x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Combinaţii reuşite – Viva la cucina italiană

Combinaţii reuşite – Viva la cucina italiană

de Carmen Dragan    |    01 Oct 2009   •   00:00
Combinaţii reuşite – Viva la cucina italiană

Italia, una dintre cele mai fascinante bucătării ale lumii. Ţara diversităţii culinare (prin cele 20 de regiuni, fiecare cu aromele ei) cucereşte pe oricine, indiferent de gusturi.



Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mozzarella, jambonul, orezul..., apoi pizza napolitană, pastele bologneze sunt doar câţiva dintre mesagerii bucătăriei italieneşti în întreaga lume. La toate acestea se adaugă vinurile fine care întregesc rafinamentul meselor.

LUMEA PASTELOR
Italia este fără îndoială patria pastelor. Spaghete, penne rigate, fusilli, fusilli tricolore etc. se pot prepara în combinaţii pe care cu greu le-am putea refuza. Nu trebuie uitate sosurile cu care se servesc aceste mâncăruri. Un adevărat italian nu va găti niciodată paste cu sosuri din comerţ, ci şi-l va prepara singur pe cel potrivit.

Iată o reţetă specifică de sos de roşii, pentru care avem nevoie de o ceaşcă de roşii conservate, un căţel de usturoi, o ceapă tocată fin, doi morcovi, o ţelină mai mică, o lingură de ulei de măsline, două linguri de unt, două linguriţe de sare şi patru linguriţe de piper. Ceapa, morcovul, usturoiul şi ţelina se toacă mărunt. Se pun la călit în unt amestecat cu ulei de măsline, pentru 4-5 minute. Se adaugă roşiile tăiate cuburi, sare şi piper şi se lasă 15 minute.

Vă propunem şi noi câteva preparate cu paste. Buon appetito!

SPECIFIC
Din bucătăria italiană, ca de altfel din toate bucătăriile mediteraneene, nu pot lipsi uleiul de măsline, oţetul balsamic, măslinele verzi şi măslinele negre. Despre uleiul de măsline se ştie că are o tradiţie milenară şi ca ingredient pentru medicamente şi chiar pentru îngrijirea tenului. Italienii folosesc foarte des măslinele verzi în salate, umplute cu ardei roşu, pentru gust şi aspect.


Spaghete cu parmezan şi roşii
Ingrediente: 500 g spaghete, ulei de măsline, boia de ardei, oregano, morcov, ceapă, o conservă de roşii întregi cu busuioc, parmezan, sare.
Preparare: Spaghetele se fierb. Morcovul şi ceapa se călesc în ulei, apoi se adaugă apă şi se lasă să se înăbuşe. Se adaugă sare, boia şi oregano. Se pun şi roşiile şi se lasă să scadă. Se adaugă pastele şi se amestecă uşo. La final se presară parmezan.


Supă de roşii cu fussilli
Ingrediente: 3 cartofi, o ţelină, 3 morcovi, o conopidă, un dovlecel, o frunză de dafin, 4 căţei de usturoi, 100 g fusilli, pastă de tomate, ulei de măsline, sare.
Preparare: Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se trec prin jet de apă rece. Ceapa şi usturoiul se taie mărunt, cartofii cuburi, morcovul şi dovlecelul în rondele subţiri. Ţelina se dă prin răzătoare, iar conopida se desface în bucăţele. Se înăbuşă ceapa cu uleiul şi puţină apă, apoi se adaugă celelalte legume şi condimentele. Se pasează, se adaugă fusilli şi pasta de tomate, se sărează şi se lasă să mai dea în câteva clocote.


Fusilli tricolore cu două sosuri
Ingrediente: 500 g fussilli tricolore, busuioc, ulei de măsline, o ceapă, trei căţei de usturoi, câteva roşii întregi decojite (din conservă), o roşie proaspătă, sare, piper, busuioc, parmezan ras şi fulgi de parmezan.
Preparare: Fussilli tricolore se fierb în apă cu sare, apoi se lasă la scurs. Separat se face un sos de roşii din ceapă, doi căţei de usturoi, roşiile din conservă, uleiul de măsline şi condimentele. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se căleşte ceapa. Se adaugă căţeii de usturoi, roşiile tăiate cubuleţe, apoi apă şi condimente. Se fierbe până ajunge la consistenţa dorită.
Se prepară şi al doilea sos (pesto), mixând împreună frunze de busuioc, sare şi ulei de măsline. Roşia proaspătă se taie cubuleţe, se presară cu sare, se adaugă un căţel de usturoi şi câteva frunze de busioc, tăiate mărunt, parmezan ras. Se amestecă şi se pun peste paste. Se decorează cu fulgi de parmezan. Se serveşte cu cele două sosuri.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda