A trecut săptămâna şi n-am mâncat peşte! Dacă mi-ar fi zis asta cineva, acum 25-30 de ani, nu ştiu ce i-aş fi făcut! Acum, îi dau dreptate! În trecerea pe la mai multe magazine n-am găsit ceva deosebit şi mă gândeam că trebuie să trec şi prin piaţă. N-aveam deloc chef să bat atâta drum (mai ales că era o căldură toropitoare) şi încercam să-mi întocmesc un nou meniu, fără peşte (!).
La un colţ de stradă, unde este un magazinaş, se vând mai mult legume, dar am descoperit că au şi un loc amenajat cu frigidere în care ţin pui şi peşteeee! Culmea este că aveau mai multe sortimente: şprot, macrou, stavrid, crap fitofag, scrumbie şi chefal. La chefal mi-au rămas ochii! Îl vindeau cu 12,00 lei kilogramul. M-am codit puţin dar, până la urmă, am ales unul potrivit, pe care am dat 13,20 lei. Bunicel pentru mine. Mi-am cumpărat un kilogram de mălai, pentru că tocmai îl terminasem, o legătură cu patru căpăţâni de usturoi, un pacheţel de 500 de grame de ficăţei de pui, pe care nu ştiu de ce i-am cumpărat, dar abia-i adusese o maşină. N-am chef de ciorbă, aşa că bag viteză, pentru că vine Paula mai devreme acasă şi-am s-o pun la treabă.Am intrat imediat în bucătărie şi m-am echipat. Am curăţat peştele, l-am porţionat, l-am şters de apă, l-am uns cu un baiţ. Adică am pus într-un castronel trei linguri de ulei, puţină sare, piper, cimbru şi zeamă de lămâie. Toate după gustul meu. Cu sosul acesta am uns peştele şi l-am lăsat în vas până când aveam să-l pun la fript. Am spălat ficăţeii şi i-am pus la scurs. Am curăţat o căpăţână de usturoi şi, când să tai feliuţe vreo cinci bucăţi, apare Paula.
LA ŢANC!
"Treci la treabă! îi strig eu. Pisează şi tu usturoiul ăsta pentru saramură. Şi, să-ţi arăt cum să faci un sos pentru ficăţei", o ademenesc eu bucuroasă că nu-s singură. I-am arătat cum am făcut sosul, ea a băgat la cap, apoi a cercetat peştele. Am pus peştele la fript, am preparat şi ficăţeii şi am mâncat amândouă regeşte!
Nici n-am terminat de mâncat că a şi început cu întrebările. Ba cât am dat pe peşte, ba pe ficăţei, ba una, ba alta. I-am astupat gura cu o cafea şi nişte îngheţată făcută la repezeală. Asta ca să-mi pun paie în cap. Acum vrea şi reţeta de îngheţată!
Meniu uşor (fără chef de gătit)
Peşte, chefal, 1,100 kg x 12,00 lei = 13,20 lei
Ficăţei pui, 500 g x 7,00 lei = 3,50 lei
O legătură usturoi x 1,00 lei = 1,00 lei
Mălai 1 kg x 2,00 lei = 2,00 lei
Total = 19,70 lei
Ce foloseşti din cămară:
2 linguri bulion, un pahar cu vin, sare, piper, o lingură untură, lămâie, cimbru, oregano.
Chefal fript
Ingrediente: Un peşte de un kilogram, sare, piper, zeamă de lămâie, o căpăţână de usturoi, ulei, cimbru uscat.
Preparare: Curăţă peştele şi porţionează-l, şterge-l de apă şi pune-l într-un baiţ din trei linguri cu ulei amestecat cu zeama de la o lămâie, sare, piper şi cimbru. Întoarce-l la 30 de minute. După două ore, scurge-l uşor şi pune-l la fript pe grătar, la foc potrivit. Nu-l arde. Când e fript, scoate-l şi stinge-l (după dorinţă) în mujdei. Se mănâncă, de obicei, cu mămăliguţă.
Ficăţei de pui cu sos
Ingrediente: 500 g ficăţei, 5 căţei mari de usturoi, 2 linguri pastă de roşii, un pahar cu vin alb, o lingură untură (4 linguri ulei), sare, piper, oregano.
Preparare: Toacă în feliuţe fine usturoiul. Pune într-un vas untura şi usturoiul, apoi ficăţeii, spălaţi şi bine scurşi de apă. Întoarce-i pe toate părţile, ca să se prăjească, presară oregano, sare şi piper apoi dă deoparte. Pune vinul la fiert şi când începe să clocotească adaugă-l peste pasta de roşii într-un castronel, pune sare, piper şi amestecă bine. Serveşte cu piure de cartofi, orez, linte şi fasole bătută.