Sandvis... Incercam sa aflam, "scociorand"..." />
x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Contele de Sandwich

Contele de Sandwich

de Anna Borca    |    17 Mai 2006   •   00:00

BUCATARIA DE ALTADATA
Sandvis... Incercam sa aflam, "scociorand" dictionare romanesti, cand si cum a aparut la noi acest cuvant.
BUCATARIA DE ALTADATA
,br> Sandvis... Incercam sa aflam, "scociorand" dictionare romanesti, cand si cum a aparut la noi acest cuvant.
Nu l-am gasit in celebrul pe atunci - anul 1871 - "Dictionar al limbei romane" (doua volume masive si un supliment) al lui A.T. Laurianu & J.C. Massimu, inchinat de autori "memoriei Fericitului Evangeliu Zappa", din ale carui fonduri s-a lucrat si s-a tiparit acest op. Amintim generozitatea acestui Mecena aroman-grec, devenit cetatean roman, fiind, prin fapta, unul din cei care au reinviat Jocurile Olimpice Moderne.

L-am gasit in "Nou Dictionaru portativu - de toate zicerile noui (radicale) reintroduse si introduse in limba romana si de termeni tehnici ai sciinteloru, literiloru si artiloru..." de Emmanuel Protopopescu Pake, nimeni altul decat viitorul edil al Bucurestilor. Iata defintia data acum 136 de ani (1870): "Franzela sau bucata de paine cu unt si in care se pune o felie mica de sunca sau de alta carne". Mai tarziu, in anul 1924, Alexandru Resmerita in "Dictionarul etimologico-semantic al limbei romane" va scrie: "Painisoara taiata in doua, apoi unsa in launtru cu unt, pusa in mijloc o felie de sunca sau un strat de icre negre si inchizand la loc jumatatile painisoarei, se serveste ca gustare".

Astazi, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane se noteaza: "sandvis - felie de paine (unsa cu unt) cu un aliment rece (sunca, salam, branza etc.) peste care se asaza adesea a doua felie de paine; tartina".

DIVERSITATE.Exista o varietate a acestei gustari in functie de specificul fiecarei tari. De exemplu: in India, de obicei, intre feliile de paine se pun cruditati: rosii, cartofi, sfecla rosie, ceapa; in Statele Unite ale Americii, unde sandvisul are si o zi speciala cand se sarbatoreste - 3 noiembrie (ziua nasterii contelui Sandwich), cei mai populari sunt hamburgerii, "sandvisul-submarin" si "club-sandwich" (contine trei felii de paine, sunca, bacon, carne de curcan, legume si maioneza). Americanii din nord, in mod traditional, pregatesc pentru micul dejun sandvisuri cu unt de arahide si jeleu (de obicei de struguri), gem sau marmelada. Un "pasionat" al sandvisului este si George W. Bush, actualul presedinte al Americii.

Fantezia si orgoliile unor restauratori-bucatari au facut sa apara si alte "apendice" la preparat: sandvis "Montecristo" (sunca, carne de pui, cascaval pane); sandvis "Ruben" (paine de secara, branza Emmenthal, carne de vita, varza acra - se serveste cald); sandvis "Dugwood" (limba de vita, ceapa, sardine, bob, hrean si mustar) etc.

INVENTIA CONTELUI

Cine este "nascocitorul" acestei gustari? Un nobil englez - John Montagu, al patrulea conte de Sandwich (1718-1792), ministru al afacerilor externe si ministru de razboi al Marii Britanii. Care este povestea? Se spune ca acest conte era un impatimit cartofor. Intr-o seara, intr-un club londonez cand norocul era de partea lui, a stat la masa de joc 24 de ore. Bineinteles ca i se facuse foame, dar nu putea risca sa intrerupa jocul nici un minut. De aceea, contele-cartofor a solicitat sa i se aduca o bucata de carne prajita pusa intre doua felii de paine, ca sa poata manca fara sa se ridice de la masa de joc. Ideea lui Montagu a placut atat de mult, incat si ceilalti jucatori si-au comandat gustarea "Ã la Sandwich". Dupa o alta versiune, contele ar fi fost o persoana cu o capacitate de munca extraordinara. Aproape tot timpul statea in biroul sau si rareori isi permitea sa ia masa in sufragerie. De cele mai multe ori manca pe fuga cate o bucata de carne intre felii de paine. Cine stie cum a fost cu adevarat? Un lucru este cert: in curand sandvisul a devenit o "vedeta" culinara. Forma si marimea sa difera in functie de locul si ocazia cu care este oferit.
×
Subiecte în articol: paine