ROMANIA CULINARA
Bunatati in oale de lut
ROMANIA CULINARA
Bunatati in oale de lut
Din orasul Husi si pana in comuna Padureni sunt vreo sase kilometri. Cu masina, in cinci minute as fi fost acolo. Dar am ales sa merg pe jos. Si asta, din cel putin doua motive: pe de-o parte, pentru ca ma gandeam la un strugure copt pe care cu siguranta l-as fi gasit prin viile care inconjoara ca o aureola micul oras moldovenesc, iar pe de alta parte, doream sa revad, de acolo de sus, orasul pe care l-am admirat fericita toata copilaria mea. Era o dupa-amiaza caniculara de duminica, dar un puternic sentiment de apartenenta la locurile respective ma incuraja sa urc cu incredere drumurile serpuitoare ale dealurilor. Amintirile copilariei se succedau in minte cu o repeziciune de nepotolit, atat erau de multe, ca nici nu mi-am dat seama cand am ajuns langa padurea care se afla pe partea stanga, chiar la intrarea in Padureni.
LA TARA. Pe ulite nu era nimeni, doar niste gaste zgomotoase se balaceau intr-o teuca, si ele toropite de caldura. Ograzile satenilor erau insa animate. Pesemne ca multi abia se intorsesera de la biserica. Mi-am vizitat bunicuta, careia anii nu au reusit sa-i stirbeasca cu nimic caracterul sugubat. Mi-am adus aminte de tanti Maria, cea care imi aducea tot timpul, cand eram mica, chisleag, braga si mere viermanoase. Amintirile mele legate de tanti Maria au ca punct de pornire oalele ei de lut in care facea o mancare al carei miros te innebunea de pofta, daca, din intamplare, treceai pe langa casa ei frumoasa, pe la ora pranzului. Am pornit spre ea, doar-doar voi simti din nou ori miros de sarmale in foi de vita, ori de pepene rosu, ori de cas proaspat. In Padureni, oamenii sunt tare cumsecade. Iti dau "buna ziua" sau te intreaba de sanatate ori de cate ori te intalnesc pe ulitele satului. Am intrat pe poarta si deodata au inceput sa ma salute toate orataniile ograzii: curcani, bibilici, gainuse, cocosi, boboci de rata... Nici nu am ajuns bine in fata casei, ca nenea Tica mi-a si taiat un harbuz cat toate zilele "din productia proprie", dupa cum mi-a marturisit el. In timp ce savuram feliile rosii si zemoase ale pepenelui, m-am uitat imprejur si am si vazut oalele de lut, agatate la rand, in cuie, tot asa cum le stiam eu. Am rugat-o pe tanti Maria sa ma lase sa ii mai vad o data camara, cea pe care mi-o aminteam plina cu de toate.
CHISLEAGUL. Cand am intrat mi-au sarit in ochi cateva oale de lut acoperite cu niste capace improvizate, din lemn. Mi-am spus ca acolo nu putea sa fie altceva decat laptele prins sau chisleagul, cum ii mai spun oamenii de prin partile locului. Am ridicat putin capacul unei oale si, cand am vazut smantana groasa si galbena a laptelui prins, mi-am zis (cu saga moldoveneasca): "Tii, ce vaca buna are tanti Maria! Sa-i traiasca!". Gazda mi-a explicat apoi cum se obtine chisleagul. Intai mulge vacuta, dupa care strecoara laptele si il pune in oalele sale de lut. Il lasa acolo vreo doua-trei zile ca sa se aleaga smantana. Isi da seama ca e gata si bun de mancat atunci cand smantana prinde deasupra o pojghita galbena. "Il poti manca la orice ora, cu mamaliguta calda sau rece, ori il poti bea pur si simplu", marturiseste tanti Maria.
Citește pe Antena3.ro
Camarile satenilor sunt pline numai cu alimente sanatoase, obtinute din gradinile ingrijite cu pricepere |
| ||
|