Cireșele pot fi consumate crude, în timpul sezonului, dar și sub formă de dulcețuri, compoturi, prăjituri.
Totodată, efectele lor asupra organismului uman sunt uimitoare.
Insomnie
Cireșele conțin melatonină, substanță supranumită și „hormonul somnului”. Melatonina este produsă de glanda pineală, și este eliberată mai ales seara. Secreția de melatonină induce somnul prin scăderea temperaturii corpului și liniștirea sistemului nervos, scrie dcnews.ro.
Pierderea în greutate
Cireșele au calorii puține dar multe vitamine care stimulează metabolismul și au un conținut ridicat de apă care elimină toxinele.
Reducerea hipertensiunii arteriale
Cireșele conțin potasiu și ajută la eliminarea excesului de sodiu din organism prin echilibrarea cantității de potasiu și sodiu care ajută la menținerea nivelului tensiunii arteriale.
Boli cardiovasculare
Cireșele conțin antociani, antioxidanți care reduc nivelul colesterolului rău, care provoacă inflamații.
Proprietăți anti-îmbătrânire.
Din cireșe se poate face și o masă pentru față. Se pun cireșe fără sîmburi într-un blender, se adaugă turmeric pudră și miere. Masca se lasă să acționeze circa 20 de minute iar apoi se clătește fața cu multă apă.
Energizant
Cireșele pot fi consumate și la micul dejun pentru a oferi energia necesară pe parcursul zilei.
Afecțiuni stomacale
Cireșele echilibrează ph-ul stomacului prin neutralizarea acidității excesive și previn astfel problemele legate de indigestie.
Contraindicații
Unele persoane dezvoltă alergii la cireșe, care se manifestă prin urticarie, deficiențe respiratorii, umflarea ochilor și a buzelor.
Totodată, cele sensibile la fructoză sau care au sindromul colonului iritabil trebuie să evite consumul.
Și persoanele cu colită ori gastrită pot avea simptome de balonare sau greață.