de SIMONA CHIRIAC
| |
FAST FOOD | |
Sunt sigura ca ati auzit de multe ori spunandu-se: "Curiozitatea a omorat pisica". Ceea ce nu inteleg este urmatorul lucru. Din fire, sunt o persoana foarte curioasa. Imi place sa stiu tot ce se petrece in jurul meu si in cele mai multe cazuri nu-mi scapa nimic. Totusi, inca nu mi-a murit pisica (nu ca mi-as dori asa ceva!). Sa fie vorba de pisica vecinului, a matusii sau cea care se plimba ieri alene pe gardul din fata casei? Cine stie, dar musai trebuie sa moara una, conform zicalei. Poate ca trebuie sa mai asteptâ¦
Ca veni vorba de curiozitate. Acum cateva zile am trait din nou acea experienta ciudata. Doresti sa mananci ceva bun, nu stii ce anume si nici nu te poti hotari. Asa ca ramai cu un dor in minte si in stomac.
Asadar, treceam prin fata vitrinelor, uitandu-ma cu mare atentie, poate-poate dau peste ceva care sa-mi faca cu ochiul. Nimic. Sau totusi⦠Cercetam cu atentie panoul aflat la intrarea in restaurant: hamburger (am mai mancat), shaorma (in asta a constat ieri masa mea de pranz), hot-dog (ketchup-ul se nimereste sa curga tocmai atunci cand am o bluza deschisa la culoare - cum era si atunci cazul), falafel⦠Ia te uita! Ceva cu adevarat nou. Nici macar nu stiam cum arata sau ce gust are. Dar ce va spuneam eu de curiozitatea mea innascuta? Evident ca am intrat in restaurant, fara sa ma uit in jur, caci, vorba aceea, nimic nu mai conteaza atunci cand ti-ai pus in cap o idee. Am comandat o portie de falafel, si bine am facut. Ca sa va stimulez si dumneavoastra curiozitatea (dar aveti grija de pisica), nu o sa va impartasesc impresiile. Va las sa descoperiti singuri. Asta nu inseamna ca trebuie sa alergati chiar acum la un restaurant. Cititi ce urmeaza, s-ar putea sa va ajute.
Ei bine, falafel nu este altceva decat o chiftea sau poate un pateu din paine condimentata, avand alaturi un sos din iaurt. Poate nu va vine sa credeti, dar dateaza inca din timpurile biblice si este specific Pakistanului si Extremului Orient. Etimologia cuvantului provine din vechea limba Tamil, "Fa" fiind echivalentul cuvantului "facut", "La" - "multe" si "Fel" - "firimituri de paine".
Cei care l-au preparat pentru prima data au fost locuitorii Indiei, folosind paine acrisoara condimentata sau chiar mazare. In acest ultim caz, boabele erau inmuiate, descojite, zdrobite impreuna cu alte ingrediente si apoi prajite. Ce spuneti, incercati?
SOS HARISSA
|
INGREDIENTE: 200 gr de red chili tocat (fara seminte), 6 catei de usturoi, o lingurita cu chimen, o lingurita cu sare, o lingurita si jumatate cu piper, o lingurita si jumatate cu chimion, o lingurita cu coriandru, ulei de masline.
PREPARARE: Se zdrobesc cateii de usturoi si apoi se adauga restul ingredientelor, exceptand uleiul de masline. Se amesteca totul pana capata o consistenta moale. Sosul se poate pastra in frigider, intr-un borcan, punand deasupra un strat subtire cu ulei de masline.
|
FALAFEL CU SOS DE IAURT
|
INGREDIENTE: o lingura cu usturoi presat, o ceapa potrivita, o jumatate de legatura de patrunjel verde proaspat, 400 gr de mazare conservata, zeama de lamaie, busuioc, coriandru macinat, o jumatate de lingura cu sos de tarhon, doua felii de paine, o jumatate de ceasca cu faina, ulei de masline, 4 lipii, un castravete si doua rosii potrivite.
PREPARARE: Ceapa se taie in patru, feliile de paine se inmoaie in apa rece, iar castravetii si rosiile se taie felii. Intr-un blender, se adauga usturoiul, ceapa, patrunjelul, zeama de lamaie, busuiocul, coriandrul, sosul de tarhon si painea stoarsa. Dupa ce se obtine o pasta, se formeaza chiftele de marime potrivita, se dau prin faina si se prajesc in ulei, intorcandu-se de pe o parte pe alta. Lipiile se taie in partea superioara, formandu-se buzunarase, si se umplu cu cate 4 chiftele, felii de castraveti si rosii. La sfarsit se dauga si un sos de iaurt sau ketchup.
|
|
FALAFEL CU SOS HARISSA
|
INGREDIENTE: o cana si jumatate cu boabe de mazare prajite, o ceapa tocata, un sfert de cana cu patrunjel, 3 catei de usturoi, o lingura cu mazare proaspata, o jumatate de lingurita cu praf de copt, o lingurita cu coriandru, faina, ulei, sare, piper, o lingurita cu chimion, lipii, suc de rosii, sos Harissa.
PREPARARE: Boabele de mazare prajite se pun intr-un blender. Se adauga ceapa, patrunjelul, usturoiul zdrobit, mazarea proaspata, praful de copt, mirodeniile, sarea si piperul. Se mixeaza bine, pana cand totul devine o crema. Se pune compozitia intr-un vas si se lasa la frigider aproximativ o jumatate de ora. Se formeaza chiftele de marime potrivita si apoi se trec prin faina. Se prajesc in tigaie, in ulei fierbinte, intorcandu-le cu atentie de pe o parte pe alta, pana cand capata o culoare maronie si sunt crocante. Se lasa la scurs pe un prosop de hartie. Fiecare lipie se decupeaza la un capat, formandu-se un buzunaras. In interior se introduc chifteaua, sucul de rosii si sosul Harissa, dupa preferinta.
|
|