GURMANDUL IN BUCATE
De la Balotesti, la dreapta, spre Manastirea Caldarusani. Drumul trece prin sate lungi, strajuite din zare de ramasite din codrii Vlasiei. Pana sa ajungi la apa Cociovalistei - al carui nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii il foloseau in loc de pluta, sa treaca apa de la un mal la altulâ¦
GURMANDUL IN BUCATE
De la Balotesti, la dreapta, spre Manastirea Caldarusani. Drumul trece prin sate lungi, strajuite din zare de ramasite din codrii Vlasiei. Pana sa ajungi la apa Cociovalistei - al carui nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii il foloseau in loc de pluta, sa treaca apa de la un mal la altul; "cocioc" inseamna "plaur" - opresti la brutarie sa cumperi o paine. Paine rotunda, semialba si cu un gust tocmai potrivit sa-l asociezi cu cel al carnii preparate pe gratarul cu carbuni, la umbra padurii. Ori, daca mergi la manastire si-i zi de pomenire a mortilor, tot aici opresti sa cumperi colaci sau prescuri. Se stie ca la brutaria din Moara Vlasiei (Ilfov) poti gasi painea pentru hrana sau pentru pomenire, dupa cum ai nevoie.
Crezi ca asa a fost dintotdeauna, insa Florentina Carstea, patroana de acum a brutariei, iti infirma parerea asta. Vreo 6 ani, "dupa marea vandalizare" (adica dupa 1989, cand "in chip democratic", fiecare a luat ce-a putut din moara si din brutarie), la Moara Vlasiei nu s-a facut paine. "In â95, eram in vizita la Caldarusani, la manastire, cand am vazut zidurile in paragina ale vechii brutarii. M-am gandit ca pot incerca sa fac ceva, aici. Si n-a fost chiar asa de usor".
Pentru inceput, a inchiriat spatiul, l-a amenajat, l-a dotat cu cuptoare electrice. "Am facut primul rand de paini - pufoase, albe, ca la Bucuresti. Si⦠n-am avut succes. Omul de aici, din sat, cauta gustul painii din anii â80. Painea coapta pe vatra. Preluasem, o data cu cladirea, si cuptorul DAMF, cu caramida refractara. Dar era distrus. Dupa cateva luni in care afacerea cu paine alba n-a mers, am inchis si am reparat cuptorul cel vechi". Aflam ca pe la mijlocul anilor â80, cand Ceausescu ceruse ca fiecare comuna sa aiba brutaria ei, la Moara Vlasiei s-a dat in folosinta spatiul acesta, dotat cu un cuptor de productie germana, din anii razboiului⦠"Asa sunt mai multe brutarii din judetul Ilfov, dar nu s-a gandit nimeni sa le reabiliteze. Si-n Bucuresti sunt doua brutarii care au cuptoare DAMF, iar acolo nu trec 10 minute fara sa cumpere cineva paine". Este clar, cuptorul e una dintre conditiile succesului. Apoi, mai ai nevoie de reteta, de ingrediente, de specialisti. "Eu si asociatul meu nu aveam habar de ce inseamna a face paine. Dar tot personalul nostru este calificat. Sunt brutarite cu experienta. Vointa noastra si priceperea lor: iata secretul!"
Redeschiderea brutariei a insemnat un nou test. "Nu e usor sa recastigi piata. La inceput, cumparau numai cate o paine, sa vada: are gustul la care se asteptau? Le-a placut, iar azi vin sa ia si cate 7-8 paini o data". Pentru Florentina Carstea reactia consumatorului de paine e foarte importanta. "Avem posibilitatea sa facem mai multe feluri de paine. Iese o lipie grozava, aici. Dar preparam in special ceea ce se cere: paine rotunda, ori franzela, de 450 de grame. Sa simta omul ca se satura". Se pregatesc aici si specialitati: japoneze, cornuri, dar si prescuri, marturii si colaci, brutaria fiind chiar in cale, pe drumul spre Manastirea Caldarusani. De sarbatori, se coace cozonac si pasca.
"Folosim faina de 650, cernuta bine. Aerata, adica. Altfel, painea nu iese pufoasa. Nu folosim amelioratori, doar apa, faina, sare si drojdie. Daca tii painea intr-un prosop curat si nu o pui in plastic, ramane proaspata si o saptamana".
Citește pe Antena3.ro
| ||
GENERATII DE BRUTARI |
|
PAINEA RITUALICAMarturii, colaci, prescuri - la Moara Vlasiei acestea sunt insemnate cu ajutorul celor doua "pistornice". (Pistornicul este o piramida din lemn, cu o cruce in varf si sfintita.) Parintele Gheorghe Dragomir le-a oferit brutariei special pentru a conferi din harul sfant produselor de panificatie, destinate implinirii unor datini de esenta religioasa. |
| ||
|