Potrivit cumvaplace.ro, la prima vedere par produse comune: pâine, cartofi… Am fost curioși să le aflăm secretul pentru o poveste la o cafea.
Sunt însă și produse scumpe, care vin însă fără atmosferă, și care ar putea intra în categoria produselor de bază dacă nu ar avea fiecare ceva special. Vă povesteam aici care sunt, realmente, cele mai scumpe produse din lume. Și pentru că este vorba de rase de animale de carne sau metode de a le prepara speciale, era de înțeles că sunt scumpe. Sigur, valoarea este relativă, ține de cât de mult este cineva dispus să cheltuiască pentru acel produs, nu costul lui în sine.
Cea mai scumpă pâine din lume
se face în Spania, la brutăria Pan Pina, din satul Algatocin din Malaga, care are doar 700 de locuitori. Această pâine este vândută cu 1.480 EUR, iar aluatul dospit este pe bază de grâu spelt și aur comestibil. Creatorul acestei pâini exotice este Juan Manuel Moreno, iar brutăria a fost fondată de bunicii soției lui în anii 1940. Moreno a explicat într-un interviu exclusiv pentru Metropolitan Press că i-a venit ideea de a crea această pâine de lux când a aflat că cea mai scumpă cafea din lume este livrată la un magazin din Marbella. (Foto: www.madridmetropolitan.com)
Le Bonnotte
este cel mai scump cartof din lume, cultivat pe Île de Noirmoutier, o insulă din Golful Biscaya, în Franța. Spațiul pe care cresc cartofii este limitat la mai puțin de 50 de metri pătrați, cu un pământ nisipos care absoarbe aromele oceanului și este fertilizat cu alge marine.
Cartofii sunt culeși exclusiv manual pe durata unei singure săptămâni din an, de obicei în mai, ceea ce ar putea fi o explicație pentru prețul de 500 de euro kilogramul. Cartofii aceștia nu au nevoie să fie curățați de coajă, deoarece s-ar pierde o mare parte din aromă. Gustul lor duce ușor și cu gândul la lămâi și un strop de nucă. Dacă i-ați cumpăra, ați putea să-i folosiți pentru piureuri, salate, supe și creme. (Foto: FB/LABONNOTTEPOTATO)
Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani
este cea mai scumpă apă îmbuteliată din lume, costă nu mai puțin de 60.000 USD per 750 ml. Apa este din Franța și Fiji. Sticla este din aur solid de 24 de carate și a fost proiectată de Fernando Altamirano de la Tequila Ley, căruia i se atribuie și designul Cognacului Dudognon Heritage Henri IV, considerat a fi cea mai scumpă sticlă de coniac din lume. (Foto: https://waterglam.com/)
Da Hong Pao din China
este cel mai scump ceai din lume: peste 1 milion de dolari pe kg. De ce? Doar șase astfel de arbori de ceai mai există pe planetă. Denumite plante mamă, acestea se găsesc în Munții Wuyi din provincia Fujian din China. Au fost recoltate ultima dată în 2005, ceea ce înseamnă că cele câteva grame de ceai disponibile la colecționari valorează mai mult decât dublul greutății lor în aur. Ceaiul a fost declarat o comoară națională pentru raritatea sa. Conform legendei, un împărat al dinastiei Ming și-a donat halatul pentru a obține un borcan cu acest ceai oolong special – despre care se crede că are proprietăți medicinale – pentru mama lui bolnavă. Atât de special este acest ceai, încât președintele Mao i-a oferit 200 de grame din el președintelui american de atunci Richard Nixon, în vizita sa oficială în China în 1972. (Foto: www.puretaiwantea.com)
Așa-numita miere a elfilor
este cea mai scumpă miere din lume și provine dintr-o peșteră de 1.800 de metri adâncime din orașul turc Artvin. În plus, această miere nu implică niciun apicultor sau stup, mai degrabă mierea elfică este produsă în mod natural prin colectarea de polen de la florile sălbatice din pădurea din jur și apoi transformarea acestuia în lichid în peșteră. Se vinde cu peste 5.000 USD pe kilogram. (captură foto: Instagram/centaurihoney)
Tonul roșu
este un aliment de bază al bucătăriei sushi și sashimi din Japonia, având o aromă untoasă, bogată și o textură fragedă. Pescuitul excesiv în Oceanele Atlantic, Pacific și Indian a făcut ca tonul roșu să fie acum o specie pe cale de dispariție. În Tokyo, în ianuarie 2023, un ton roșu de 212 kg s-a vândut la o licitație pentru 273.000 de dolari, echivalentul a 1.287 de dolari pe kilogram. Bucățile de ton roșu ar putea costa între 10 și 80 de dolari la un restaurant de sushi. (Foto: www.envato.com)