x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cin-Cin cristalin

Cin-Cin cristalin

de Tudor Cires    |    31 Aug 2005   •   00:00
Cin-Cin cristalin
BARUL CASEI
Luam paharul in mana, il ridicam putin si il ciocnim cu unul sau mai multi prieteni: "Noroc! Sanatate! Multi Ani!" ne uram unii altora, rareori intrebandu-ne de unde vine obiceiul acesta de a ciocni: "Cin-Cin!"? Adica, de doua ori? Parca, atunci cand ne atingeam paharele, percepeam un singur sunet: "Cin!".

DOVEZI DE IUBIRE. "Facand sapaturi", am aflat ca, in Evul Mediu, era destul de raspandita otravirea mancarurilor si a bauturilor ca mijloc eficient de a scapa de o persoana "non-grata". Asa ca devenise absolut necesara si o dovada de incredere: varsarea unei mici cantitati de bautura dintr-un pahar in altul. Atingandu-se, paharele faceau: "Cin!" o data… "Cin!" de doua ori… Cu timpul, increderea intre comeseni s-a restabilit si azi nu se mai ciocneste decat o singura data: "Cin!".

E interesant ca, prin anii ’70, acest obicei incepuse sa se piarda, fiind inlocuit cu "inchinarea" de tip american, care presupune ridicarea paharului si toastarea fara nici o ciocnire.

Moda n-a tinut insa prea mult la europeni pentru ca acum iar ne vedem cu paharul in mana, urandu-ne de sanatate si noroc, ciocnind (o singura data): "Cin!"…

SONOR. Sunetul care se obtine prin ciocnire depinde in cea mai mare masura de calitatea si forma paharului. Un pahar de cristal va suna intotdeauna mai bine decat unul de sticla: "cristalin" spunem acestui accent sonor, comparat adesea cu muzica ingerilor. Tot astfel, un pahar cu picior (de care trebuie sa tinem, elegant, atunci cand ciocnim) va degaja un sunet superior paharului cilindric.

Si pentru ca e timpul sa ne luam ramas bun de la vara calendaristica, va propun, "la spartul targului", un cocktail de gustar. Garantez ca, la 28 de grade caldura plus 12 grade tarie, veti avea 40 de grade satisfactie!

DANSATOAREA DIVINA

(fara alcool; cantitate pentru o persoana)
Ingrediente: 100 ml suc de mango, 50 ml suc de pere, 20 ml suc de lamai verzi, 20 ml sirop de coacaze negre.

Preparare (in shaker): Se agita impreuna cu gheata. Servirea se face in pahar model "tumbler" (cilindric, 250 ml), ideal pentru long drinks (bauturi mai concentrate si fara alcool). Cocktailul propriu-zis nu trebuie sa aiba mai mult de 150 ml pentru ca se serveste cu multa gheata si aceasta trebuie sa intre si ea in pahar, intr-un strat gros.

Copacabana

(slab alcoolizat; cantitate pentru o persoana)
Ingrediente: 30 ml gin, 20 ml coniac, 5 ml lichior de banane, 5 ml suc de pepene galben.

Preparare (in shaker): Se agita impreuna cu gheata, se toarna in paharul special pentru cocktail si se orneaza cu o jumatate de felie de lamaie verde si cu o bucatica de pepene galben. Paharul special de cocktail este de forma tronconica, cu o capacitate de 70-120 ml, ideal pentru short drinks (bauturi mai limpezi), in special cele pe baza de alcool (gin, votca, tequila).
×