x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Beneficii și riscuri pentru sănătate

Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Beneficii și riscuri pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    18 Apr 2024   •   17:30
Câte ouă putem consuma într-o săptămână. Beneficii și riscuri pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de ouă din lume. Acestea sunt sănătoase însă specialiștii recomandă consumul moderat.

Asfel că un român consumă, în medie, circa 13-14 ouă în fiecare lună, potrivit unui studiu. 

Părerile specialiștilor diferă, dar aceștia sunt de părere că o persoană poate să mănânce în siguranță 2-3 ouă zilnic fără nicio problemă. 

Doar persoanele care au probleme de sănătate ori colesterol mare, atuci trebuie să reducă sau chiar să elimine ouăle din dietă. 

În general, consumul de ouă pe termen lung nu este indicat, existând risc de creștere a colesterolului, dar și probleme cu ficatul ori ateroscleroză. De obicei se propun pauze mici și dese între momentele în care ne putem bucura de mâncăruri pe bază de ouă. Prin urmare, se recomandă consumul a cel mult 5 ouă/săptămână.

Conform sfatulmedicului.ro, un ou conţine, în medie, circa 220 de miligrame de colesterol.

Totodată, oul este considerat un alimnt complet deoarece conține calciu, vitamine și proteine. 

La copii se recomandă un consum de ouă ceva mai mare pentru că aceştia au necesar de lipide mai mare, consumul de ouă ajutându-i pe cei mici în procesul de creştere şi dezvoltare fizică.

De asemenea, ouăle de prepeliță suntmai degrabă recomandate decât cele  de găină, deoarece acesteadin urmă conțin mai puține vitamine. 

În plus, lecitina din ouăle crude de prepeliţă ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, însă trebuie ştiut că ouăle crude de prepeliţă trebuie spălate înainte de a fi consumate, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: ouă sanatate