x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cascaval de vaca

Cascaval de vaca

04 Mai 2005   •   00:00

Indata ce va mulge laptele, sa-l pui intr-o caldare de trei vedre sau dupa multimea laptelui si, dandu-i cheag foarte putin, sa-l pui la foc pe socoteala, ca tocmai pe la al treilea ceas sa se inchege, si necontenit sa-l mesteci cu mana, pana nu va mai putea suferi mana inauntru.

Si pe urma, amestecandu-l cu o cracana, pana cand se va face laptele in colturi ca alunele si cand acele colturi or incepe a se lipi unul de altul, atunce sa-l pui in strecuratoare de astariu si sa-l pui pin tipariu. Si sare zgrobuntata sa-i dai in patru randuri: intai putin; al doilea, dupa trecere de 12 ceasuri, mai multa; al treilea, supa 24 ceasuri, si mai multa, si al patrulea, iarasi la 24 ceasuri. Apoi sa-l scoata din tipariu si sa-l puie pe o scandura de teasc, unde sa sada, vr-o patru-cinci zile. Tipariul sa fie rotund si de marimea unei sate.

M. Kogalniceanu, C. Negruzzi - "Retete cercate de bucate, prajituri si alte trebii gospodaresti"

UTILE
  • Patrunjelul si salata se pot pastra proaspete daca, dupa ce au fost curatate, spalate si uscate, sunt puse intr-un vas inchis ermetic in camara de alimente.
  • Frunzele de patrunjel se mentin proaspete daca, dupa ce au fost spalate, sunt puse presate intr-un borcan acoperit.
  • Fasolea verde si mazarea verde isi pastreaza o culoare frumoasa daca la fiert se adauga un praf de bicarbonat.
  • Telina devine alba daca, inainte de a se pune la fiert, se tine trei ore in apa cu otet.
  • Pastrarea verzei acre un timp mai indelungat este posibila daca se adauga din cand in cand cate o bucata de zahar sau daca se smaltuieste cu smoala neagra pe dinauntru butoiul de lemn, sau daca se pastreaza intr-un butoi din material plastic.
  • Zarzavaturile vestejite isi revin prin inmuierea, o ora, in apa rece cu putin otet sau in apa rece cu putina zeama de lamaie sau in apa rece sarata.
  • Mirosul de varza acra, gulii sau conopida nu se imprastie in bucatarie daca in oala pusa la fiert se introduce o bucata de paine alba, uscata sau un cartof curatat, liber sau infasurat intr-o panza curata de in; sau daca se asaza pe capacul vasului o carpa curata inmuiata in otet.
  • Dupa ce sunt spalate, rosiile trebuie sterse intr-un prosop de bumbac pentru a nu se inmuia.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie