x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Clatite cu personalitate

Clatite cu personalitate

08 Feb 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Imi plac foarte mult clatitele, dar sa le prepare altii. Mie doar sa mi le pui in farfurie. Nu trebuie sa-ti faci apoi griji ca nu ma descurc cu ele. Le mananc in trei timpi si trei miscari.

Marturisesc ca odata, tare demult, am incercat sa prepar si eu cateva. Am urmat indicatiile retetei, cuvant cu cuvant. Problemele au aparut atunci cand a trebuit sa le coc. Intr-o tigaie cu ulei am adaugat un pic din amestec si am asteptat. Cred ca am pus cam mult ulei, caci se formase o zeama care bolborosea in nestire si nu avea de gand sa se prajeasca. Asa ca a trebuit s-o arunc. Bun, m-am gandit sa pun mai putin ulei. De aceasta data compozitia s-a lipit atat de zdravan de tigaie, ca nu am putut cu nici un chip sa o intorc. N-am avut incotro si am razuit totul cu o spatula. Dar nu am disperat. Am pus mai putina compozitie. De aceasta data, nu s-a prins de tigaie, dar cand s-o intorc, s-a rupt. Sa nu credeti ca am aruncat-o. Credeti cumva ca muncisem degeaba? Am pus-o cu mare grija pe farfurie, de parca ar fi fost cel mai pretios lucru, si am trecut la urmatoarea.

Se prajise destul de frumusel pe o parte, nu se lipise si prinsesem un pic de curaj. Ce mai, cu siguranta aveam pe ce sa intind dulceata de visine. Si daca tot am devenit "experta", am aruncat cu elan tigaia, in speranta ca prima clatita perfecta se va desprinde usor, se va roti in aer si va ateriza cu mare precizie in tigaia de dedesubt. Ce mai, aproape ca atunci cand ii arunci catelului o bucatica buna si el o prinde in aer. Mare dezamagire. De desprins, nu s-a desprins in totalitate, ci s-a strans intr-o parte si s-a rupt, ca urmare a incercarii mele de a o readuce in pozitia initiala.

Am pastrat-o asa cum era si bine am facut. Dramul de genialitate pe care l-am avut pana atunci m-a parasit cu totul si a trebuit sa arunc, in cele din urma, compozitia la gunoi. Am ramas cu doua clatite anemice si gaurite. Le-am carpit, numai eu stiu cum, si in cele din urma le-am uns cu dulceata. Le-am mancat cu mare satisfactie, incet de tot, ca sa nu se termine atat de repede.

CLATITELE INDRAGOSTITILOR
  • INGREDIENTE: 500 ml lapte, doua oua, 25 gr faina cernuta, ulei de masline, praf de sare, un praf de piper, 50 gr miere, petale de trandafir, 50 gr fistic.

    PREPARARE: Cu doua-trei zile inainte de a face clatitele se toaca petalele de trandafir si se lasa la macerat in miere. In ziua respectiva se bate laptele cu ouale si faina, peste care se aduga o lingura de ulei de masline, doua lingurite de miere, petale de trandafir, sare si piper. Se lasa pasta obtinuta la racoare timp de 30 de minute. Fisticul se curata de coaja si se piseaza. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se toarna pasta cu polonicul. Dupa ce s-au rumenit se umplu cu miere si cu fistic si se ruleaza.

    CLATITE UMPLUTE CU CIUPERCI
  • INGREDIENTE:
    Pentru clatite: 250 gr faina, 3 oua, 50 ml ulei, 30 ml rom, 600 ml lapte, 200 ml smantana, sare
    Pentru umplutura: 500 gr ciuperci, 50 gr ceapa, 50 ml ulei, 50 ml vin, o foaie de dafin, 50 gr cascaval ras, 200 ml smantana, marar sau patrunjel, sare, piper.

  • PREPARARE: Ceapa se caleste in ulei, adaugand apoi ciupercile taiate feliute, sarea, piperul, foaia de dafin si vinul. Se calesc acoperite, pana cand scade apa ce o lasa si se inmoaie. Cratita se ia de pe foc si se adauga mararul sau patrunjelul si smantana. Se prepara compozitia pentru clatite. Se amesteca galbenusurile cu 100 ml lapte, smantana, romul si sarea. Se adauga faina putin cate putin, restul de lapte si albusurile batute spuma. Dupa ce s-au prajit toate clatitele, se umplu cu compozitia de ciuperci, impachetandu-le precum sarmalele. Se asaza intr-un vas Jena, uns cu unt si presarat cu cascaval. Vasul se introduce in cuptor cu putin timp inainte de a fi servite, pentru a fi calde.

    CLATITE CU GEM DE CAISE SI NUCI
  • INGREDIENTE: 600 gr faina, 6 oua, 1,6 l sifon, 300 ml ulei, 200 gr gem de caise, 300 gr nuci macinate, 100 gr zahar pudra, sare.

  • PREPARARE:
  • Din faina, sifon, oua, sare si 50 gr zahar, se prepara o coca. Dupa ce a fost lasata deoparte timp de 30 de minute, se formeaza foi de clatite care se coc. Se umplu cu gem, se ruleaza si se presara cu zahar pudra si nuci macinate. Se pot servi calde sau reci.
    ×
    Subiecte în articol: ulei clatite