x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceai de rooibos parfumat

Ceai de rooibos parfumat

de Francisca M. Catana    |    17 Ian 2007   •   00:00
Ceai de rooibos parfumat

Legenda spune ca in anul 2737 i.Hr. imparatul chinez Shen Nung statea in gradina sa cu un bol plin cu apa calda in mana. Deodata, o adiere de vant a aruncat in apa din bol cateva frunze dintr-un arbore de ceai salbatic. Imparatul, fascinat de parfumul agreabil, a gustat apa calda si a simtit cum se revigoreaza. Atunci a dat ordin sa i se pregateasca o bautura din frunzele arborelui pe langa care se plimbase. A aparut astfel ceaiul.

 

De atunci, mii de arome si culori au cucerit lumea intreaga, oferind ceaiului distinctia de a fi una dintre cele mai populare bauturi. Ceremonia ceaiului, de exemplu, face parte din cultura fascinanta a Japoniei.

 

Ceaiul rosu are propria sa poveste. Se obtine din rooibos, o planta originara din Africa de Sud. Acolo, rooibos se bea cu lapte si cu zahar. In tarile occidentale, unde rooibos este din ce in ce mai apreciat, acesta se consuma simplu. Are un gust unic, delicios. De aceea, adaugarea suplimentara a indulcitorului nu are rost. Ceaiul rosu isi defineste aromele printr-o fierbere mai indelungata. Bautura are o culoare rosie-maronie si este foarte parfumata.

 

Gustos si sanatos. In Occident, ceaiul rosu este preferat de consumatorii foarte preocupati de sanatatea lor. Ceaiul obtinut din rooibos contine numeroase substante antioxidante. Nu are cofeina si nici tanin, fapt pentru care poate fi consumat pe tot parcursul zilei fara riscul unor efecte secundare. Ceaiul de rooibos revigoreaza organismul, dar il si linisteste. De aceea, si dimineata, si seara, rooibos trebuie savurat cu incredere.

Tufis rosu
Termenul african "rooibos" inseamna "tufis rosu". Rooibos este o planta care face parte din familia leguminoaselor. Este popular in intreaga lume, dar se cultiva pe o suprafata restransa doar in Muntii Cedarberg, in vestul regiunii Cape din Africa de Sud. O ceasca de rooibos aromat se obtine turnand apa fiarta peste un pliculet de ceai. Timpul de infuzie dureaza intre cinci si opt minute. Se serveste intr-o atmosfera prietenoasa, cald sau rece.
×
Subiecte în articol: rooibos