x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ceaiul - bautura care uneste familia

Ceaiul - bautura care uneste familia

19 Noi 2004   •   00:00

Seara, in jurul mesei, stau adunati copiii cu obrajii rumeni si parintii obositi dupa o zi de lucru. Pe masa, la loc de cinste sta samovarul. Toti gusta din covrigi, din dulceata si beau ceai negru proaspat oparit.

VERONICA GUZUN

SFAT. Covrigii cu mac sunt cei mai buni la ceai
Acest tablou poate fi admirat in fiecare sat si in fiecare familie ruseasca. O atmosfera de pace si de echilibru. Traditia de a bea ceai este asociata cu ospitalitatea ruseasca, cu o familie numeroasa si unita, cu iernile lungi si reci din Siberia. Ceaiul a venit in Rusia la inceputul secolului al XVII-lea din China. Pentru prima data, frunzele acelea uscate au fost facute cadou tarului Mihail Feodorovici. Peste putin timp, elitele societatii, adica boierii, au inceput sa se intalneasca la curtea monarhului, la o cana de ceai si la o discutie despre politica. La aceste dineuri, aristocratii beau ceai din pahare din sticla care erau "imbracate" in suporturi de metal frumos ornamentate. Sub aceste pahare se tinea o farfurioara care era si ea din metal. In secolul al XVIII-lea, cand a fost inventat samovarul, bautura a devenit foarte populara. OBICEIURI. Sa torni ceai in cesti este o adevarata onoare intr-o familie cu traditii din Rusia. Acest drept este rezervat doar sotiei sau fiicei mai mari. Daca esti in vizita ti se va umple cana de atatea ori pana cand vei intoarce ceasca cu fundul in sus. Gestul insemnand ca nu mai vrei ceai. Gospodinele rusoaice organizeaza la sfarsit de saptamana un fel de intalnire intre fete. La aceste intalniri, fiecare femeie vine cu cate o prajitura facuta de ea. Prietenele gusta din toate si beau ceai, iar la sfarsit se decide care produs este cel mai bun. Pentru o seara, acea femeie este numita cea mai buna gospodina.

OSPITALITATEA RUSEASCA
Ceaiul preferat al rusilor este cel negru cu lamaie. Ei pun mult zahar sau dulceata de fructe de padure in el. Daca esti in vizita la o familie de rusi, vei fi cu siguranta servit cu clatite sau covrigi mari cu mac si, inevitabil, cu o ceasca de ceai. Daca refuzi aceste semne de ospitalitate, gospodina casei se va simti ofensata.

×
Subiecte în articol: gastronomie ceai