x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Chiupurile din Padureni

0
Autor: Francisca M. Catana 13 Sep 2006 - 00:00
Chiupurile din Padureni

ROMANIA CULINARA
Bunatati in oale de lut

ROMANIA CULINARA
Bunatati in oale de lut

Din orasul Husi si pana in comuna Padureni sunt vreo sase kilometri. Cu masina, in cinci minute as fi fost acolo. Dar am ales sa merg pe jos. Si asta, din cel putin doua motive: pe de-o parte, pentru ca ma gandeam la un strugure copt pe care cu siguranta l-as fi gasit prin viile care inconjoara ca o aureola micul oras moldovenesc, iar pe de alta parte, doream sa revad, de acolo de sus, orasul pe care l-am admirat fericita toata copilaria mea. Era o dupa-amiaza caniculara de duminica, dar un puternic sentiment de apartenenta la locurile respective ma incuraja sa urc cu incredere drumurile serpuitoare ale dealurilor. Amintirile copilariei se succedau in minte cu o repeziciune de nepotolit, atat erau de multe, ca nici nu mi-am dat seama cand am ajuns langa padurea care se afla pe partea stanga, chiar la intrarea in Padureni.

LA TARA. Pe ulite nu era nimeni, doar niste gaste zgomotoase se balaceau intr-o teuca, si ele toropite de caldura. Ograzile satenilor erau insa animate. Pesemne ca multi abia se intorsesera de la biserica. Mi-am vizitat bunicuta, careia anii nu au reusit sa-i stirbeasca cu nimic caracterul sugubat. Mi-am adus aminte de tanti Maria, cea care imi aducea tot timpul, cand eram mica, chisleag, braga si mere viermanoase. Amintirile mele legate de tanti Maria au ca punct de pornire oalele ei de lut in care facea o mancare al carei miros te innebunea de pofta, daca, din intamplare, treceai pe langa casa ei frumoasa, pe la ora pranzului. Am pornit spre ea, doar-doar voi simti din nou ori miros de sarmale in foi de vita, ori de pepene rosu, ori de cas proaspat. In Padureni, oamenii sunt tare cumsecade. Iti dau "buna ziua" sau te intreaba de sanatate ori de cate ori te intalnesc pe ulitele satului. Am intrat pe poarta si deodata au inceput sa ma salute toate orataniile ograzii: curcani, bibilici, gainuse, cocosi, boboci de rata... Nici nu am ajuns bine in fata casei, ca nenea Tica mi-a si taiat un harbuz cat toate zilele "din productia proprie", dupa cum mi-a marturisit el. In timp ce savuram feliile rosii si zemoase ale pepenelui, m-am uitat imprejur si am si vazut oalele de lut, agatate la rand, in cuie, tot asa cum le stiam eu. Am rugat-o pe tanti Maria sa ma lase sa ii mai vad o data camara, cea pe care mi-o aminteam plina cu de toate.

CHISLEAGUL. Cand am intrat mi-au sarit in ochi cateva oale de lut acoperite cu niste capace improvizate, din lemn. Mi-am spus ca acolo nu putea sa fie altceva decat laptele prins sau chisleagul, cum ii mai spun oamenii de prin partile locului. Am ridicat putin capacul unei oale si, cand am vazut smantana groasa si galbena a laptelui prins, mi-am zis (cu saga moldoveneasca): "Tii, ce vaca buna are tanti Maria! Sa-i traiasca!". Gazda mi-a explicat apoi cum se obtine chisleagul. Intai mulge vacuta, dupa care strecoara laptele si il pune in oalele sale de lut. Il lasa acolo vreo doua-trei zile ca sa se aleaga smantana. Isi da seama ca e gata si bun de mancat atunci cand smantana prinde deasupra o pojghita galbena. "Il poti manca la orice ora, cu mamaliguta calda sau rece, ori il poti bea pur si simplu", marturiseste tanti Maria.

BORSUL. Intr-un chiup mare (vas de lut ars, in forma de amfora) pusese la conservat vita-de-vie, ca la Craciun aroma sarmalelor sa-i zapaceasca din nou pe cei care trec pe langa casa ei. Imi zicea tanti Maria ca ea foloseste chiupurile si pentru umplerea borsului. Si de aceea iese atat de acru si atat de bun. Nici nu se gandeste sa acreasca vreodata borsul cu sare de lamaie, cum vazuse ea ca se mai practica pe la oras. Tanti Maria face un bors (fel de ciorba) tot in oale de lut. Nenea Tica isi aduce aminte cu cata placere manca el cand era tanar bors cu pasat facut la rasnita.

SECRETUL SARMALELOR. Am intrebat-o cum face ea sarmalele in oale de lut si care este secretul bunatatii lor. Mi-a marturisit atunci ca ia o oala mare, o captuseste cu varza proaspata - daca e vara, sau murata - daca e iarna, apoi asaza frumos sarmalele invelite in foi de vita sau in foi de varza si le baga in "cuptior". Au multe amintiri legate de aceste vase aduse in sat "de prin Iasi, de pe undeva". Cand erau tineri si mergeau la camp, mancarea era transportata in vase de lut si, de asemenea, apa in urcioare. Fiind usor casabile, nu de putine ori au spart vasele de pamant, fie cand mergeau la fantana, la apa, fie cand plecau de dimineata sa munceasca ogorul. Dar pe vremea aceea erau mai usor de cumparat. Azi, cine vrea sa gateasca in oale de lut, trebuie sa le pastreze cu mare grija!

Camarile satenilor sunt pline numai cu alimente sanatoase, obtinute din gradinile ingrijite cu pricepere

TRADITIE MOLDOVENEASCA

Borsul moldovenesc este recunoscut a fi una dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale romanesti. Cine ajunge in Moldova, dar mai ales prin satele sale, acolo unde traditiile sunt inca foarte bine pastrate, e obligatoriu sa manance o farfurie mare, aburinda cu bors de pui. Puiul trebuie sa fie crescut in curte, borsul umplut in casa, iar verdeturile culese din gradina - adica totul este natural si sanatos. Pentru a obtine un bors foarte bun este nevoie de un kilogram de carne de pui, un litru de bors, 200 g taitei facuti acasa, marar, patrunjel, leustean si loboda. Se pune carnea la fiert intr-o oala de lut si, cand a fiert bine, se scoate afara. In zeama care a ramas se pun si taiteii la fiert, dupa care se adauga borsul, puiul fiert taiat in bucati si verdeturile maruntite. Nu se drege.

MAGIUNUL DE LA BUNICI

Gospodarii de la sate au intotdeauna grija ca in camara lor, fie iarna, fie vara, sa existe de toate: compoturi, dulceturi, gemuri, muraturi, branza sarata de oaie... In comuna Padureni, judetul Vaslui, mai sunt si astazi oameni care, de cum se coc prunele, se pregatesc pentru iarna, preparand magiun in cantitati foarte mari. Magiunul este un produs alimentar asemanator cu gemul, care se obtine prin fierberea indelungata a prunelor. Daca prunele sunt foarte coapte, adaugarea zaharului este inutila. Prunele fierb in ceaune mari de tuci ore intregi pana se transforma intr-o pasta inchisa la culoare. Focul se face afara, din lemne sau din carbuni, iar ceaunul este asezat pe o pirostrie. Multor sateni, mai ales celor mai in varsta, le place sa manance magiun uns pe felii de mamaliga rece, coapta pe plita.
Citeşte mai multe despre:   maria ,   tanti

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de