BARUL CASEI
Luam paharul in mana, il ridicam putin si il ciocnim cu unul sau mai multi prieteni: "Noroc! Sanatate! Multi Ani!" ne uram unii altora, rareori intrebandu-ne de unde vine obiceiul acesta de a ciocni: "Cin-Cin!"? Adica, de doua ori? Parca, atunci cand ne atingeam paharele, percepeam un singur sunet: "Cin!".
DOVEZI DE IUBIRE. "Facand sapaturi", am aflat ca, in Evul Mediu, era destul de raspandita otravirea mancarurilor si a bauturilor ca mijloc eficient de a scapa de o persoana "non-grata". Asa ca devenise absolut necesara si o dovada de incredere: varsarea unei mici cantitati de bautura dintr-un pahar in altul. Atingandu-se, paharele faceau: "Cin!" o data⦠"Cin!" de doua ori⦠Cu timpul, increderea intre comeseni s-a restabilit si azi nu se mai ciocneste decat o singura data: "Cin!".
E interesant ca, prin anii â70, acest obicei incepuse sa se piarda, fiind inlocuit cu "inchinarea" de tip american, care presupune ridicarea paharului si toastarea fara nici o ciocnire.
|
DANSATOAREA DIVINA(fara alcool; cantitate pentru o persoana)Ingrediente: 100 ml suc de mango, 50 ml suc de pere, 20 ml suc de lamai verzi, 20 ml sirop de coacaze negre. Preparare (in shaker): Se agita impreuna cu gheata. Servirea se face in pahar model "tumbler" (cilindric, 250 ml), ideal pentru long drinks (bauturi mai concentrate si fara alcool). Cocktailul propriu-zis nu trebuie sa aiba mai mult de 150 ml pentru ca se serveste cu multa gheata si aceasta trebuie sa intre si ea in pahar, intr-un strat gros. Copacabana(slab alcoolizat; cantitate pentru o persoana)Ingrediente: 30 ml gin, 20 ml coniac, 5 ml lichior de banane, 5 ml suc de pepene galben. Preparare (in shaker): Se agita impreuna cu gheata, se toarna in paharul special pentru cocktail si se orneaza cu o jumatate de felie de lamaie verde si cu o bucatica de pepene galben. Paharul special de cocktail este de forma tronconica, cu o capacitate de 70-120 ml, ideal pentru short drinks (bauturi mai limpezi), in special cele pe baza de alcool (gin, votca, tequila). |