x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cele doua regate

Cele doua regate

15 Feb 2005   •   00:00

BUCATARIA COPIILOR

MONICA ANDRONESCU

A fost odata ca niciodata un imparat ca toti imparatii. Si avea acest imparat doi fii gemeni, frumosi ca soarele de pe cer si pe care ii iubea nevoie mare. Numai ca nu se asemanau unul cu altul, asa cum nu se aseamana marea cu uscatul. Si imparatul tare se necajea pentru ca se harjoneau tot timpul. Unul era cuminte, ascultator, manca intotdeauna frumos, straduindu-se sa le dea cat mai putin de lucru servitorilor, in timp ce fiul celalalt, Printul cel Rau, dupa cum i se spunea, facea o mizerie cumplita, chinuia pe toata lumea, mizeria de la masa o raspandea prin toata camera ca sa vina servitorii sa stranga, desena cu sosuri pe pereti, facea cocoloase de paine si le arunca prin camera si multe alte grozavii, care nici nu pot fi istorisite in vorbe. Asa se face ca atunci cand i-a venit sorocul, Imparatul s-a dus de pe lumea asta cu aceasta suparare pe suflet, iar dupa moartea lui cei doi fii si-au impartit regatul.

BUN SI RAU. In regatul Printului cel Bun toata lumea era fericita, peste tot domneau intelegerea si curatenia, oamenii se respectau unii pe altii si nimeni niciodata nu manca urat si nu lasa mizerie in urma lui, dupa exemplul printului.

In celalalt regat, unde domnea Printul cel Rau, totul era murdar si toti oamenii erau artagosi. De cand impartisera regatul cel mare al tatalui lor, cei doi nu se mai vazusera. Numai ca Printul cel Rau devenise acum invidios pentru ca i se dusese vestea fratelui sau de cat de iubit este la el in imparatie. Hotari, asadar, sa porneasca razboi asupra lui, cu gand sa-l supuna si sa-i murdareasca regatul. Zis si facut. Printul cel Bun a pornit la razboi cu inima indoita. Nu voia sa se bata cu fratele lui. Desi se gandea ca acesta va fi un prilej sa-i dea o lectie si sa termine odata cu mizeria de dincolo.

PEDEAPSA. Fiind un print atat de bun, nu se putea sa nu cunoasca si o zana buna care sa-l ajute la nevoie. A mers deci la ea sa-i ceara ajutorul. S-a pornit razboiul si dupa lupte lungi si grele, Printul cel Bun, ajutat si de toate animalele pamantului, carora le-a promis ca le va da sa manance toate resturile din regatul mizeriei, a izbutit sa-l infranga pe fratele sau. Inchisoarea pe care i-o pregatise zana cea buna nu era insa una obisnuita. Astfel se face ca Printul cel Rau a fost inchis intre paginile unei carti, iar regatul lui, asemenea. Dar in marea lui bunatate, fratele i-a dat voie sa ceara si el ceva. Iar Printul cel Rau, care de altfel era istet foc, ce credeti ca a cerut? Ca ori de cate ori vreun copil n-o va asculta pe mama lui si va manca urat, unul dintre oamenii sai sa fie eliberat. Asa ca, dragi copii, e bine sa nu faceti niciodata mizerie, mai ales atunci cand mancati, pentru ca altfel, intr-o buna zi, Printul cel Rau ar putea sa scape, impreuna cu toti oamenii lui din lumea povestii si lumea noastra ar deveni Regatul Mizeriei.

POFTA MARE!
VITAMINE. Aceasta este o perioada ceva mai dificila pentru copii, cand riscul sa faca o gripa este mai crescut, deoarece organismul este slabit in sezonul rece. De aceea, este bine sa le dati cat mai multe alimente care sa contina vitamine, mai exact fructe si legume.

LACTATE. Obisnuiti-i pe copii sa manance cat mai multe produse pe baza de lapte pentru ca mai tarziu sa prefere o cana cu lapte si cacao unei ciocolate sau un pahar cu iaurt unei pungi cu snacks-uri.

MICUL DEJUN. Invatati-i pe cei mici sa manance intotdeauna la micul dejun. Asta va reduce riscul aparitiei unor boli de stomac, al obezitatii si de asemenea ii va ajuta sa desfasoare o activitate intelectuala sustinuta pe cei care sunt deja scolari.

ECHILIBRU. E bine sa-i obisnuim pe copii cu o alimentatie echilibrata, care sa contina deopotriva proteine, lipide si glucide. Organismul lor, care este in crestere, are nevoie de un aport constant de elemente nutritive sanatoase.
×
Subiecte în articol: prinţul regatul printul rau