x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Colectionarul de amintiri

0
Autor: Tudor Cires 03 Mai 2006 - 00:00
Colectionarul de amintiri
CULTURA SI PIPER
Casa din Bucuresti a profesorului Ionel Constantinescu e o cutie de rezonanta in care amintirile sunt trezite la viata din cand in cand in prezenta musafirilor, asa cum aveam sa constat intr-o seara de-april.
Elegantul cuplu de profesori universitari, Ionel si Irina, ne astepta cu bucuria regasirii unor vechi amici, desi ne intalneam pentru prima oara. Dragoste la prima vedere? Se prea poate, pentru ca prea repede ne-am deschis sufletele si, recunosc, subiectul care ne-a legat a fost arta, apoi, gastronomia.

AMINTIRI. "Gustul pentru arta il am de la tatal meu, ilustrul oenolog Gherasim Constantinescu. Eram copil si ma ducea pe la Pietroasele, unde s-a gasit Closca cu Puii de Aur. Tata privea indelung locurile acelea, incercand parca sa patrunda misterul tezaurului. Atunci am devenit colectionar.

De fapt, copilaria mea, pana in ’44, cand bunicul meu a fost alungat (au venit trupele rusesti si conacul de la Pencu-Buzau a fost rechizitionat de soldati - bunicul a fugit prin vie, salvandu-l taranii), s-a petrecut pe o terasa intre vii. Parfumul viei, toamna, era mai natural si mai ademenitor decat orice parfum pe care-l foloseste vreo cucoana. Nu toamna, ci toamna tarzie, pentru ca, dupa ce incep sa dea strugurii in parg, boabele plesnesc. Este un miros extraordinar!"

Profesorul Constantinescu zambeste. Un zambet larg, insotit de invitatia de a-i vedea tablourile.

COLECTIE. "Am o colectie de Ciucurencu mai mare decat la Muzeul National, apoi Piliuta, Gabriel Catrinescu, Sorin Ilfoveanu. Ultimul mi-a daruit singurul sau autoportret, cand a inaugurat casa de la Radesti. Ii adusesem niste vin. «Mai Sorine, i-am zis, hai sa imortalizam momentul asta!». Si in cinci minute a facut acest autoportret care a circulat apoi prin multe expozitii, in toata lumea... Priviti si acest tablou al sau: «Omul, crucea si capra». Reprezinta esenta vietii taranului roman. Dincolo vedeti un Emil Ciocoiu, pictura religioasa care se afla si in apartamentele Papei... Sau Piliuta, mare iubitor de folclor, il vedeti cum a desenat o nunta taraneasca?... Colectia mea e realizata, in mare, datorita prietenilor mei, ai tatalui meu si ai bunicului. Intre acesti mari artisti si familia Constantinescu, vinul a reprezentat elementul de legatura prin care ei comunicau fara cuvinte."

INSPIRATIE. Pe o masa, la vedere, remarc "Jurnalul de Bucatarie", iar doamna Irina se simte datoare sa-mi explice: "Uneori, cand mi se intampla sa am de dat o masa ma inspir din revista. Am colectia completa! Ultima data am invatat de la dumneavoastra cum sa pun aperitivele pe frunze de andive. Toata lumea a fost surprinsa de felul cum le-am aranjat. Pe o frunza am pus putin somon, o feliuta de ou, pe feliuta de ou - icre de Manciuria si dupa aceea, o feliuta de pastrav afumat. Sau o alta reteta: pe frunza de andiva am pus salau fiert cu sos de capere. Usor de servit. Intotdeauna rasfoiesc repede revista si vad ce apare, daca imi vine, din poze, vreo idee..."

Trecem dintr-o camera in alta, tot asa de usor cum simt ca trece timpul in acest spatiu in care domnul si doamna Constantinescu colectioneaza tablouri si amintiri.

"Un horoscop alcatuit de tatal meu lui «Pil» (Constantin Piliuta) spunea ca acesta e un suflet nobil, receptiv, respectand umilinta omului simplu si tristetea lui de a-si ineca, la durere, patima in vin. Drept multumire pentru adevarurile acestea, Piliuta il numea pe Gherasim Constantinescu «trimis al lui Dumnezeu pe pamant». «Fara Bachus Gherasim, spunea pictorul, ce ne-am face noi, truditorii bauturii de zi cu zi?»"
Ionel Constantinescu

"PAPA GHERASIM", "FURNIZORUL" ARTISTILOR

De la stanga la dreapta: Constantin Piliuta - pictorul, Ionel Constantinescu - colectionarul si Alexandru Cebuc - criticul
"Tatal meu, «Papa Gherasim», era totul pentru Alexandru Ciucurencu. Pictorul avea bani destui si putea sa-si cumpere pentru acasa oricat de mult vin voia. Dar ii placea sa bea la carciuma, pentru anturaj. Tata ii trimitea vin lui Arghezi, lui Ilie Murgulescu... «Am auzit ca pe piata sunt numai falsuri» - spuneau ei si tata le dadea cate o sticla. Am un obicei sa spun: daca tata ar fi vandut tot vinul pe care l-a daruit, ne cumparam si noi o masina."
Citeşte mai multe despre:   constantinescu

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de