x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman vă recomandă: Vită înăbușită în vin roșu bourguignon

Chef Paul Siserman vă recomandă: Vită înăbușită în vin roșu bourguignon

de Georgiana Ionita    |    17 Iun 2016   •   12:37
Chef Paul Siserman vă recomandă: Vită înăbușită în vin roșu bourguignon

Pentru acest weekend, vă propun să ne întoarcem în timp. Cu mult înapoi, pe vremea când Biserica Catolică devenea o putere, când Islamul îşi ridica și el forțele, în perioada Cruciadelor, dar și în cea în care arta și arhitectura înfloreau dând lumii stiluri precum cel gotic. Da, ați intuit perfect: ne întoarcem în Evul Mediu. Din acea perioadă își trage originea o celebră rețetă: Beef Bourguignon. Pe atunci, era o mâncare a țăranilor. Numele și l-a luat după celebra regiune franceză Bourgogne.

Iubitorii vinurilor bune știu că din această parte a Franței provin unele dintre cele mai bune colecții. Cei pasionați și de mâncare, o asociază cu rețete precum ”coq au vin” și ”beef bourguignon”.

Prima mențiune a Beef Bourguignon în cărțile de bucate a fost făcută însă în 1903, de către Chef Auguste Escoffier. Mult mai târziu a fost rafinată și adusă la rang de mâncare pentru haute cuisine, așa cum o știm astăzi. Mulți dintre voi, cu siguranță, cunoașteți acest preparat și datorită Juliei Child, care a reușit să îl transforme în operă de artă în “Mastering the Art of French Cooking”.

Vă asigur de un lucru: acest preparat este extrem de delicios și poate deveni o provocare culinară pentru oricine îl va degusta. Cei care îl gătesc au nevoie doar de o serie de ingrediente, să știe modul de preparare și să pună multă pasiune în bucătărie.

Așadar, iată care sunt ingredientele:

– rasol de vită 600 g

– lardon/bacon 150 g

– morcovi 2 buc. (175 g)

– ceapă 3 buc. (210 g)

– usturoi 3 căței (13 g)

– unt (65% grăsime) 50 g

– făină 30 g

– vin roșu 350 ml

– supă instant de vită 300 ml

– ciuperci champignon 250 g

– tijă de țelină 100 g

– pastă de tomate 1 lingură cu vârf (50 g)

– cimbru 1 lingură rasă

– pătrunjel

– dafin 4-5 foi

– sare, piper

Mod de preparare:

Căliți lardon-ul într-o cratiță fără niciun fel de grăsime. Amestecând din când în când, lăsați cam 5-7 minute, la foc potrivit. Scoateți cu o spumieră bucățelele rumenite. Între timp, tăiați carnea de vită în bucăți (se taie perpendicular pe fibră) și dați-le prin făina amestecată cu un pic de sare și de piper. Bucățelele de vită trebuie să fie acoperite cu un strat uniform. Rumeniți ușor carnea în grăsimea lăsată de lardon/bacon, având grijă să o întoarceți pe toate părțile. Scoateți carnea pe o farfurie. Topiți untul și puneți două dintre cepe, tăiate felii.

Când ceapa s-a înmuiat puțin, adăugați morcovii (tăiați rondele) și cea de-a treia ceapă, tăiată în sferturi. Adăugați tija de țelină, tocată mărunt , și usturoiul. Mai lăsați 5-6 minute, amestecând din când în când.

Puneți înapoi în cratiță bucățelele rumenite de vită. Adăugați vinul roșu și amestecați ușor, având grijă să “curățați” eventualele bucățele “lipite” pe pereții sau fundul acesteia (“deglaze” în engleză sau “deglacer” în franceză).  Adăugați supa de vită și lardonul rumenit. Amestecați bine și acoperiți cratița, la foc foarte mic, circa 2 ore. Verificați, din când în când, nivelul sosului.

Puneți cimbrul, pătrunjelul, dafinul și pasta de tomate. Omogenizați și adăugați ciupercile, curățate și tăiate felii. Mai lăsați circa 20 de minute, după care opriți focul.

Fierbinte cu paste merge de minune!

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie și în viață!

Chef Paul Siserman (InkChef)

×
Subiecte în articol: beef bourguignon Chef Paul Siserman