x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Competitia conservelor

0
Autor: Simona Chiriac Simona Lazar 21 Sep 2005 - 00:00
Competitia conservelor
CAIET DE RETETE
"Sunt convinsa ca nu e gospodina - cat de cat priceputa la prepararea celor ale gurii - care sa nu intre toamna in… competitia conservelor." Sunt surprinsa sa constat ca vorbele astea nu vin din partea unei gospodine cu decenii de experienta in bucatarie, ci de la o "fetiscana", abia studenta in anul II la o facultate de limbi straine si proaspat ajunsa "la casa ei" in vara asta. Marinela Iordache nu are decat 21 de ani, iar sotul ei, "mai varstnicul" (caci a implinit 26 de ani de cateva saptamani), e deja "in campul muncii", fiind specialist in computere. In cateva cuvinte, am rezumat statutul social si profesional al celor doi interlocutori. "Casa" este o garsoniera mai marisoara, insa avand la indemana o bucatarie spatioasa si o… camara. Iar Marinela crede ca e de datoria ei, pana nu incepe anul universitar, sa umple camara si sa asigure proviziile pentru iarna ale tinerei familii. E decisa sa intre in "competitia conservelor" cu arma potrivita: caietul de retete pe care i l-a daruit mama sa, in ziua in care s-au mutat in "cuibusorul" lor. "Prima provocare este aprovizionarea cu toate legumele de care ai nevoie. Daca ati fost prin piata in ultima vreme, ati vazut ca deja unele dintre ele nu mai sunt asa de aratoase si apetisante ca pe la sfarsitul verii. Dar nu am motive sa dau inapoi. Am invatat de la mama ca esential este sa fie toate legumele foarte bine coapte. Ca doar nu fac salata, ci le trec prin chinurile masinii de tocat ori ale storcatorului de fructe, inainte de a le transforma in cele mai gustoase conserve de iarna."

La operatiunea "aprovizionare" participa si Andrei Iordache. La partea a doua - cea din bucatarie - nu stie sigur cat si cum o sa faca fata. E decis sa-i dea o mana de ajutor Marinelei, ceva-ceva experienta are, ca a mai taiat cate o ceapa si la indemnul mamei sale, dar e sigur ca atunci cand va simti ca nu poate sa faca fata, are o scuza imediata: "A venit obosit de la lucru". Rade. Sigur, datoria lui de sot este sa-i fie aproape Marinelei "la bine si la rau". "Si la greu…", completeaza el. Cat si cum ii va reusi, o sa vada in toamna asta!

VINETE PENTRU GHIVECI


Ai nevoie de 2-3 kg de vinete, 500 ml de ulei, 1,5 l suc de rosii, o capatana de usturoi, o legatura de patrunjel verde, cateva frunze de telina, cateva masline, sare si piper. Se curata vinetele de coaja, alternativ, cate 2 cm, ca sa aiba un frumos model alb-negru. Se taie apoi in felii groase de cate 1 cm, se pun intr-un castron de portelan si se presara cu putina sare. (Nu se pun niciodata in vase de metal si nici nu se foloseste vreun tacam de metal pentru ca oxideaza.) Dupa ce vinetele si-au lasat zeama amara, se preseaza si se usuca cu un prosop absorbant. Feliile de vinete se prajesc in ulei fierbinte pe o parte si pe alta, se lasa sa se scurga bine, apoi se asaza in borcane mici. Mai intai se pun cateva frunze de telina oparite, felii de vinete, maslinele oparite, usturoi taiat marunt, cateva felii de rosii curatate de pielite si calite putin in ulei. Vinetele se preseaza bine si daca nu se formeaza suficient suc pentru a le acoperi se pune putin otet fiert si diluat cu apa sa ajunga la 3 grade, in care s-a pus si putina sare. Borcanele se sigileaza si se lasa la bain-marie 30 de minute.

VINETE PENTRU MUSACA (I)


Ai nevoie de 7-8 vinete mari, o lingura cu sare, 3 litri suc de rosii. Vinetele se spala, se sterg, se taie felii si se presara cu putina sare. Se lasa pe un fund de lemn inclinat timp de o jumatate de ora, sa-si lase lichidul amar. Fiecare felie de vanata se usuca apoi printr-o usoara tamponare cu un prosop absorbant. Se aleg borcane cu diametrul feliilor de vinete, ca sa fie cat mai economicos folosit spatiul. Feliile de vinete se pun in borcan, se toarna deasupra sucul de rosii, se inchide si se sigileaza borcanul. Se pun borcanele intr-un vas la bain-marie, unde se fierb timp de 20 de minute. Vinetele astfel preparate se folosesc iarna la musaca.

