie sau in apa rece sarata.
Mirosul de varza acra, gulii sau conopida nu se imprastie in bucatarie daca in oala pusa la fiert se introduce o bucata de paine alba, uscata sau un cartof curatat, liber sau infasurat intr-o panza curata de in; sau daca se asaza pe capacul vasului o carpa curata inmuiata in otet.
Dupa ce sunt spalate, rosiile trebuie sterse intr-un prosop de bumbac pentru a nu se inmuia.
|