x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Chefalul de duminică sau cum să găteşti uşor într-o zi toridă

0
Autor: Veronica Bectas 31 Iul 2010 - 00:00
Chefalul de duminică sau cum să găteşti uşor într-o zi toridă

A trecut săptămâna şi n-am mâncat peşte! Dacă mi-ar fi zis asta cineva, acum 25-30 de ani, nu ştiu ce i-aş fi făcut! Acum, îi dau dreptate! În trecerea pe la mai multe magazine n-am găsit ceva deosebit şi mă gândeam că trebuie să trec şi prin piaţă. N-aveam deloc chef să bat atâta drum (mai ales că era o căldură toropitoare) şi încercam să-mi întocmesc un nou meniu, fără peşte (!).

La un colţ de stradă, unde este un magazinaş, se vând mai mult legume, dar am descoperit că au şi un loc amenajat cu frigidere în care ţin pui şi peşteeee! Culmea este că aveau mai multe sortimente: şprot, macrou, stavrid, crap fitofag, scrumbie şi chefal. La chefal mi-au rămas ochii! Îl vindeau cu 12,00 lei kilogramul. M-am codit puţin dar, până la urmă, am ales unul potrivit, pe care am dat 13,20 lei. Bunicel pentru mine. Mi-am cumpărat un kilogram de mălai, pentru că tocmai îl terminasem, o legătură cu patru căpăţâni de usturoi, un pacheţel de 500 de grame de ficăţei de pui, pe care nu ştiu de ce i-am cumpărat, dar abia-i adusese o maşină. N-am chef de ciorbă, aşa că bag viteză, pentru că vine Paula mai devreme acasă şi-am s-o pun la treabă.

Am intrat imediat în bucătărie şi m-am echipat. Am curăţat peştele, l-am porţionat, l-am şters de apă, l-am uns cu un baiţ. Adică am pus într-un castronel trei linguri de ulei, puţină sare, piper, cimbru şi zeamă de lămâie. Toate după gustul meu. Cu sosul acesta am uns peştele şi l-am lăsat în vas până când aveam să-l pun la fript. Am spălat ficăţeii şi i-am pus la scurs. Am curăţat o căpăţână de usturoi şi, când să tai feliuţe vreo cinci bucăţi, apare Paula.

LA ŢANC!
"Treci la treabă! îi strig eu. Pisează şi tu usturoiul ăsta pentru saramură. Şi, să-ţi arăt cum să faci un sos pentru ficăţei", o ademenesc eu bucuroasă că nu-s singură. I-am arătat cum am făcut sosul, ea a băgat la cap, apoi a cercetat peştele. Am pus peştele la fript, am preparat şi ficăţeii şi am mâncat amândouă regeşte!
Nici n-am terminat de mâncat că a şi început cu întrebările. Ba cât am dat pe peşte, ba pe ficăţei, ba una, ba alta. I-am astupat gura cu o cafea şi nişte îngheţată făcută la repezeală. Asta ca să-mi pun paie în cap. Acum vrea şi reţeta de îngheţată!


Meniu uşor (fără chef de gătit)
Peşte, chefal, 1,100 kg x 12,00 lei = 13,20 lei
Ficăţei pui, 500 g x 7,00 lei = 3,50 lei
O legătură usturoi x 1,00 lei = 1,00 lei
Mălai 1 kg x 2,00 lei = 2,00 lei
Total = 19,70 lei

Ce foloseşti din cămară:
2 linguri bulion, un pahar cu vin, sare, piper, o lingură untură, lămâie, cimbru, oregano.

Chefal fript
Ingrediente: Un peşte de un kilogram, sare, piper, zeamă de lămâie, o căpăţână de usturoi, ulei, cimbru uscat.
Preparare: Curăţă peştele şi porţionează-l, şterge-l de apă şi pune-l într-un baiţ din trei linguri cu ulei amestecat cu zeama de la o lămâie, sare, piper şi cimbru. Întoarce-l la 30 de minute. După două ore, scurge-l uşor şi pune-l la fript pe grătar, la foc potrivit. Nu-l arde. Când e fript, scoate-l şi stinge-l (după dorinţă) în mujdei. Se mănâncă, de obicei, cu mămăliguţă.

5846-128164-ficateicusosimg_2466.jpgFicăţei de pui cu sos
Ingrediente: 500 g ficăţei, 5 căţei mari de usturoi, 2 linguri pastă de roşii, un pahar cu vin alb, o lingură untură (4 linguri ulei), sare, piper, oregano.
Preparare: Toacă în feliuţe fine usturoiul. Pune într-un vas untura şi usturoiul, apoi ficăţeii, spălaţi şi bine scurşi de apă. Întoarce-i pe toate părţile, ca să se prăjească, presară oregano, sare şi piper apoi dă deoparte. Pune vinul la fiert şi când începe să clocotească adaugă-l peste pasta de roşii într-un castronel, pune sare, piper şi amestecă bine. Serveşte cu piure de cartofi, orez, linte şi fasole bătută.

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cel mai nou episod al serialului Sacrificiul – Alegerea, difuzat aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Miercuri seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!
Galerie Foto Mai ales atunci cand spatiul de lucru de la birou nu este organizat in mod ideal, curateniile periodice sunt perfecte pentru mentinerea unei eficiente ridicate a echipei! Chiar si atunci cand fiecare obiect de papetarie...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...
Serviciul de email marketing furnizat de