x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cel mai iubit preşedinte american

Cel mai iubit preşedinte american

de Simona Chiriac    |    21 Ian 2009   •   00:00

Într-un top al celor mai iubiţi şi apreciaţi preşedinţi americani, John F. Kennedy se află pe unul din primele locuri, alături situându-se Abraham Lincoln, George Washington, Franklin D. Roosevelt sau Ronald Reagan. A fost cel mai tânăr preşedinte ales vreodată în Statele Unite ale Americii, care a reuşit în doar trei ani să devină o figură emblematică.




Decor: Galeria de Antichităţi Ana

În timpul mandatului său, americanii au trăit unele dintre cele mai importante evenimente de la sfârşitul secolului al XX-lea: criza rachetelor cubaneze, ridicarea Zidului Berlinului, afirmarea drepturilor civile ale afro-americanilor, începutul  războiului din Vietnam. În acelaşi timp, de numele lui se leagă programul spaţial Apollo (la doar câţiva ani de la asasinarea sa, primii oameni puneau piciorul pe Lună).

Ceremonii
Pentru a fi prezenţi la ceremonia de învestitură şi mai târziu la dineul inaugural, invitaţii au trebuit să îndure o zi friguroasă (–5 grade C),  însorită, cu multă zăpadă. De altfel, pentru a curăţa Pennsylvania Avenue, strada unde urma să aibă loc parada, militarii au folosit aruncătoare de flăcări, specifice mai mult confruntărilor armate şi mai puţin manifestărilor legate de învestire.

Kennedy, primul preşedinte romano-catolic al Statelor Unite, a depus jurământul folosind biblia familei Fitzgerald. La dineul inaugural de la 20 ianuarie 1961, desfăşurat în Old Supreme Court Chamber, s-a servit supă cremă de roşii, crabi imperiali, homari umpluţi, antricoate de vită cu sos, fasole cu migdale, roşii coapte,  grepfrut şi  avocado cu topping de seminţe de mac, pâine cu usturoi, foitaje pufoase cu unt.

Crabi imperiali
Unele dintre reţete pot fi pregătite şi acum, dacă se găsesc ingredientele necesare. De exemplu, pentru crabii imperiali sunt necesari 24 de biscuiţi săraţi (nu mai mult de 150 g), 450 g carne de crab, 150 ml  lapte, două linguriţe de sos Tabasco, două linguri de sos Worcestershire, 100 g  unt topit, 6 linguri de ketchup, o lingură de zeamă de lămâie, sare. Într-un bol se fărămiţează biscuiţii şi se adaugă restul ingredientelor. Se mixează şi se pune compoziţia în forme speciale de copt. Se lasă în cuptor la 325ŢC cel mult o jumătate de oră.  

Curiozităţi la învestire
La prima învestire, în 1789, preşedintele George Washington a introdus fraza: "Aşa să-mi ajute Dumnezeu!" şi, după ce a rostit jurământul de credinţă, a sărutat Biblia. La a doua inaugurare, în 1793, Washington a rostit cel mai scurt discurs de învestitură din istoria SUA: 135 de cuvinte!

În seara de 4 martie 1809 a avut loc primul bal inaugural la învestirea preşedintelui James Madison. Primul preşedinte care a venit cu trenul la Washington şi care a rostit cel mai lung discurs de inaugurare, în 1841, a fost William H. Harrison. În 1845 a avut loc prima inaugurare transmisă prin telegraf: James K. Polk. Urmează,  în 1857, prima inaugurare fotogafiată: James Buchanan. În 1897 a avut loc primul dineu inaugural. În 1921, Warren G. Harding este primul preşedinte care vine la ceremonie cu automobilul. Patru ani mai târziu, Calvin Coolidge este primul preşedinte a cărui învestitură este filmată. În 1949 a avut loc prima ceremonie televizată: Harry S. Truman, iar în 1997, prima transmisie live pe internet: William J. Clinton.

