x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce s-a descoperit în meniurile vegane ale restaurantelor din Marea Britanie

Ce s-a descoperit în meniurile vegane ale restaurantelor din Marea Britanie

de Giulia Anghel    |    10 Mar 2020   •   13:07
Ce s-a descoperit în meniurile vegane ale restaurantelor din Marea Britanie
Sursa foto: serezniy/Getty Images/iStockphoto

Majoritatea restaurantelor vegane au meniuri care conțin un nivel ridicat de sare, potrivit ultimelor studii. Circa 80% dintre felurile de mâncare ar atrage o etichetă cu semafor roșu, iar unele conțin mai multă sare decât doza recomandată zilnic, scrie theguardian.com.

Patru din cele cinci meniuri „sănătoase” alcătuite din vegetale, servite de lanțurile de restaurante din Marea Britanie, ar atrage o etichetă de semafor roșu din cauza nivelului ridicat de sare, potrivit cercetărilor. Acestea arată că multe feluri de mâncare sunt ascunse sub un „halou sănătos vegan”.

Trei din cele cinci meniuri pe bază de legume, care au fost studiate, conțineau peste 3 grame de sare, jumătate din cantitatea maximă recomandată zilnic unui adult. Alte nouăzeci de feluri de mâncare aveau peste 6 grame.

Studiul, cel mai mare de acest fel efectuat în sectorul vegan, a analizat 290 de meniuri de pizza, mâncăruri pe bază de curry, precum și alte alimente oferite la 45 de restaurante, fast-food-uri și lanțuri de cafenele din Marea Britanie.

Cea mai nocivă este pizza americană fierbinte de la Papa John, care conține 9,28 de grame de sare, mai mult decât în ​​șapte hamburgeri McDonald's.

Lanțul de fructe de mare Loch Fyne are meniuri cu conopidă prăjită și dovleac cu curry, care conțin 8,65 grame, mai sărate decât 19 hamsii, iar pizza cu tofu de la Bella Italia are 8,1 grame de sare.

Managerul campaniei Action on Salt, de depistare a sării din mâncare, Sonia Pombo, a declarat că restaurantele profită de reputația pe care au căpătat-o alimentele vegane pentru a ne „îneca în sare și grăsimi saturate”.

„Este timpul ca restaurantele și cafenelele să înceapă să gătească mâncare sănătoasă pentru noi și mai bună pentru planetă”, a spus ea.

Producătorii, supermarketurile, restaurantele și lanțurile de pub-uri exploatează piața în creștere creată nu numai de vegani, ci și de cei care vor carne, însă doresc să mânânce mai puțin.

Action on Salt a scos la iveală faptul că sectorul de restaurante a rămas mult în urma alimentelor vândute în supermarketuri, din punct de vedere al nutriției și etichetei, și nu oferă clienților informațiile nutritive ale meniurilor. Campania atrage atenția guvernului că nu se implică pentru a asigura condiții de concurență echitabilă. 

Restaurantele Papa John, Loch Fyne și Bella Italia nu au comentat rezultatele studiului.

 

 

×
Subiecte în articol: restaurante vegane vegan sare