x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Chiftele pentru curiosi

0
05 Apr 2005 - 00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • FAST FOOD
  • Sunt sigura ca ati auzit de multe ori spunandu-se: "Curiozitatea a omorat pisica". Ceea ce nu inteleg este urmatorul lucru. Din fire, sunt o persoana foarte curioasa. Imi place sa stiu tot ce se petrece in jurul meu si in cele mai multe cazuri nu-mi scapa nimic. Totusi, inca nu mi-a murit pisica (nu ca mi-as dori asa ceva!). Sa fie vorba de pisica vecinului, a matusii sau cea care se plimba ieri alene pe gardul din fata casei? Cine stie, dar musai trebuie sa moara una, conform zicalei. Poate ca trebuie sa mai astept…

    Ca veni vorba de curiozitate. Acum cateva zile am trait din nou acea experienta ciudata. Doresti sa mananci ceva bun, nu stii ce anume si nici nu te poti hotari. Asa ca ramai cu un dor in minte si in stomac.

    Asadar, treceam prin fata vitrinelor, uitandu-ma cu mare atentie, poate-poate dau peste ceva care sa-mi faca cu ochiul. Nimic. Sau totusi… Cercetam cu atentie panoul aflat la intrarea in restaurant: hamburger (am mai mancat), shaorma (in asta a constat ieri masa mea de pranz), hot-dog (ketchup-ul se nimereste sa curga tocmai atunci cand am o bluza deschisa la culoare - cum era si atunci cazul), falafel… Ia te uita! Ceva cu adevarat nou. Nici macar nu stiam cum arata sau ce gust are. Dar ce va spuneam eu de curiozitatea mea innascuta? Evident ca am intrat in restaurant, fara sa ma uit in jur, caci, vorba aceea, nimic nu mai conteaza atunci cand ti-ai pus in cap o idee. Am comandat o portie de falafel, si bine am facut. Ca sa va stimulez si dumneavoastra curiozitatea (dar aveti grija de pisica), nu o sa va impartasesc impresiile. Va las sa descoperiti singuri. Asta nu inseamna ca trebuie sa alergati chiar acum la un restaurant. Cititi ce urmeaza, s-ar putea sa va ajute. Ei bine, falafel nu este altceva decat o chiftea sau poate un pateu din paine condimentata, avand alaturi un sos din iaurt. Poate nu va vine sa credeti, dar dateaza inca din timpurile biblice si este specific Pakistanului si Extremului Orient. Etimologia cuvantului provine din vechea limba Tamil, "Fa" fiind echivalentul cuvantului "facut", "La" - "multe" si "Fel" - "firimituri de paine".

    Cei care l-au preparat pentru prima data au fost locuitorii Indiei, folosind paine acrisoara condimentata sau chiar mazare. In acest ultim caz, boabele erau inmuiate, descojite, zdrobite impreuna cu alte ingrediente si apoi prajite. Ce spuneti, incercati?

    SOS HARISSA
  • INGREDIENTE: 200 gr de red chili tocat (fara seminte), 6 catei de usturoi, o lingurita cu chimen, o lingurita cu sare, o lingurita si jumatate cu piper, o lingurita si jumatate cu chimion, o lingurita cu coriandru, ulei de masline.
  • PREPARARE: Se zdrobesc cateii de usturoi si apoi se adauga restul ingredientelor, exceptand uleiul de masline. Se amesteca totul pana capata o consistenta moale. Sosul se poate pastra in frigider, intr-un borcan, punand deasupra un strat subtire cu ulei de masline.
  • FALAFEL CU SOS DE IAURT
  • INGREDIENTE: o lingura cu usturoi presat, o ceapa potrivita, o jumatate de legatura de patrunjel verde proaspat, 400 gr de mazare conservata, zeama de lamaie, busuioc, coriandru macinat, o jumatate de lingura cu sos de tarhon, doua felii de paine, o jumatate de ceasca cu faina, ulei de masline, 4 lipii, un castravete si doua rosii potrivite.
  • PREPARARE: Ceapa se taie in patru, feliile de paine se inmoaie in apa rece, iar castravetii si rosiile se taie felii. Intr-un blender, se adauga usturoiul, ceapa, patrunjelul, zeama de lamaie, busuiocul, coriandrul, sosul de tarhon si painea stoarsa. Dupa ce se obtine o pasta, se formeaza chiftele de marime potrivita, se dau prin faina si se prajesc in ulei, intorcandu-se de pe o parte pe alta. Lipiile se taie in partea superioara, formandu-se buzunarase, si se umplu cu cate 4 chiftele, felii de castraveti si rosii. La sfarsit se dauga si un sos de iaurt sau ketchup.
  • FALAFEL CU SOS HARISSA
  • INGREDIENTE: o cana si jumatate cu boabe de mazare prajite, o ceapa tocata, un sfert de cana cu patrunjel, 3 catei de usturoi, o lingura cu mazare proaspata, o jumatate de lingurita cu praf de copt, o lingurita cu coriandru, faina, ulei, sare, piper, o lingurita cu chimion, lipii, suc de rosii, sos Harissa.
  • PREPARARE: Boabele de mazare prajite se pun intr-un blender. Se adauga ceapa, patrunjelul, usturoiul zdrobit, mazarea proaspata, praful de copt, mirodeniile, sarea si piperul. Se mixeaza bine, pana cand totul devine o crema. Se pune compozitia intr-un vas si se lasa la frigider aproximativ o jumatate de ora. Se formeaza chiftele de marime potrivita si apoi se trec prin faina. Se prajesc in tigaie, in ulei fierbinte, intorcandu-le cu atentie de pe o parte pe alta, pana cand capata o culoare maronie si sunt crocante. Se lasa la scurs pe un prosop de hartie. Fiecare lipie se decupeaza la un capat, formandu-se un buzunaras. In interior se introduc chifteaua, sucul de rosii si sosul Harissa, dupa preferinta.
  • Citeşte mai multe despre:   lingurita

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

    Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
    Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

    Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
    Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

    De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
    Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

    Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
    Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

    Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
    Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

    S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
    Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

    Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
    Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

    Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
    Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

    Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

    Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
    Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

    Agenție funerară: care este rolul său?

    Agenție funerară: care este rolul său?
    În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

    Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

    Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
    Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

    Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

    Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
    Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

    Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

    Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
    Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

    Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

    Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
    Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

    Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

    Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
    Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
    Serviciul de email marketing furnizat de