x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cina cu aripi si cu picioruse

0
Autor: Veronica Guzun Cristina Andreea Catana 20 Iun 2005 - 00:00
Cina cu aripi si cu picioruse
V-ati gandit vreodata cum ar fi sa mancati greieri, lacuste sau alte vietuitoare pe care de obicei le alungati si de care va este teama? Sigur nu, dar sunt unele popoare care le considera delicatese.

Acum zeci de mii de ani, oamenii primitivi mancau gandaci ca sa supravietuiasca. Probabil ca si-au dat seama de ce este comestibil urmarind animalele, dupa cum remarca Gene DeFoliart, profesor la Universitatea Winsconsin, Statele Unite ale Americii. "Consumarea de insecte are o traditie veche", conchide el.

INVATATII. In Antichitate, grecii si romanii serveau tot felul de insecte la cina. Plinius, invatat roman, mentioneaza in lucrarea "Historia Naturalis" ca aristocratilor romani le placea foarte mult sa consume larve de gandacei date prin faina si vin. Aristotel ridica in slavi gustul nemaipomenit al tarantulelor atunci cand ajung la stadiul de nimfa. "La inceput este mai bine sa consumati masculul, dar dupa imperechere femela, care este plina de oua, este delicioasa", nota marele filozof. Vechiul Testament ii incuraja pe crestini si pe evrei sa consume lacuste, gandacei, cosari, mai ales ca Sfantul Ioan Botezatorul a marturisit ca a rezistat in desert mancand lacuste si miere.

MENIU VARIAT. Astazi sunt foarte multe specii de insecte care apar in meniul restaurantelor. Nu de la noi, dar in Africa, Asia si America Latina sunt un lucru obisnuit. In Ghana, in timpul ploilor de primavara, termitele sunt stranse pentru a fi ulterior gatite pe gratar, prajite sau transformate in paine. Locuitorii Africii de Sud mananca insecte drept garnitura pentru un fel de mamaliga din porumb dulce. In China, apicultorii au un statut special. Sunt considerati cei mai virili barbati, pentru ca mananca in mod constant larvele insectelor pe care le pastoresc. Tot in acea parte a lumii, in Japonia, larvele unor insecte acvatice sunt considerate desert. Gustul lor este completat cu sos de soia, iar mai apoi sunt trase prin zahar. Populatia din Bali consuma insecte cu lapte de cocos, cu ghimbir si usturoi. Si nu este un preparat oarecare, ci este o delicatesa servita doar la restaurantele de lux. De gustul si, aroma larvelor sunt atrasi si cei din Noua Guinee, si aborigenii din Australia. In unele tari din America Latina, tarantulele prajite la foc deschis si furnicile fac parte din meniurile traditionale. Unul dintre preparatele traditionale mexicane, tortillias, are in compunere viermi de agave. Acestia sunt pusi si in sticlele de lichior mexican.

SANATATE. Chiar daca europenii si nord-americanii sunt ingroziti de aspectul insectelor, nutritionistii au ajuns la concluzia ca acestea sunt o importanta sursa de proteine si de vitamine. Lacustele uscate contin 75% proteine si 20% grasimi si, de asemenea, au in compozitie vitamine. Termitele au 36% proteine si 44% grasimi. Acesta este unul dintre motivele pentru care japonezii consuma insecte inca din Antichitate. Cei care au descoperit primii importanta acestora pentru supravietuire au fost japonezii, care traiau in munti, unde nu exista foarte multa hrana care sa le ofere necesarul zilnic de proteine. Atunci au vazut ca, daca mananca insecte, au mai multa putere. Si obiceiul a ramas pana astazi.

LUMEA NOASTRA. Acum, ca am trecut in revista tarile in care consumul de insecte este o traditie, trebuie sa mentionam ca in cealalta jumatate de glob, acest subiect este tabu, iar aceste feluri de mancare sunt foarte rare. DeFoliart spune ca unul dintre motive ar fi ca, dupa ce Europa a devenit un teritoriu agrar, insectele au inceput sa fie percepute ca daunatori, nicidecum ca o sursa de hrana. Alti cercetatori in stiintele alimentatiei sustin ca, de vreme ce noua ni se pare absolut oripilant sa mancam insecte, consumam carne de porc, scoici si alte asemenea produse, care in alte culturi sunt considerate murdare. Asa incat a manca sau a nu manca insecte tine de cultura popoarelor si de mostenirea lor istorica.

DIN TRECUTUL ALTORA
Populatia saraca din Algeria colecta lacuste si le folosea drept aliment. Ei aveau o metoda originala de preparare. Lacustele erau fierte in apa sarata, apoi erau lasate la soare sa se prajeasca. Si aborigenii din Australia consumau diferite insecte. Australienii plecau in munti, unde prindeau molii. Aceste insecte erau uscate, coapte in nisip si tinute in cenusa fierbinte. Temperaturile ridicate le ardeu aripile. Ele puteau fi consumate in intregime, exceptie facand capul. O alta metoda de preparare a moliilor era uscarea. Din ele se facea o faina din care se cocea paine. O insecta foarte apreciata si consumata de aborigenii australieni era larva de molii.

DICTIONAR
In restaurantele cu specific japonez veti intalni diverse denumiri de bucate care, fiind scrise intr-o limba straina, este greu de dedus din ce sunt facute. In meniu se gasesc diferite preparate pe baza de insecte.

Printre cele mai cunoscute se numara: hachi-no-ko, care inseamna larve de molii fierte, zaza-mushi, care sunt, de fapt, larve de mare, inago - lacuste umplute cu orez, sangi - coconul de vierme de matase prajit, iar tarantula prajita poarta denumirea de semi.

Toate aceste preparate sunt considerate o delicatesa in Japonia.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   insecte

 



Mai multe titluri din categorie

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine

Ce sunt constelațiile familiale și cum ne ajută să trăim mai bine
Există multe metode de psihoterapie în zilele noastre, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a constelațiilor familiale. Chiar dacă poate părea că au vreo legătură cu horoscopul sau cine știe ce fantezii, de...

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, numita si Ziua Crucii, in fiecare an pe 14 septembrie. Aceasta este cea mai veche sarvatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. Aceasta sarbatoare extrem de...
Serviciul de email marketing furnizat de