Roşii prăjite
Ingrediente: roşii, sare, condimente; pentru sosul de pesmet: o lingură de parmezan ras, un sfert de cană de pesmet cu unt, un vârf de cuţit de sare, un sfert de linguriţă de busuioc sau oregano, o linguriţă sau două de pătrunjel tocat.

Preparare: Se decupează câte un căpăcel din roşii şi se taie în două (cruce). Se poate tăia şi o felie de pe fund, pentru ca roşiile să stea în picioare. Miezul căpăcelelor se taie cubuleţe şi se pune într-un vas. Se taie din loc în loc roşiile şi se sărează. Se amestecă cubuleţele de roşii cu sarea şi busuiocul. Se adaugă pătrunjelul şi brânza rasă. Se presară pesmetul. Această compoziţie se pune peste roşii, apoi se ţin în frigider timp de 24 de ore. Înainte de servire, se aşază într-o tavă şi se ţin în cuptor (350ŢC) timp de 8-10 minute.

Supă-cremă de roşii

Ingrediente: o ceapă mică, 3 linguri de unt, un sfert de cană de făină, o treime de cană de pastă de tomate, un litru de zeamă de carne, o treime de cană de frişcă, peşte prăjit, frunze de oregano, busuioc, rozmarin, cimbru, sare, piper.

Preparare: Ceapa se toacă foarte mărunt şi se sotează într-o tigaie în care s-a topit puţin unt. Când s-a înmuiat ceapa se adaugă făina, amestecând încontinuu timp de două minute. Se toarnă supa, iar când aceasta începe să clocotească se reduce focul şi se mai lasă încă 5 minute.  Se pune pasta de tomate, se presară sare, piper, busuioc, rozmarin, oregano şi cimbru. Se amestecă şi se mai lasă pe foc alte cinci minute. Se toarnă supa în boluri, iar în mijlocul fiecăruia se pune câte o lingură de smântână. După dorinţă, supa se poate decora cu bucăţele de carne de peşte prăjit, creveţi sau cubuleţe de carne de pui. La sfârşit se presară arpagic zdrobit.

Antricoate de vităîn sos
Ingrediente: un antricot de vită de 5 kilograme, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de sare de mare, o linguriţă de piper măcinat, o jumătate de cană de vin roşu, o jumătate de cană de supă de vită.

Preparare: Căţeii de usturoi se taie feliuţe şi cu ei se împănează partea mai grasă a antricotului. Se presară sare şi piper, apoi se aşază antricotul cu faţa în jos într-o tavă. Se lasă în cuptorul preîncălzit la 500ŢC timp de o jumătate de oră. Se reduce temperatura la 350ŢC şi se mai ţine în cuptor cel mult două ore. Când este gata se scoate din cuptor şi  se aşază pe un platou cald. Se lasă aproximativ 20 de minute înainte de a-l tăia. În timpul acesta se îndepărtează toată grăsimea din tavă şi se păstrează doar sucul cărnii. Se toarnă în alt vas, se adaugă vinul şi zeama de carne şi se lasă la foc mic. Când a început să clocotească se ia de pe foc. Friptura se serveşte alături de sos.

Fasole verde cu migdale
Ingrediente: 650 g fasole verde, o lingură de ulei de măsline, o jumătate de cană de migdale tăiate felii subţiri, sare, piper, o lămâie.

Preparare: Se pune la fiert o oală cu apă. Când clocoteşte se adaugă fasolea verde şi o lingură de sare. Se lasă să fiarbă 3 minute, cât să fie fasolea verde şi puţin moale. Se scurge şi se clăteşte cu apă rece. Într-o tigaie largă se încinge untul şi, când s-a topit, se adaugă migdalele, amestecând încontinuu până când se fac aurii. Se adaugă fasolea verde (fără apă). Când s-a încălzit se ia de pe foc şi se presară sare. Înainte de servire se scurge zeama de la câteva felii de lămâie.

×
Subiecte în articol: sare roşii lasa cana meniuri prezidenţiale