VINETE PENTRU MUSACA (II)


Se aleg 7-8 vinete frumoase, nu prea mari, nesamantoase si se curata alternativ cate 2 cm de coaja, astfel incat fiecare felie de vanata sa aiba apoi un model frumos alb-negru. Vinetele se taie in felii rotunde si se pun intr-un vas, cu putina sare, timp de o ora. Se scot din vas, se preseaza ca sa-si lase zeama si se oparesc in apa clocotita timp de cinci minute. O alta varianta este sa fie prajite putin pe ambele fete. Se oparesc cateva frunze de telina si cateva masline negre si se pun in borcane, alaturi de feliile de vinete prajite sau fierte. Se fierbe o jumatate de litru de ulei cu o lingura de otet si una de sare si se adauga in borcane. Se capseaza borcanele si se dau la bain-marie pentru 20 de minute.

ARDEI SI ROSII PENTRU CIORBE


Ai nevoie de o jumatate de kg de ardei curatati de seminte, o jumatate de kg de rosii, 200 g de sare, frunze de telina. Ardeii se curata de seminte si de cotoare si se taie cuburi. Rosiile se curata de pielite si se taie si ele. Se pun impreuna intr-un castron, se adauga 200 g de sare neiodata (grunjoasa) si se lasa pana a doua zi, sa se topeasca sarea. Se pun in borcane, se completeaza cu sucul lasat si se leaga borcanele la gura. Se dau la bain-marie pentru 10 minute. Iarna, se folosesc la prepararea ciorbelor, adaugandu-se sare numai daca mai este nevoie.

GOGOSARI SI ARDEI USCATI


Gogosarii si ardeii care au fost loviti sau au avut pete si nu au putut fi folositi la zacusca sau la alte conserve, pot fi taiati felii, alegandu-se numai partile sanatoase. Se toaca apoi cubulete si se intind pe o plasa sau in tava cuptorului, dat la minimum si cu usa deschisa, sa se usuce incet. Cand s-au uscat, se pun in saculete de panza care se agata la loc bine aerisit. Pot fi uscati si gogosari si ardei intregi, cu conditia sa fie foarte sanatosi. Se insira pe ata si se lasa sa se usuce pe o sarma suspendata deasupra aragazului. Ardeii si gogosarii uscati intregi pot fi lasati iarna timp de 2-3 ore in apa sa se rehidrateze si pot fi folositi umpluti cu tocatura de carne.

GOGOSARI UMPLUTI CU VINETE


Ai nevoie de 30 de gogosari mari, 15 vinete mijlocii, 2 kg de rosii, o capatana de usturoi, trei sferturi de litru de ulei, 3 linguri de miere, cateva foi de dafin, sare, piper. Gogosarii se spala si se oparesc intregi timp de un minut. Abia apoi li se taie capacul, se curata de seminte si se pun la scurs pe o tava. Vinetele se curata si se taie in felii rotunde, groase de 1 cm, care se prajesc in ulei si se lasa sa se scurga pe o planseta. Cand s-au racit, feliile de vinete se impaneaza cu usturoi si se umplu cu ele gogosarii. Rosiile se curata de pielita, se toaca si se calesc usor in restul de ulei. Se adauga restul ingredientelor. Gogosarii se pun in borcane, iar deasupra se pune sosul de rosii. Se sigileaza si se lasa la bain-marie pentru 30 de minute.

ARDEI CAPIA IN ULEI


Ai nevoie de 2 kg de ardei capia, 200 ml otet de 9 grade, 50 g de zahar, 20 g de sare, 4 lingurite cu varf de mustar seminte sau doua aspirine, 4 foi de dafin, o legatura de frunze de telina, o jumatate de litru de ulei. Spalati ardeii, stergeti-i cu un prosop absorbant, taiati-i in jumatati pe lungime, indepartati-le semintele si cotoarele, apoi cantariti-i. Puneti pe foc o cratita cu ulei si cand este foarte fierbinte, puneti sa se prajeasca jumatatile de ardei. Scoateti ardeii cu o andrea sau cu un bat lung si subtire si puneti-i intr-un vas pe care il acoperiti. Separat, fierbeti otetul si restul ingredientelor si turnati-le fierbinti peste ardei. Lasati un sfert de ora, sa se imbibe cu lichid. Scoateti ardeii si puneti-i in borcane mici. Din zeama ramasa, separati uleiul si turnati in borcane numai sucul de la ardei. Lasati loc in borcane cat sa puneti deasupra o lingura din uleiul ramas. Sigilati borcanele si puneti-le in camara.

PASTA DE ARDEI SI GOGOSARI


Se aleg numai ardeii grasi si gogosarii foarte bine copti. Se spala, se curata de seminte si se trec prin masina de tocat. Se cantareste apoi pasta obtinuta si se pun cam 200 g de sare pentru un kilogram de pasta. Se pune sarea in vas si se lasa pana a doua zi, cand se verifica daca toata sarea a fost absorbita. Se pune in borcane, se leaga la gura si se lasa la bain-marie timp de 10 minute. Iarna se folosesc pentru a da gust mancarurilor, avandu-se grija sa nu se mai adauge sare in mancare decat daca este nevoie.
Citeşte mai multe despre:   sare,   căteva,   minute,   ulei,   roşii,   ardei,   vinetele,   lasa,   taie,   curata,   felii,   vinete,   borcane,   ardeii

 



Mai multe titluri din categorie

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Serviciul de email marketing furnizat de